ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Η φυγή των Ελλήνων - 450.000 μετανάστευσαν από το 2008

ΤΡΙΤΗ 8-3-2017


 



Μαζική φυγή Ελλήνων
, κυρίως νέων, απογυμνώνει την Ελλάδα από τα λαμπρά μυαλά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έξοδο από την κρίση. 


Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2008-2016 περίπου 450.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να αναζητήσουν εργασία, αποδίδοντας στις οικονομίες των χωρών υποδοχής, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της «διαρροής εγκεφάλων» παρουσιάστηκαν, σε ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. 

«Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία κάτω των 45 ετών. Η επιστροφή τους πρέπει να γίνει εθνικός στόχος», συμφώνησαν οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι ήταν ομιλητές στην ημερίδα.

Η Άννα Διαμαντοπούλου, επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκε σε προτάσεις που έχει καταθέσει το Δίκτυο δίνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα συνεργειών με άλλες χώρες. 

Η Δανία, για παράδειγμα, έχει μία πολύ οργανωμένη κτηνοτροφία. «Υπάρχουν», τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, «και οι ευρωπαϊκοί πόροι και η απαραίτητη νομοθεσία για να εισάγουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι αυτήν την τεχνογνωσία από τους Δανούς συναδέλφους τους».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τόνισε από την πλευρά του ότι το σοκ για την απασχόληση θα ήταν πολύ μικρότερο εάν είχαν γίνει οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, αλλά και ότι η ανεργία θα είχε ξεπεράσει το 30% εάν δεν είχαν προωθηθεί συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις τη διετία 2012-2014. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα χρόνια προβλήματα της αγοράς είναι η πολυνομία, το δικαίωμα υπουργικού βέτο στα σχέδια αναδιάρθρωσης μίας εταιρείας αλλά και ο συνδικαλιστικός νόμος. 

Στην ίδια ημερίδα, επισημάνθηκε επίσης από τους ομιλητές ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που γερνάει με πολύ μεγάλη ταχύτητα – υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι πάνω από 60 ετών το 2030.


ΠΗΓΗ. cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου