ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Τρεις «βόμβες» απειλούν την έξοδο της χώρας από την κρίση

ΠΕΜΠΤΗ 1-9-2016


Τριπλή «βόμβα» απειλεί την πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση. Η δραματική υποχώρηση των εξαγωγών, η βουτιά των πωλήσεων και η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για την ελληνική οικονομία.



Οι επιπτώσεις από τα capital controls φάνηκαν ξεκάθαρα από την πτώση στις εξαγωγές ενώ η υπερβολική φορολόγηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών αποτυπώνεται στην πτώση του τζίρου, πατά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές. 

Αλλωστε, το γεγονός ότι το δυναμικό κοινό που θα μπορούσε να κάνει ψώνια, δηλαδή οι νέοι, έχουν ποσοστό ανεργίας πάνω από 50% δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ανάκαμψη του εμπορίου.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, ειδικά αν συνδυαστούν μ' αυτό το ιδιότυπο κίνημα «δεν πληρώνω» φόρους και εισφορές. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία παραμένουν σταθερά πάνω από 1 – 1,2 δισ. ευρώ το μήνα και θα οδηγηθούν με γεωμετρική ακρίβεια σε 97-98 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι τα τέλη του έτους.

Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πάψει να υπάρχουν, τα χρήματα στα στρώματα μειώνονται σημαντικά, επομένως είναι δύσκολο να υπάρξει ανάκαμψη και στην πραγματική οικονομία. Ισως, πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές καθώς δείχνουν ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να βγουν στο εξωτερικό με ευκολία, είτε γιατί δεν έχουν το ρευστό να αναπτυχθούν, είτε γιατί τα ελληνικά προϊόντα είναι λιγότερα ελκυστικά.

Αναλυτικά:

Εμπόριο

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ η πτώση κυμάνθηκε στο 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Την μεγαλύτερη απώλεια (40%)  κατέγραψαν οι εμποροι της Άρτας , ενώ  απώλειες κατέγραψαν και οι εμπορικές αγορές του Βόλου, της Καλλιθέας, των Γρεβενών και του Αγρινίου, καθώς ο τζίρος υποχώρησε στο 30%. Στον αντίποδα άνοδο 5% κατέγραψαν οι έμποροι στην Καλαμάτα.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ο τζίρος μειώθηκε κατά 10%, ενώ στις υπόλοιπες εμπορικές πιάτσες της πρωτεύουσας καταγράφηκε μείωση έως και 20%.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ οι έμποροι σε ποσοστό 57,2%, δήλωσαν ότι η καλύτερη περίοδος των θερινών εκπτώσεων ήταν από τις 11/7/2016 έως 30/7/2016, ακολουθούμενη από την περίοδο 1/8/2016 έως 13/8/2016 με ποσοστό 27,6% και τέλος από αυτήν της 16/8/2016 έως το τέλος των εκπτώσεων. 

Η εν λόγω εξέλιξη επαναφέρει την ομαλοποίηση της κατανομής της καταναλωτικής κίνησης ανάμεσα στις τρεις περιόδους των εκπτώσεων, η οποία είχε διαταραχθεί πέρυσι εξαιτίας της επιβολής των Capital Controls και των έκτακτων καταστάσεων που αυτή συνεπάγεται  (προτίμηση της δεύτερης περιόδου     1-15/8)

Στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων (60%) το ποσοστό της έκπτωσης κυμάνθηκε μεταξύ 21% και 40%, όταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά πολύ χαμηλότερο (39%).

Εξαγωγές

Σε επίπεδο 6μήνου έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών υποχώρησε κατά 8,1% και κάτω από το όριο των 12 δις ευρώ (11,8 δις ευρώ φέτος, έναντι 12,8 δις ευρώ του 6μηνου του 2015). 

Μείωση προκύπτει πλέον για τις εξαγωγές ακόμη κι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή (-1,4%, ή 119 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 6μηνο).

Οπως αναφέρει ο ΠΣΕ, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της  χώρας ένα και πλέον χρόνο από την επιβολή των capital controls εξακολουθούν να πληρώνουν βαρύ τίμημα της έλλειψης κανονικότητας στην αγορά. 

Η κατάσταση ασφαλώς δυσχεραίνει από διεθνείς εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία, που καθηλώνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωοικονομίας που αποτελεί τη βασική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Ανεργία

Σταθερό στο 23,5% παρέμεινε το επίπεδο της ανεργίας στην Ελλάδα τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην Ευρωζώνη και στην «ΕΕ των 28», η ανεργία παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, στο 10,1% και στο 8,6% αντίστοιχα. Συνολικά, τον Ιούλιο καταγράφονται 21,063 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,3 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.



ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου