ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα

ΤΕΤΑΡΤΗ 14-9-2016


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, στις 21.30, ο πιανίστας Ανδρέας Αδαμόπουλος θα εμφανιστεί στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Ο πιανίστας θα ερμηνεύσει τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», έργο 27 αρ. 2 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και δύο σουίτες με τίτλο «Ελληνόφως Ι» και «Ελληνόφως ΙΙ» του ιδίου. Και οι δύο σουίτες είναι βασισμένες σε θέματα από το ελληνικό τραγούδι, εξ ου και ο τίτλος τους. Τραγούδια όπως «Πες μου μια λέξη», «Αγάπη που 'γινες δίκοπο μαχαίρι» του Μ. Χατζιδάκι, «Κάθε βράδυ λυπημένη» του Β. Τσιτσάνη, «Χαράματα η ώρα τρεις» του Μ. Βαμβακάρη, «Ο πασατέμπος» του Μ. Χιώτη είναι κάποια από αυτά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Να ονειρεύομαι...». Με μία συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Δημήτρη Λάγιου, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν από 25 χρόνια, το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας ολοκληρώνει τον κύκλο των φετινών εκδηλώσεών του. Θα ακουστούν γνωστά έργα του συνθέτη καθώς και δημιουργίες που προέκυψαν από την πολύτιμη συνεργασία του με τον Θανάση Τσιπινάκη και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Σεπτέμβρη, στις 21.00, στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας.

Συμμετέχουν η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Βάγιας Ζεππάτου, και η Μεικτή Χορωδία της Πολυφωνικής, υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Σολωμού.
Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (ενορχηστρώσεις- πιάνο), Γιάννης Αναστασάκης (ηλεκτρική κιθάρα), Δημήτρης Παπαγγελίδης (κλασική κιθάρα), Μαριλίζα Παπαδούρη (βιολοντσέλο), Χάρης Πεγιάζης (μπάσο), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά).

Την ορχήστρα διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Δώρος Δημοσθένους, Ελενα και Σουζάνα Βουγιουκλή και η Υακίνθη Λάγιου.
Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη, Ελενα Βακάλη.

Ακόμα, με την παρουσίαση δύο ξεχωριστών ταινιών ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη, στο χώρο του Σταυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου στα Βραχναίικα, στις 21.30, ο κύκλος των θερινών προβολών της ενότητας του Κινητού Κινηματογράφου που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Στο πλαίσιο της ενότητας θα προβληθούν οι ταινίες «Διώνη» (μικρού μήκους) του Θάνου Ψυχογυιού και «Orfeu» (μεγάλου μήκους) του Carlos «Caca» Dieques.

«Διώνη», του Θάνου Ψυχογυιού (Ελλάδα, 2014, 16', ντοκιμαντέρ).
Ενα μουσικό ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τη σχέση μας με αυτή. Η «Διώνη», ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης.

«Orfeu» του Carlos «Caca» Diegues (Βραζιλία, 1999, 115', μυθοπλασία).
Με τη βοήθεια της μοναδικής φωτογραφίας του Αφόνσο Μπεάτο και της μουσικής του θρυλικού Σαετάνο Βελόσο, ο Ντιέγκες μεταφέρει τη δράση σε μια φαβέλα του Ρίο, όπου από τη μια κυριαρχεί ο πόθος για τη ζωή κι από την άλλη ο θάνατος από τη βία και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Παραμονές Καρναβαλιού ο νεαρός μουσικός Ορφέας ερωτεύεται την νεοφερμένη από τον Αμαζόνιο Ευρυδίκη. Στο τέλος θα κατέβει στην επίγεια κόλαση της φαβέλας στην προσπάθειά του να ξαναφέρει στη ζωή την αγαπημένη του.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου