ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ.....






1821  Ο πλοίαρχος Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος από την Κεφαλλονιά περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε', που απαγχονίστηκε με διαταγή του Σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.

1834  Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.

1895  Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.

1914  Ολοκληρώνεται η εκκένωση της Βορείου Ηπείρου από τα ελληνικά στρατεύματα, τα οποία αποσύρονται στα νέα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

1919  Οι Δωδεκανήσιοι ψηφίζουν την Ένωση με την Ελλάδα.

1934  Δέκα Έλληνες χάνουν τη ζωή τους κατά το βομβαρδισμό της Ρόδου από τους Ιταλούς.

1949  13.000 τόνοι τροφίμων μεταφέρουν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη στο Βερολίνο, που πολιορκείται για 29η μέρα από τα σοβιετικά στρατεύματα.

1972  Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Απόλλων 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη.

2001  Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.

2012  Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από πολύωρη απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. 

Οι δικηγόροι του έθεσαν σειρά ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Κατέθεσαν ακόμη αίτημα για νέα προθεσμία απολογίας που απορρίφτηκε.

2014  Το πρωί της 16ης Απριλίου του 2014, το επιβατικό πλοίο Sewol βυθίζεται στη Νότια Κορέα, ενώ μετέφερε κατά κύριο λόγο μαθητές Λυκείου. Από τους 476 επιβάτες, οι 304 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο καπετάνιος και 3 μέλη του σκάφους αντιμετώπισαν κατηγορίες για φόνο.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου