ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου

ΠΕΜΠΤΗ 18-5-2017


 



Σοβαρές επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού μπορούν να έχουν οι διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς.




Ο αδένας, που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) κυρίως και λιγότερο την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), οι οποίες, με τη σειρά τους, ρυθμίζουν απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες για την κατανάλωση και παραγωγή ενέργειας στους ιστούς.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο την υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση αυτών των ορμονών, τον γνωστό υπερ- και υπο-θυρεοειδισμό, αλλά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως ιογενείς φλεγμονές, όζους, οζώδη βρογχοκήλη, αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) κτλ. 

Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, να προάγουν την αρτηριοσκλήρυνση, την απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας ανδρών και γυναικών κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο τη συνεχή ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τη σημασία της πρόληψης των θυρεοειδικών νοσημάτων, η Ευρωπαϊκή Θυρεοειδική Εταιρία (Ε.Τ.Α.) έχει καθιερώσει, από το 2008, την 25η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς κάθε χρόνο.

Με την ευκαιρία του εφετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας, για όλες τις νεότερες εξελίξεις σχετικά με τα παραπάνω, καθώς και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Ε.Ε.Ε.) – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων (Π.Ε.Ε.), θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου την Τρίτη 23 Μαΐου, ώρα 13:00, στο ξενοδοχείο Divani Caravel (αίθουσα Νάουσσα). 

Στην διάρκειά της, θα μιλήσουν οι Υπεύθυνοι του Τμήματος, o Καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ Γερμανίας, Ενδοκρινολογική Μονάδα Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ντούντας και η Καθηγήτρια Παιδικής Ενδοκρινολογίας – Νεανικού Διαβήτη, Α΄ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" κ. Χριστίνα Κανακά – Gantenbein. 



ΠΗΓΗ. onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου