ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Αλτσχάιμερ - Ο πιο απλός τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο στο μισό

ΠΕΜΠΤΗ 7-4-2016





Μερικές φορές λίγη προσπάθεια είναι αρκετή για να απολαύσουμε σημαντικά οφέλη για την υγεία μας!

Όσον αφορά την πρόληψη του Αλτσχάιμερ, της πιο συνηθισμένης μορφής άνοιας, η οποία αντιστοιχεί στο 60-70% όλων των περιστατικών άνοιας παγκοσμίως, λίγη σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα παρέχει προστασία από τη νευροεκφυλιστική νόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη.




Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer's Disease, η ήπια σωματική άσκηση, όπως το περπάτημα, ο χορός ή ακόμη και η κηπουρική, μειώνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ έως και κατά 50%, βελτιώνοντας παράλληλα το συνολικό όγκο του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 876 συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 78 έτη για διάστημα τουλάχιστον 30 ετών. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τεστ μνήμης και παράλληλα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. 

Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν πόσο κινούνται μέσα στην ημέρα και ποιες δραστηριότητες επιλέγουν, καθώς και να καταγράφουν πόσες θερμίδες καίνε σε εβδομαδιαία βάση.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι όσο αυξάνονταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μειωνόταν σταθερά ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ. 
Τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας φάνηκε επίσης να συσχετίζονται με τον όγκο του εγκεφάλου.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη στην οποία εντοπίζεται συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική δραστηριότητα, τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τον όγκο του εγκεφάλου σε τόσο μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Cyrus A. Raji.



Αλλά τι είναι η άνοια; 

 


Με τον όρο «άνοια» αναφερόμαστε σε μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία παρουσιάζουν άνθρωποι με νοσήματα, που καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρά τους.




Τα συμπτώματα αυτά είναι καταρχήν απώλεια της μνήμης και ακολούθως διαταραχή των υπολοίπων νοητικών λειτουργιών: του λόγου, της προσοχής, της συγκέντρωσης, της κρίσης.

AdTech Ad
Αποτέλεσμα αυτής της παθολογικής διεργασίας είναι η σταδιακή και αργή επιδείνωση της ικανότητας του ανθρώπου να λειτουργεί ικανοποιητικά στην καθημερινή ζωή και τελικά η πλήρης αποδιοργάνωση της προσωπικότητάς του.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια;

Ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Μινεσότα και της Βόρειας Καρολίνα μαζί με επιστήμονες από το νοσοκομείο Johns Hopkins και το Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου του Μισισιπή, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας περισσοτέρων από 11.000 εθελοντών ηλικίας από 46 έως 70 ετών.
bigstock Memory Loss 86621588

Σε χρονικό διάστημα 12-14 χρόνων, 203 από τους συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια. Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης φάνηκε να έχουν οι παράγοντες που σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής.

Συγκεκριμένα, όσοι κάπνιζαν εμφάνιζαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια ενώ όσοι είχαν σακχαρώδη διαβήτη παρουσίαζαν διπλάσιο κίνδυνο. 

Οι εθελοντές με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες για άνοια συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτοί οι παράγοντες καταστρέφουν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η αλλαγή του τρόπου ζωής και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου προκειμένου να προληφθεί η άνοια.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι απλές πνευματικές δραστηριότητες όπως η λύση σταυρολέξων ή το παιχνίδι με χαρτιά ενδεχομένως καθυστερούν την έκπτωση της μνήμης σε ανθρώπους που έχουν ήδη εμφανίσει άνοια.




ΠΗΓΗ. onmed.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου