ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016

Κομισιόν - Η Ελλάδα να εφαρμόσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου

ΤΡΙΤΗ 6-9-2016






Ο κανονισμός του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες αναθεωρείται, αλλά έως ότου αυτό συμβεί, οι ελληνικές Αρχές οφείλουν να εφαρμόσουν τον υφιστάμενο. 





Με αυτήν τη γενική απάντηση τοποθετήθηκε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κληθείσα να σχολιάσει δηλώσεις γερμανών αξιωματούχων, σχετικά με την επαναπροώθηση αιτούντων ασύλου από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

Η επισήμανση της κ. Μπερτό έρχεται μία ημέρα μετά την πολύκροτη δήλωση του γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ότι μπορεί να υπάρξουν νέες επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. 


Η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι στόχος των Βρυξελλών είναι επιστροφή της Ελλάδας στα προβλεπόμενα από το σύστημα του Δουβλίνου, που ορίζει ότι η χώρα εισόδου είναι σχεδόν πάντα αυτή που θα πρέπει να διεκπεραιώνει το αίτημα ασύλου.

Την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Ελλάδα, βάσει της Συνθήκης του Δουβλίνου, συνέστησε ως λύση στο νέο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. 


Έναν χρόνο αφότου η Γερμανία άνοιξε τα σύνορά της σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να υπάρξει άμεσα μία κοινή ευρωπαϊκή στάση και επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την προσφυγική ροή.

Η κ. Μπερτό ανέφερε ότι έως το τέλος του Δεκεμβρίου η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στον υφιστάμενο κανονισμό του Δουβλίνου, καθώς για τη χώρα υπάρχει αναστολή του Δουβλίνου από το 2011. 


«Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στα πρότυπα του Δουβλίνου και να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος του συστήματος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει έκθεση προόδου για το πού βρισκόμαστε σε αυτό το ζήτημα.
Επιπλέον, τόνισε ότι ενόσω ο κανονισμός του Δουβλίνου αναθεωρείται, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εφαρμόζουν τον υφιστάμενο. 


«Ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να συμμορφωθούν με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που ισχύει, καθώς και με όλα τα παραδοσιακά μέτρα επιβολής που η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει» είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Μπερτό υπενθύμισε ότι ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει στείλει επιστολές στα κράτη-μέλη της ΕΕ, ζητώντας να επιταχύνουν την απορρόφηση των προσφύγων, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα μετεγκατάστασης. 


Σε κάθε περίπτωση παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.

Στις περιορισμένες πλέον δυνατότητες υποδοχής προσφύγων στην Ευρώπη αναφέρθηκε την Κυριακή και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Σε ανάλογο ύφος με τον Ντε Μεζιέρ, ο Τουσκ τόνισε ότι «οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων, χωρίς να ξεχνάμε τους παράτυπους μετανάστες, πλησιάζουν τα όριά τους».





ΠΗΓΗ. news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου