ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Επικίνδυνες συνέπειες της ναρκω-προπαγάνδας στους μαθητές της χώρας

ΤΕΤΑΡΤΗ 6-4-2016






«Τελείωσέ το πριν σε τελειώσει αυτό!» (σκίτσο μαθητή ενάντια στα ναρκωτικά, που εκτέθηκε σε προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ)






 Βιώνοντας την υλοποίηση προαποφασισμένων, εδώ και δεκαετίες, μέτρων που έρχονται ως οδοστρωτήρας σε κεκτημένα και δικαιώματα, ομόκεντροι κύκλοι - διόλου τυχαία - έχουν φουντώσει την κουβέντα γύρω από την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. 

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας άλλο ένα ναρκω-φεστιβάλ, ως συνέχεια της προπαγάνδας που εξαπολύεται. 

Στην προμετωπίδα της κυρίαρχης προπαγάνδας έχει τεθεί εδώ και δεκαετίες η αποποινικοποίηση της κάνναβης, στην οποία έχουν επενδύσει με αντιεπιστημονικά ιδεολογήματα. Στόχος να εξοικειώσουν την ελληνική κοινωνία με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ώστε να απενεργοποιηθούν, σε όσο γίνεται μεγαλύτερη μερίδα νέων, αντανακλαστικά άμυνας και αντίστασης απέναντι στο πρόβλημα.

Βλέποντας ότι τα πάσης φύσης ιδεολογήματα για «σκληρά» και «μαλακά» ναρκωτικά δεν κατάφεραν να κάμψουν τις υγιείς αντιστάσεις του λαού μας απέναντι στο ζήτημα των ναρκωτικών, να καθησυχάσουν και να πείσουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες να επιτρέψουν στα παιδιά τους τη χρήση της «ακίνδυνης» και «αθώας» κάνναβης, τώρα επιστρατεύουν το διαχωρισμό της ίδιας της κάνναβης και της χρήσης της για «ψυχαγωγικούς», «ιατρικούς» και βιομηχανικούς σκοπούς, με απώτερο στόχο να περάσουν από την πίσω πόρτα τη νομιμοποίησή της. 

Το νομοθετικό πλαίσιο για τη ιατρική χρήση της κάνναβης ήδη υπάρχει, ήδη αξιοποιείται από την επιστημονική κοινότητα όταν και όπου υπάρχει ανάγκη. 
Η πρόσφατη ΚΥΑ για την κλωστική κάνναβη είναι διάτρητη κι αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, σχετικά με τη διασφάλιση και τον έλεγχο της τετραϋδροκανναβινόλης στο επίπεδο 0,2%.

Με όποιον τρόπο κι αν επιχειρείται να περάσει η αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης είναι επικίνδυνη. 

Γιατί η κάνναβη και όλα τα ναρκωτικά είναι επικίνδυνα και γι' αυτό εξάλλου είναι παράνομα. 

Η απαγόρευσή τους σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως μοχλός πίεσης κι ευκαιρία για απεξάρτηση, όπως για παράδειγμα η παραπομπή χρηστών από εισαγγελικές αρχές - όταν αυτές είναι ενημερωμένες - σε θεραπευτικά προγράμματα. 

Κάτι που είναι και πάγια θέση του ΚΚΕ ο χρήστης να μην φυλακίζεται, αλλά να εντάσσεται σε προγράμματα απεξάρτησης.

Οι συνέπειες της επίμονης και επικίνδυνης προπαγάνδας των τελευταίων δεκαετιών για την «ακίνδυνη» κάνναβη ήδη έχουν αποτυπωθεί στα σχολεία της χώρας. Οι εμπνευστές και όσοι στηρίζουν αυτήν την προπαγάνδα οφείλουν τουλάχιστον να αναλογιστούν το μερίδιο ευθύνης τους. 

Σήμερα, παραθέτουμε στοιχεία για τη χρήση ουσιών στους μαθητές της χώρας μας, τα οποία βασίζονται σε συγκριτικές μελέτες που έχει κάνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) από το 1984 μέχρι το 2015 στις εκθέσεις του ΕΚΤΕΠΝ, του ΕΠΙΨΥ, του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά, του Παγκόσμιου Οργανισμού του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των ναρκωτικών καθώς και σε εκθέσεις, μελέτες και απολογιστικά στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, του «18 ΑΝΩ» και του ΟΚΑΝΑ. 

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες από τον γραμματέα του ΕΣΥΝ, Παναγιώτη Κατηφέ σε σχετική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το ΕΣΥΝ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής.

Σήμερα στη χώρα μας
  • Το 16% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας.
  • Το 9,8% των μαθητών κάνει περιστασιακή χρήση ναρκωτικών.
  • Το 2,5% όσων κάνουν περιστασιακή χρήση ναρκωτικών είναι μαθητές της Α' και Β' τάξης του Γυμνασίου.
  • Τα αγόρια είναι 2,5 φορές περισσότερα από τα κορίτσια στην περιστασιακή χρήση.
  • Το 13,5% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης - το 7% κάνει συστηματική χρήση - και το 1,8% των μαθητών που κάνουν συστηματική χρήση είναι μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου.
  • Το 14,1% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας εισπνεόμενης ουσίας με το 5,8% να είναι μαθητές της Α' και Β' Γυμνασίου.
  • Το 9,3% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση ηρεμιστικών - υπνωτικών - διεγερτικών χαπιών χωρίς τη συνταγή γιατρού, για να αλλάξουν τη διάθεσή τους, με τη χρήση χαπιών να εξισώνει τα 2 φύλα, δηλαδή η σχέση αγοριών κοριτσιών είναι 50%-50%.
Με ποια ουσία ξεκινούν τη χρήση και με ποια πειραματίζονται
 
Πρώτη ουσία δοκιμής και πειραματισμού είναι η κάνναβη και για τα δύο φύλα. Ακολουθούν τα αναβολικά χάπια και μετά οι εισπνεόμενες ουσίες. 

Ως προς την ουσία πειραματισμού ανά φύλο έχουμε για τα αγόρια: πρώτη η κάνναβη, δεύτερη οι εισπνεόμενες ουσίες, τρίτη τα χάπια. Για τα κορίτσια πρώτη η κάνναβη, δεύτερη τα χάπια, τρίτη οι εισπνεόμενες.

Η κάνναβη φαίνεται ότι είναι η πρώτη ουσία δοκιμής και πειραματισμού από το 1998 μέχρι σήμερα για τα αγόρια και από το 2004 μέχρι σήμερα για τα κορίτσια. Μέχρι τότε πρώτη ουσία πειραματισμού και για τα δύο φύλα ήταν τα χάπια. 

 Η αλλαγή στα πρότυπα πειραματισμού και στα δύο φύλα με κάνναβη φανερώνει τη συνολική άνοδο της κατάχρησης κάνναβης, την άνοδο της χρήσης λόγω της ανόδου της διαθεσιμότητάς της, αλλά και την ανοχή που δείχνουν οι Ελληνες μαθητές λόγω της κοινωνικής ανοχής προς την κάνναβη, με τις διαρκείς προσπάθειες για νομιμοποίηση της χρήσης της.

Η διαφοροποίηση της προτίμησης των κοριτσιών προς τα χάπια φαίνεται ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει τις χρήστριες σε όλες τις ηλικίες αφού η κατάχρηση χαπιών είναι χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου στη χρήση. 

Μάλιστα από το 2007 μέχρι το 2014 παρατηρείται επταπλασιασμός των μαθητριών που πειραματίζονται με πρώτη ουσία τα χάπια. 
Αυτό οφείλεται και στη διάδοση των συνθετικών χαπιών από το διαδίκτυο αφού σήμερα περισσότερα από 600 διαδικτυακά καταστήματα με έδρα την ΕΕ, τα smart shops, πουλούν συνθετικά χάπια, ως χάπια των πάρτι, ευεξίας, αδυνατίσματος, πωλούνται νόμιμα ως συμπληρώματα ακόμα και διατροφής και κάνουν θραύση στις νεαρές κυρίως χρήστριες. 

Ενώ για το 2015, 605 νέες ουσίες κυρίως συνθετικά χάπια μέσω διαδικτύου έπεσαν στην αγορά.

Επίσης, φαίνεται διπλασιασμός της ηρωίνης και της κοκαΐνης ως πρώτη ουσία πειραματισμού στις μαθητικές ηλικίες, με το 1,3% των μαθητών να δηλώνει πρώτη ουσία δοκιμής ναρκωτικών την ηρωίνη και 2,5% την κοκαΐνη.

Το 80% των μαθητών της χώρας μας που δοκιμάζουν κάνναβη περνούν στη χρήση
 
Σήμερα στη χώρα μας παρατηρούνται τα εξής:
  • Υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των μαθητών που δοκιμάζουν κάνναβη.
  • Τριπλασιάστηκε η περιστασιακή χρήση.
  • Εξαπλασιάστηκε η συστηματική χρήση.
  • Ανοδος κατά 25% όσων από τη δοκιμή περνούν στην περιστασιακή χρήση. Σήμερα το 80% των μαθητών που δοκιμάζουν κάνναβη περνούν στην περιστασιακή χρήση.
  • Ανοδος κατά 123% όσων από τη δοκιμή περνούν στη συστηματική χρήση. Σήμερα το 62% των μαθητών που δοκιμάζουν κάνναβη περνούν στη συστηματική χρήση.
  • Ανοδος κατά 83% όσων από την περιστασιακή χρήση περνούν στη συστηματική χρήση. Σήμερα των 78% των μαθητών που κάνουν περιστασιακή χρήση κάνναβης περνούν στη συστηματική.
Φαίνεται λοιπόν ότι από τη μία αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών που δοκιμάζουν κάνναβη και παράλληλα αυξάνεται με πολύ πιο γοργούς ρυθμούς ο αριθμός των μαθητών που συστηματοποιούν τη χρήση. 

Ενώ μόνο στη δοκιμή 1-2 φορές μένει μόνο το 20% των μαθητών που δοκιμάζουν κάνναβη.

Παράλληλα, όσο από το δοκιμή περνάμε στη συστηματοποίηση της χρήσης κάνναβης έχουμε και μείωση της διαφοράς στα δύο φύλα αφού η σχέση διαμορφώνεται σταδιακά από 70% αγόρια - 30% κορίτσια σε 60% με 40% αντίστοιχα. 

Ενώ στη συστηματική χρήση κάνναβης με την πάροδο των χρόνων έχουμε από 90% αγόρια - 10% κορίτσια να διαμορφώνεται η σχέση σε 60% - 40%.

Ε. Τζ.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου