Παγκόσμια Ημέρα Σήψης χθές και σε συνέντευξη τύπου Έλληνες ειδικοί επεσήμαναν ότι στην Ελλάδα του 2016 η σήψη καθυστερεί να διαγνωστεί και, κατ' επέκταση, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος - Μπουρμπούλης, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήγησε σχετικά: 
«Η ένδεια γιατρών και νοσηλευτών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυσχεραίνει την άμεση αντιμετώπιση της σήψης. 

Στο Αττικό Νοσοκομείο για κάθε 1,5 νοσηλευτή αναλογούν 60 ασθενείς. Επίσης, πάνω από ένας στους δύο ασθενείς με σήψη, που προσέρχεται στο νοσοκομείο, αποτυγχάνει να βρει κρεβάτι ΜΕΘ».

Εάν σε αυτά προστεθεί η άγνοια του κόσμου για το θέμα, αλλά και η η ολιγωρία του ΕΟΦ να επικαιροποιήσει την ιατρική ένδειξη ενός φθηνού αντιβιοτικού, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό γιατί η αντιμετώπιση της σήψης γίνεται μετ' εμποδίων...

Παρά την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής στα εμβόλια, στα αντιβιοτικά και στην εντατική θεραπεία, η σήψη παραμένει η κύρια αιτία θανάτου από λοίμωξη, με τη νοσοκομειακή θνητότητα να κυμαίνεται ανάμεσα σε 30-60%.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο η σήψη ευθύνεται για 60-80% των θανάτων ετησίως. Προσβάλλει περισσότερα από 6 εκατομμύρια νεογνά και παιδιά και πάνω από 100.000 γυναίκες προσβάλλονται κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού.

«Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν ανθρώπους άνω των 60 ετών, άτομα που πάσχουν από χρόνιες νόσους ή/και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, νεογνά και τις μητέρες τους και ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι κοινών νοσημάτων όπως η γρίπη ή η πνευμονιοκοκκική πνευμονία» είπε ο καθηγητής εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Απόστολος Αρμαγανίδης.

«Η σήψη εξελίσσεται ραγδαία και είναι πάντα το αποτέλεσμα μίας λοίμωξης. Η πλειοψηφία του κοινού αγνοεί ότι οι θάνατοι από λοιμώξεις – για παράδειγμα από, H1N και ελονοσία – προκαλούνται από τη σήψη».

Τρία συμπτώματα είναι αυτά που πρέπει να θορυβήσουν κοινό και γιατρούς στην περίπτωση της σήψης: η χαμηλή αρτηριακή πίεση, οι ταχύπνοια (πολλές και γρήγορες αναπνοές) και η "μπερδεμένη" ομιλία ή αλλιώς το κακό επίπεδο συνείδησης.

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης (www.sepsis.gr) δραστηριοποιείται από το Μάιο του 2006 και αποτελεί τη συνεργασία 85 κλινικών τόσο πανεπιστημιακών όσο και του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 
Σκοπός της Ομάδας είναι η συλλογή κλινικών στοιχείων από τους ασθενείς.




ΠΗΓΗ. healthmag.gr