ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Ακρωνύμια της Φωτογραφίας στα αγγλικά O-W (Β΄ΜΕΡΟΣ)

 

 

Του Δημήτρη Ασιθιανάκη *

OCF Off-camera flash. Φλας εκτός μηχανής.  Εξωτερικό φλας που το χρησιμοποιούμε τοποθετώντας το όχι στο θερμό πέδιλο της μηχανής, αλλά μακριά από την μηχανή.

OOF or OoF Out of focus. Εκτός εστίασης. Οι περιοχές της εικόνας που δεν είναι εστιασμένες

Out of Frame.  Εκτός κάδρου.  Έκφραση που σημαίνει  παρουσιάσεις φωτογραφιών με πράγματα να βγαίνουν εκτός  του πλαισίου της φωτογραφίας.

OVF Optical viewfinder. Οπτικό σκόπευτρο.  Σκόπευτρο που ο φωτογράφος βλέπει μέσω οπτικών διατάξεων και όχι σε μια ψηφιακή οθόνη.

PC Prontor-Compur.  Επαφή στο σώμα των φωτογραφικών μηχανών μεγέθους  3.5 mm (1/8″), που πυροδοτούσε   μέσω καλωδίου εξωτερικά φλας όταν ο φωτογράφος πατούσε το κουμπί της λήψης.

PF Purple fringing.  Μια μορφή χρωματικής εκτροπής όπου ένα μωβ-βιολετί θάμπωμα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της ποιότητας της φωτογραφίας. Πολλοί φακοί έχουν κατηγορηθεί για αυτού του είδους την χρωματική εκτροπή, παρόλο που αρκετοί υποστηρίζουν ότι αυτό το είδος χρωματικής εκτροπής οφείλεται στους ψηφιακούς αισθητήρες

PNG Portable Network Graphics.  Ένας είδος  συμπιεσμένου ψηφιακού αρχείου εικόνας που δίνει ποιοτικότερα αποτελέσματα αλλά  με λίγο μεγαλύτερα αρχεία από τα δημοφιλή .gpeg, .jpg.

P&S Point-and-shoot camera. φωτογραφική αργκό για μικρές βολικές  φωτογραφικές μηχανές που απλά καδράρεις και τραβάς.

PS, PSE Photoshop, Photoshop Elements. Δημοφιλή προγράμματα επεξεργασίας ψηφιακών εικόνων από την εταιρεία ADOBE.

RGB RGB color space.  RGB χρωματικός χώρος. Προσθετική μέθοδος δημιουργίας των χρωμάτων από τα τρία βασικά κόκκινο, πράσινο και μπλέ. Υπάρχουν διάφορα πρότυπα που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή εποχή (για παράδειγμα  sRGB, ISO RGB, adobeRGB).

RP Resolving power. Διαχωριστική  Ικανότητα. Είναι η  ικανότητα ενός οργάνου στη φωτογραφία συνήθως φακού, να ξεχωρίζει δύο σημεία που βρίσκονται πολύ κοντά.

S or Tv Shutter priority or time value. Αξία Χρόνου ή προτεραιότητα διαφράγματος. Επιλογή έκθεσης στην φωτογραφική μηχανή που ο φωτογράφος επιλέγει την ευαισθησία και την  ταχύτητα του φωτοφράχτη και η μηχανή επιλέγει αυτόματα την ταχύτητα.

SLR Single-lens reflex. Μονοοπτική με καθρέπτη. Μια φωτογραφική μηχανή με καθρέπτη με ένα φακό μέσω του οποίου γίνεται η φωτογράφιση.  Ταυτόχρονα μέσου του ίδιου φακού ο φωτογράφος φτιάχνει το κάδρο του αλλά και  εστιάζει. Οι ψηφιακές ονομάζονται Dslr (Digital Single-lens reflex).

SOOC Straight out of camera. Κατευθείαν από την μηχανή. Ιδιωματισμός για τελικές φωτογραφίες από την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή χωρίς ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία.

STU Shoot through umbrella. Λήψη διαμέσου της ομπρέλας. Φωτογράφιση με το φως του φλας να διαχέεται από μια λευκή ημιδιάφανη ομπρέλα που προσφέρει μια μεγάλη επιφάνεια με διάχυτο φως.

Sv Sensitivity value. Sensitivity priority  Αξίας Ευαισθησίας. Προτεραιότητα ευαισθησίας. Επιλογή λήψης στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Είναι αντίστοιχο του P, καθώς ο φωτογράφος επιλέγει την ευαισθησία και η μηχανή τοποθετεί έναν συνδυασμό ταχύτητας και διαφράγματος.

TCA Transverse (lateral) chromatic aberration or lateral colour. Εγκάρσια χρωματική εκτροπή . Είδος χρωματικής εκτροπής , ένα από τα κύρια σφάλματα των φωτογραφικών φακών.

TIFF Tagged Image File Format.  Υψηλής ποιότητας είδος ψηφιακού αρχείου εικόνας επεξεργάσιμο και χωρίς συμπίεση.

TLR Twin-lens reflex. Διοπτική με καθρέπτη.  Μια φωτογραφική μηχανή με δύο φακούς. Ό ένας για την λήψη της φωτογραφίας, ο άλλος για να βλέπει ο φωτογράφος να καδράρει και να εστιάζει.

TTL Through the lens. Δια μέσου του φακού.  Αναφέρεται κυρίως στην φωτομέτρηση/φλασομέτρηση του φωτός που περνάει μέσω του φακού και θα καταγραφεί στην τελική φωτογραφία.

UV Ultraviolet. Υπεριώδης. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με μήκους κύματος μικρότερο από τα 400 nm που δεν είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι. Τα αρχικά αυτά αναφέρονται και σε φωτογραφικά φίλτρα

WB White balance. Ισορροπία λευκού. Οι ρυθμίσεις  και επιλογές που είναι σχετικές με την με θερμοκρασία χρώματος.

 

 * Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart

 

ΠΗΓΗ. photographyinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου