Αλλο ένα αναμενόμενο βήμα στην αντιπαράθεση στην Ουκρανία έγινε χτες, με την επίσημη ανακοίνωση της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, συγκεκριμένα της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας (που στο πλαίσιο εσωτερικών διοικητικών ρυθμίσεων της ΕΣΣΔ, είχε, σε άλλες συνθήκες, περάσει το 1954 από τη Σοβιετική Ρωσία στη Σοβιετική Ουκρανία) και της πόλης της Σεβαστούπολης, που τιμητικά από την εποποιία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε το καθεστώς της αυτόνομης ηρωικής πόλης.
Την ανακοίνωση έκανε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με πανηγυρικό τρόπο, μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής στην περιοχή, όπου με 97% ψηφίστηκε η ένωση με τη Ρωσία.
Ακολούθησε η υπογραφή της συμφωνίας ένταξης με τους αξιωματούχους της Κριμαίας, τον πρωθυπουργό Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Βλ. Κονσταντίνοφ και τον δήμαρχο της Σεβαστούπολης Αλεξέι Τσάλιγι.
Η χτεσινή ομιλία - διάγγελμα ενώπιον των δύο Σωμάτων του Ρωσικού Κοινοβουλίου είχε έντονο το στοιχείο της απαίτησης της αστικής τάξης της Ρωσίας οι Δυτικοί «εταίροι» της να μην αγνοούν τα συμφέροντά της. Ηταν φορτισμένη με μπόλικο εθνικισμό ότι η «Κριμαία ήταν πάντα ρωσική επικράτεια», με την απαραίτητη αντικομμουνιστική διαστρέβλωση για «διόρθωση ενός ιστορικού λάθους όταν η περιοχή πέρασε στην Ουκρανία» ή την εκδίωξη των Τατάρων, όταν αρκετοί από αυτούς συνεργάστηκαν με τους Ναζί και απομακρύνθηκαν από το σοβιετικό κράτος για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Συμβολή στην αντικομμουνιστική θέση του Πούτιν σχετικά με την Κριμαία, έσπευσε να δώσει και το «ναυάγιο» της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που μίλησε για «διόρθωση ενός ιστορικού λάθους».
Υπήρξε και προσπάθεια καπηλείας από τον Πούτιν της σοβιετικής ιστορίας με αναφορές για την ηρωική Σεβαστούπολη, που δεν μπορεί να γίνει ΝΑΤΟική βάση, ενώ ιδιαίτερα στηλιτεύτηκαν οι σημερινοί νοσταλγοί του Ουκρανού εθνικιστή συνεργάτη των Ναζί, Στέπαν Μπαντέρα, που βρίσκονται και στη νέα κυβέρνηση του Κιέβου.
Αυτήν την κυβέρνηση χαρακτήρισε πραξικοπηματική, όπου κυριαρχούν οι «εθνικιστές, οι νεοναζί, οι ρωσόφοβοι και αντισημίτες».
Ο Πούτιν ανταπέδωσε τα πυρά που δέχεται από τη Δύση, λέγοντας ότι
«οι Δυτικοί, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη μοίρα του κόσμου, ασκούν βία κατά κυρίαρχων κρατών, αγνοούν το επιδεικτικά τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας και φτιάχνουν και διαλύουν συμμαχίες, σύμφωνα με το δόγμα "όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας"» και συνέχισε «δεν μας ρώτησαν ποτέ για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς», και πρόσθεσε «η Δύση εξαπάτησε τη Ρωσία στην Ουκρανία, διάβηκε την "κόκκινη γραμμή" και η χώρα μας έπρεπε να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα».
Ειδικότερα, μιλώντας για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «καθοδηγούνται στην εξωτερική πολιτική τους όχι από το διεθνές δίκαιο, αλλά από το δίκαιο των όπλων όπως στους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου παρόλο που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είχε εκδώσει ανάλογο ψήφισμα, τα γεγονότα στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη, όπου οι δυτικές δυνάμεις κατάφεραν να μετατρέψουν την αραβική Ανοιξη, σε αραβικό Χειμώνα».
Ειδικότερα στάθηκε στο παράδειγμα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.
Κατέληξε: «Η Ρωσία δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της» και με έντονο ύφος υπογράμμισε «κάποιοι Δυτικοί πολιτικοί μάς εκφοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν», δήλωσε. «Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως».
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου αντιδρά μαζί και η σύμμαχοί της
Για «έγκλημα πολέμου» έκανε λόγο ο χρισμένος πρωθυπουργός, Αρσένι Γιάτσενιουκ, και έσπευσε να ζητήσει συνάντηση των υπουργών Αμυνας Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Ρωσίας, χωρών οι οποίες είχαν εγγυηθεί, με βάση συνθήκη του 1994, το απαραβίαστο των συνόρων της Ουκρανίας.
Για να καθησυχάσει ανησυχίες, ιδιαίτερα στις ανατολικές ρωσόφωνες περιοχές, ο Γιάτσενιουκ δήλωσε πως «δεν είναι στην ατζέντα η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
ΗΠΑ και ΕΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Κριμαίας».
Ο Τζ. Μπάιντεν, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε χτες στην Πολωνία και ζήτησε την απομόνωση της Ρωσίας, ενώ σήμερα επισκέπτεται τις βαλτικές χώρες.
Πληροφορίες λένε, επίσης, ότι λόγω της διαρροής της αναβλήθηκε επίσκεψη σήμερα στη Μόσχα που είχε προγραμματίσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Επίσης, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε ότι η ομάδα του «G8» αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις συνεδριάσεις του.
Επίσης, με πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα, έχει προγραμματιστεί για την επόμενη βδομάδα συνάντηση του «G7» (των επτά πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών -ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία) συνάντηση στην Ολλανδία.
ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου