ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Τροπολογία για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων

ΣΑΒΒΑΤΟ 4-3-2017


Τροπολογία, σύμφωνα με την οποία αντί του δείκτη της ετήσιας μεταβολής των μισθών, που προέβλεπε ο νόμος 4387, η αναπροσαρμογή των μισθών για τον υπολογισμό των νέων μειωμένων συντάξεων θα γίνεται με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση. 



Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι στατιστικές που διαθέτει «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή».

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών από το 2002 μέχρι και το 2020 θα γίνεται από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ. 

Παράλληλα, η τροπολογία προβλέπει πως για τον εργασιακό βίο μετά το 2020 ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών - όπως δηλαδή προέβλεπε αρχικά ο νόμος - που θα καταρτιστεί από την ΕΛΣΤΑΤ, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε τα συναρμόδια υπουργεία θα καθορίσουν τους σχετικούς όρους.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η αναπροσαρμογή των μισθών με τον νέο δείκτη, δεν αλλάζει τη βασική ανατροπή που επήλθε, η οποία προβλέπει ότι οι νέες συντάξεις θα υπολογίζονται με συντάξιμο μισθό που θα προκύπτει από το σύνολο του εργάσιμου βίου και όχι τον τελευταίο μισθό ή την τελευταία πενταετία που ίσχυε πριν. 

Ανεξάρτητα από το θέμα του δείκτη που θα χρησιμοποιηθεί για να «επικαιροποιηθούν» οι αποδοχές του κάθε εργαζόμενου, το γεγονός ότι θα υπολογίζεται ο μέσος μισθός όλου του εργάσιμου βίου και όχι οι τελευταίοι μισθοί, που κατά τεκμήριο είναι μεγαλύτεροι, δεν αλλάζει. 

Αυτό, σε συνδυασμό με τα εξίσου πολύ χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, έτσι και αλλιώς θα οδηγήσει οι νέες συντάξεις να είναι πολύ μικρότερες από τις παλιές.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η τροπολογία αυτή έρχεται με καθυστέρηση μηνών, συνέβαλε στο γεγονός ότι ήδη στοιβάζονται στα συρτάρια του ΕΦΚΑ περίπου 50.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες υποβλήθηκαν μετά τις 13/5/2016 και θα υπολογιστούν με τους νέους μειωμένους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου.

Επαναλήφθηκε δηλαδή η γνωστή ιστορία της πολύχρονης καθυστέρησης στον υπολογισμό και την απονομή των συντάξεων, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τις πάνω από 100.000 συντάξεις (του παλιού συστήματος) που και αυτές καθυστερούν μήνες και χρόνια για να αποδοθούν στους δικαιούχους τους. 

Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση υπολογισμού των νέων συντάξεων «βόλεψε» επικοινωνιακά την κυβέρνηση, η οποία δεν ήθελε σύντομα μετά την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου να φανεί στην πράξη ότι οι νέες συντάξεις είναι κατά πολύ μικρότερες από τις συντάξεις με το «παλιό» σύστημα.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου