ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ........







217  Δολοφονείται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλας

628  Ο βασιλιάς της Περσίας Σορόης και ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ηράκλειος συνάπτουν ειρήνη.

1652  Ιδρύεται από τον Γιαν βαν Ρίμπικ στη δυτική Αφρική το Κέιπ Τάουν, ως μέσο ανεφοδιασμού της ολλανδικής Εταιρίας Ανατολικών Ινδιών.

1820  Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1864  Στα πλαίσια του αμερικανικού εμφυλίου, ξεκινά η μάχη του Μάνσφιλντ.

1896  Κηρύσσεται απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκοτώνουν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκοτώνουν τους φύλακες, ανατινάζουν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφοπλίζουν τους αστυνομικούς.

1899  Η Μάρθα Πλέις είναι η πρώτη γυναίκα, που καταδικάζεται σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα.

1904  Δημιουργείται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η συμμαχία της Αντάντ (Εγκάρδια Συμφιλίωση).

1913  Αρχίζει να λειτουργεί στο Πεκίνο το πρώτο Κοινοβούλιο της Κινεζικής Δημοκρατίας.

1919  Η Γενεύη ορίζεται έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.

1931  Σύμφωνα με το ελληνικό νομοσχέδιο περί Τύπου, η ελευθεροτυπία παραμένει απαραβίαστη.

1932  Η Ιταλία ζητάει να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις.

1941  Οι Γερμανοί «ραγίζουν» το μέτωπο στη «Γραμμή Μεταξά» της ελληνικής άμυνας.

1942  Το Λένινγκραντ πολιορκείται στενά από τους Γερμανούς, η Σοβιετική Ένωση καταφέρνει να ανοίξει σιδηροδρομική γραμμή για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων.

1945  Απαγχονίζεται ο Γερμανός πάστορας Ντίτριχ Μπονχέφερ, που εναντιωνόταν στις αντισημιτικές αρχές των Ναζιστών.

1949  Οι Σύμμαχοι ανακοινώνουν το «καθεστώς κατοχής» της Γερμανίας.

1952  Με ραδιοφωνικό του μήνυμα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει την κατάσχεση όλων των μονάδων επεξεργασίας χάλυβα, προκειμένου να αποτραπεί μια γενική απεργία.

1953  Ο Τζόμο Κενυάτα, ηγέτης του κινήματος για την ανεξαρτησία της Κένυας, καταδικάζεται από την αγγλική διοίκηση στη χώρα, με την κατηγορία ότι, οργάνωσε τα βίαια επεισόδια των εξτρεμιστών Μάο Μάο εναντίον της αποικιακής κυβέρνησης.

1963  Αρχίζουν οι επίσημες συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

1985  Μήνυση κατά της χημικής βιομηχανίας «Union Carbide» υποβάλλει η Ινδία, κατηγορώντας την για το θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 200.000, ύστερα από διαρροή τοξικών αερίων.

1986  Δολοφονείται στο Κολωνάκι από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ο 79χρονος βιομήχανος Δημήτριος Αγγελόπουλος (της «Χαλυβουργικής»).

1995  Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν ακόμη ένα από τα τελευταία προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών, την κωμόπολη Σαμάσκι, ύστερα από ένα 48ωρο σφοδρού βομβαρδισμού.

2000  19 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν το αμερικανικό πολεμικό «V-22 Osprey» συντρίβεται, κατά τη διάρκεια προσγείωσης στην Μαράνα της Αριζόνα.

2002  Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. 
Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου