ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Να παρθεί πίσω η αύξηση εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους - Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-4-2016


 





Την άμεση απόσυρση της αύξησης εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της χώρας ζητά το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Πολιτισμού.

«Από την Παρασκευή 1η Απριλίου οι επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων σε όλη τη χώρα θα πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια για μια επίσκεψη. 



 Είναι χαρακτηριστικό ότι για να επισκεφτεί κάποιος την Ακρόπολη θα πρέπει να πληρώσει 20 ευρώ από 12 ευρώ που ίσχυε πριν, τη Ρωμαϊκή Αγορά 6 ευρώ από 2 ευρώ, την Κνωσό 15 από 6 ευρώ, ενώ η συνδυαστική επίσκεψη (ενιαίο εισιτήριο) σε Μουσείο Ηρακλείου και Κνωσό θα κοστίζει 16 από 10 ευρώ. 
Αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις για τους επισκέπτες άνω των 65 ετών που θα πληρώνουν 8 αντί για 3 ευρώ.

Η απόφαση της κυβέρνησης να διπλασιάσει την τιμή των εισιτηρίων στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, δήθεν για να βρει ισοδύναμα, ώστε να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή για την αύξηση του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, αποτελεί εμπόδιο στην πρόσβαση του λαού μας στον πολιτισμό και την ιστορία του. 

Ερχεται να προστεθεί σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που περιόρισαν δραστικά τις ημέρες ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη μέσα σε ένα γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της ΕΕ ώστε ο Πολιτισμός να αποτελέσει πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο και το κράτος του. 

Στόχος είναι η επιχειρηματική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων με την λεγόμενη "αυτοχρηματοδότησή" τους, από τη μια, με το χαράτσωμα των επισκεπτών και, από την άλλη, με τη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στην προστασία, ανάδειξη και την παντοειδή εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, που εδώ και χρόνια έχει ξεκινήσει και διευρύνεται ολοταχώς.

Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στο λαό που πρέπει ανεμπόδιστα να έχει πρόσβαση στα δημιουργήματά του. 

Η πολιτική της υποβάθμισης και υποχρηματοδότησης των Εφορειών Αρχαιοτήτων καθώς και εισχώρησης των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς - που εφαρμόστηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται από τη σημερινή - έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, όσο και στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και τη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης», τονίζεται στην Ερώτηση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφει την Ερώτηση ζητά από τον υπουργό μέτρα:
  • Ωστε να αποσυρθεί άμεσα το μέτρο της αύξησης των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας,
  • για να καθιερωθεί ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας σε όλη τη διάρκεια του έτους και να σταματήσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον Πολιτισμό με την αναβάθμιση, επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό των Εφορειών Αρχαιοτήτων και των Μουσείων και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου