ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ..........







1821  Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.

1865  Ο ηθοποιός, Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1912  23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. 

 Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.

1924  Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.

1941  Ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944  Οι πρώτοι Eλληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1958  Το διαστημόπλοιο «Σπούτνικ 2» καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.

1962  Στη Γαλλία, αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Ζορζ Πομπιντού, μετέπειτα Πρόεδρος της Ε' Γαλλικής Δημοκρατίας.

1981  Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.






ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου