ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

«Μιας πεντάρας νιάτα» ..........









Το στεγαστικό πρόβλημα, η ανεργία και η σεξουαλική παρενόχληση αποτελούν το τρίπτυχο στο οποίο στηρίχθηκε μια από τις πλέον χαρακτηριστικές ηθογραφίες εποχής, η ελληνική ταινία
 «Μιας πεντάρας νιάτα», η οποία γυρίστηκε το 1967 από την εταιρεία Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης, με πρωταγωνιστές τους εξαίσιους Στέφανος Ληναίος και Έλλη Φωτίου.
 
 

Τι θέματα διαπραγματεύεται η ταινία;

Το πρόβλημα που βιώνει ένα νιόπαντρο ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει τη δική του στέγη αλλά δεν έχει τα χρήματα και σκέφτεται να δανειστεί.

Το πρόβλημα της γυναίκας που θέλει να δουλέψει αλλά ο άνδρας της δεν της το επιτρέπει από φόβο μη «ξεμυαλιστεί».

    Το διαχρονικό; – πρόβλημα να προτιμάται η πρόσληψη ανύπανδρων γυναικών από τις επιχειρήσεις, αλλά και το μέγα ζήτημα των σπουδών που δεν διασφαλίζουν πάντα ένα αντίστοιχο επαγγελματικό μέλλον.

Θέματα απολύτως σύγχρονα, τα οποία η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έφερε και πάλι στο προσκήνιο, αφού είναι γνωστό ότι σε περιόδους κρίσης, οι κοινωνίες επιστρέφουν σε πιο συντηρητικές απόψεις.


Η ταινία «Μιας πεντάρας νιάτα» στηρίχθηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Ασημάκη Γιαλαμά και Κώστα Πρετεντέρη, το οποίο γνώρισε εξαρχής μεγάλη επιτυχία στο θέατρο.
Πρωτοανέβηκε το καλοκαίρι του 1965 στο θέατρο Μινώα από την «Ελληνική Λαϊκή Σκηνή» της Χριστίνας Σύλβα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Νικολαΐδη.

Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του συνεχίστηκε και τον επόμενο χειμώνα.


Ακολούθησε την αμέσως επόμενη χρονιά το ανέβασμα στο θέατρο Αμιράλ σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου.

Συγχρόνως παρουσιάστηκε και στην Κύπρο, με πρωταγωνιστές τους Ζωή Λάσκαρη, Ανδρέα Ντούζο, Δέσπω Διαμαντίδου, Κίμωνα Ρηγόπουλο, Βασίλη Ανδρεόπουλο και Δημήτρη Μπισλάνη.

Και το 1967 ήταν πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να γυριστεί το έργο και σε ταινία, σε σκηνοθεσία Ντίμη Δαδήρα και σε μουσική Γιώργου Ζαμπέτα, ο οποίος έγραψε και το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο ερμήνευσε η Μαρία Δουράκη.

Στην ταινία εκτός από το δίδυμο Ληναίος-Φωτίου, πρωταγωνιστούσαν οι Ανδρέας Μπάρκουλης, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Σμάρω Στεφανίδου, Γιώργος Γαβριηλίδης, Νικήτας Πλατής και Μαρία Σόκαλη.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1966-1967, έκοψε 324.337 εισιτήρια και ήρθε 12η ανάμεσα στις 117 ταινίες της σεζόν εκείνης.


 
ΒΙΝΤΕΟ.
 

 






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου