ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

«Τσουνάμι» για τα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων

ΤΕΤΑΡΤΗ 16-12-2015





Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου





Με απώλεια των σπιτιών τους κινδυνεύουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι που είχαν δάνειο στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δάνεια που τιτλοποιήθηκαν το 2006 και πέρασαν σε επενδυτική ιδιωτική εταιρεία.


Τα δάνεια αυτά δεν μπορούν να ρυθμιστούν, έχουν ψηλά επιτόκια και πληρώνονται με αυτόματες παρακρατήσεις δόσεων από το μισθό τους.  

Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα τους επόμενους μήνες και κυριαρχεί ο φόβος για το τι θα φέρει το 2016 αφού αναμένονται ακόμη περισσότερες μεταφορές μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια. 

 Έτσι στο σύνολό τους οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ είναι σε απόγνωση και θα θέσουν το ζήτημα τις επόμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο.

Σημειώνεται ότι τα ήδη τιτλοποιημένα δάνεια από το 2006 δεν ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν ενημερώθηκαν καν οι δανειολήπτες, ότι επελέγησαν για τιτλοποίηση.  

Το έμαθαν όταν κάποια στιγμή ενδιαφέρθηκαν να κάνουν ρύθμιση των δανείων τους με ευνοϊκότερους όρους. Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προχώρησε στην τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων και τα εκχώρησε σε ιδιωτική εταιρεία με σκοπό –τότε- την απόκτηση ρευστότητας. 

Συνολικά υπολογίζονται από 22.600 ως 26.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τιτλοποιημένα και μεταβιβασμένα δάνεια ενώ η ΑΔΕΔΥ και νομικοί προειδοποιούν ότι και τα υπόλοιπα περίπου 140.000 δάνεια του ΤΠκΔ κινδυνεύουν πλέον να έχουν την ίδια κατάληξη, όταν θα αρχίσει να λήγει η πενταετής περίοδος των ρυθμίσεων στις οποίες έχουν προβεί οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ.

Η περίοδος από τις αρχές του 2016 και μετά είναι κρίσιμη καθώς συμπίπτει η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την εφαρμογή του νόμου για μεταβιβάσεις σε ιδιωτικα κεφάλαια των κόκκινων δανείων των τραπεζών και με την λήξη χιλιάδων ρυθμίσεων που είχαν χρονικό όριο ως μία πενταετία, ενώ άλλοι είχαν ζητήσει και πήραν αναστολή πληρωμής για δύο χρόνια και τώρα μπαίνουν ξανά σε διαδικασία πληρωμής με νέους χειρότερους όρους.

Μάλιστα σε μα εποχή που ο μισθός ή η σύνταξη έχει κουρευτεί κατά 60% ενώ το συνολικό ποσό του δανείου αυξάνεται

Με τις ρυθμίσεις για την πληρωμή μισής δόσης το υπόλοιπο κεφαλαιοποιείται και το δάνειο ακόμη κι αν εξυπηρετείται συνεχίζει να αυξάνεται.

Δάνεια 3,7 δισ. ευρώ

Οι δανειολήπτες του ΤΠκΔ είναι 160.000, με δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ 26.000 στεγαστικά δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ τιτλοποιήθηκαν το 2006 και γι αυτό δεν μπορούν να υπαχθούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις. Τα τιτλοποιημένα σήμερα 22.600 δάνεια αντιστοιχούν στο 13,7% των ενεργών δανείων του στεγαστικού τομέα και σε άληκτο κεφάλαιο ύψους περίπου 577 εκατ. ευρώ.

Η δε συμφωνία που είχε υπογράψει το ΤΠκΔ το 2006 προέβλεπε ότι αν κάποια εξ αυτών (π.χ. επειδή ο οφειλέτης απεβίωσε, είναι βαριά ασθενής ή απολύθηκε από την εργασία του και δεν μπορεί να συνεχίσει να καταβάλει τις δόσεις) βγουν κατ΄ εξαίρεση από το «πακέτο» της τιτλοποίησης, αντικαθίστανται με άλλα υγιή δάνεια.

Σε φαύλο κύκλο οφειλών ταυτόχρονα οδηγούνται και όσοι τόλμησαν ή σχεδιάζουν ρύθμιση των δανείων τους, αφού οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων («πάγωμα» δόσεων για 2 χρόνια, καταβολή ½ δόσης για 5 χρόνια ή δόση στο 30% της μισθοδοσίας) είχαν ως αποτέλεσμα είτε επιμήκυνσης της οφειλής ή στην πρόβλεψη για καταβολή της μισής δόσης μηνιαίως και μετά την πάροδο της πενταετίας...ο δανειολήπτης να πρέπει να αποδώσει ολόκληρο το υπολειπόμενο ποσό μέσα σε ένα εξάμηνο.




ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου