ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Μεγάλη ανατροπή - Νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-4-2016



Με τις αποδοχές της τελευταίας 15ετίας (με έτος εκκίνησης το 2002) και όχι ολόκληρου του εργασιακού βίου, θα υπολογιστούν, για πρώτη φορά από την 1/1/2016, οι νέες
συντάξεις. 

Την αλλαγή αυτή προβλέπει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Ημερησίας», το τελικό σχέδιο του Γ. Κατρούγκαλου για το νέο Ασφαλιστικό και το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.



Η αλλαγή έναντι της αρχικής ρύθμισης που προέβλεπε τον υπολογισμό με βάση τις αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου, έγινε πρωτίστως για... τεχνικούς λόγους, καθώς κρίθηκε ότι είναι ασφαλέστερη η αξιοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης των σχετικών δεδομένων που δημιουργήθηκε το 2002, ταυτόχρονα με την κατάργηση των ενσήμων που ήταν σε... καρτέλες και σταδιακά «ψηφιοποιούνται».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, για όσους συνταξιοδοτηθούν το 2016 θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των αποδοχών τους από το 2002 και μετά (ο μέσος όρος των αποδοχών για 15 χρόνια) , το 2017 θα είναι τα 16, το 2018 τα 17 κ.ο.κ έτσι ώστε με την προσθήκη ενός έτους κάθε χρόνο, σταδιακά, βάση υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών να είναι οι μισθοί ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Η νέα ρύθμιση καταργεί το ευνοϊκό καθεστώς που ίσχυε (π.χ. καλύτερη 5ετία της 10ετίας και, για άλλα ταμεία, την καλύτερη διετία) αλλά ενσωματώνει, για άλλους περισσότερο και για άλλους λιγότερο ανάλογα με τον χρόνο συνταξιοδότησης και τη μισθολογική τους κατάσταση, τις περικοπές των αποδοχών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια λόγω των Μνημονίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
 imerisia.gr



ΠΗΓΗ. ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου