ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - Προαποφασισμένη η κλιμάκωση στο Ασφαλιστικό


ΤΕΤΑΡΤΗ 7-8-2013

Η νέα επίθεση από Σεπτέμβρη περιγράφεται στους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει και στις συμφωνίες που έχουν συνάψει
Η κατάσταση σε Ταμεία όπως ο ΟΑΕΕ είναι δραματική, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων, που τώρα αναγγέλλουν νέα μέτρα σε βάρος των ασφαλισμένων
Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις και δηλώσεις, η κυβέρνηση αναγγέλλει την πρόθεσή της να ανοίξει ξανά το Ασφαλιστικό από το Σεπτέμβρη, προγραμματίζοντας νέες αντιδραστικές ανατροπές, πολλές από τις οποίες περιγράφονται ήδη με λεπτομέρεια στις συμφωνίες που έχουν συνάψει με την τρόικα. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη μείωση στις συντάξεις, η προπαγάνδα περί «βιωσιμότητας των Ταμείων», που εξαπολύει η κυβέρνηση, προμηνύουν συρρίκνωση των παροχών στους κλάδους Σύνταξης και Υγείας, παραπέρα ιδιωτικοποίηση του συστήματος της Ασφάλισης.
Από τα λεγόμενα τρόικας - συγκυβέρνησης προκύπτει ότι είναι υπαρκτός και άμεσος ο κίνδυνος να τσακιστούν οι ήδη ελάχιστες παροχές και οι τσακισμένες συντάξεις. Σαν άλλοθι χρησιμοποιούν τα λογιστικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία όμως είναι προϊόν της κρατικής πολιτικής, αξιοποιούνται διαχρονικά για να περάσουν τα πιο βάρβαρα μέτρα, που χτυπάνε στα σπλάχνα τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης.
Προαναγγέλλοντας τις αρνητικές εξελίξεις, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είχε δηλώσει την άνοιξη ότι «είναι επιβεβλημένο τώρα να προωθήσουμε την τελική αναμόρφωση στο ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μετατραπεί σε ένα υγιές άθροισμα ενιαίων κανόνων». Η ώρα για μια νέα σαρωτική επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατομμυρίων συνταξιούχων και εργαζόμενων έχει φτάσει για την κυβέρνηση και την τρόικα και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα γνωμοδοτήσει και η «επιτροπή» που σκοπεύουν να δημιουργήσουν για τις παραπέρα αλλαγές στο Ασφαλιστικό.
Τι σχεδιάζουν;
Σε κάθε περίπτωση, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος σημαίνει νέο συντριπτικό πλήγμα, απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότησή του, με σταδιακή μετάβαση προς ένα σύστημα που η «δημόσια» σύνταξη θα αντικατασταθεί από τη «βασική» προνοιακού χαρακτήρα. Οι εισφορές των εργαζομένων θα είναι η «βασική πηγή χρηματοδότησης» της Κοινωνικής Ασφάλισης με μείωση των εισφορών της εργοδοσίας, έχοντας ως στόχο προοπτικής την παραπέρα είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και τη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων.
Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Ενα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα. Σ' αυτή την κατεύθυνση, με τους νόμους που έχουν ήδη ψηφίσει:
  • Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη στο ποσό των 360 ευρώ, δηλαδή καταργείται η κατώτατη σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ και πάνω, ανάλογα με το Ταμείο. Ακόμα και αυτή όμως η σύνταξη θα εξαρτάται από το ύψος των εισφορών όλων των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, την κρατική χρηματοδότηση και το σύνολο των δικαιούχων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώσει γρήγορα το ύψος ακόμα και αυτής της χαμηλής βασικής σύνταξης.
  • Τη βασική σύνταξη θα δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1/1/2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Επίσης, όλοι όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1/1/2011 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1/1/2015 θα λάβουν αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος, ενώ ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
  • Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκο των ετών που διάνυσαν μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής τους. Με βάση τα παραπάνω θα υπάρξει μείωση των συντάξεων που θα κυμαίνεται από 35% έως και 40%.
Επανέρχονται τον Σεπτέμβρη
Οι αντιασφαλιστικές μεταβολές υπαγορεύονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου, αγκαλιάζοντας σταδιακά όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το πρόσημο των κυβερνήσεών τους. Η απαίτηση του κεφαλαίου είναι να δουλεύουν οι εργαζόμενοι περισσότερα χρόνια και να έχουν εξευτελιστικές συντάξεις, να κοπούν στο ελάχιστο οι παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Στη βάση αυτή, το επόμενο διάστημα σχεδιάζονται τα εξής:
  • Ενιαία εισφορά και Ενιαίο σύστημα παροχών προς τα κάτω.
  • Κατάργηση με νόμο το Νοέμβρη, των κοινωνικών πόρων. Θα πλήξει ιδιαίτερα τα έσοδα Ταμείων όπως δικηγόρων, μηχανικών, γιατρών, εργαζομένων στον Τύπο και τα νεοσύστατα ταμεία ΝΠΙΔ - επαγγελματικά. (Π.χ. στο Ταμείο των βενζινοπωλών - με βάση στοιχεία του ΟΑΕΕ - το 2012 είχαν έσοδα 45 εκατ. ευρώ από τον κοινωνικό πόρο, τα οποία θα χάσουν).
  • Ψήφιση νόμου το Νοέμβρη με στόχο τη σταδιακή μείωση, κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες, των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014 - 2016.
  • Ψήφιση νόμου το Δεκέμβρη για να μειωθούν οι εισφορές και συντάξεις και παροχές για τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και ΤτΕ στα επίπεδα του ΙΚΑ, μετά και τη μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Επιβάλλουν μια πιο «ταχεία προσαρμογή» εισφορών.
ΠΗΓΗ.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου