ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - Αντιδρούν στο τσάκισμα των δικαιωμάτων τους

 


Συγκέντρωση έξω από το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) πραγματοποίησαν δεκάδες εργαζόμενοί της, την περασμένη Πέμπτη, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης» (ΕΣΑΚ) στον Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει αποφασίσει την εκχώρηση εργασιών (διαχείριση «κόκκινων» δανείων, αποδοχή συναλλαγών καρτών) σε τρίτες εταιρείες, που συνοδεύεται από τεράστιες πιέσεις σε εργαζόμενους να παραιτηθούν οικειοθελώς και να μετακινηθούν στην τρίτη εταιρεία, χωρίς να έχει κατοχυρωθεί κανένα εργασιακό δικαίωμα από αυτά που έχουν σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι. 

Ακόμα, στο όνομα της μετατροπής των καταστημάτων σε «πελατοκεντρικά» (στην ουσία πρόκειται για διαλογή πελατών), καταργούνται οργανικές θέσεις εκατοντάδων εργαζομένων (tellers, chief tellers κ.λπ.). Επίσης, 90 φύλακες που δουλεύουν τουλάχιστον 10 χρόνια στην τράπεζα, μέσω εργολάβων, ενημερώθηκαν ότι απολύονται και το έργο θα αναλάβει νέα εταιρεία που παρέχει πολύ μικρότερους μισθούς!

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με την γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία παραδέχθηκε ότι η τράπεζα σκέφτεται την απόσχιση των τμημάτων που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και δήλωσε χωρίς ντροπή ότι οι φύλακες δεν είναι εργαζόμενοι της Εθνικής και ας δουλεύουν εκεί για 10 χρόνια, ενώ με επιλογή της τράπεζας δουλεύουν μέσω εργολάβων.

Η ΕΣΑΚ, από την πλευρά της, πρόβαλε τα αιτήματα: Ννα μην προχωρήσει η απόσχιση, καμία μετακίνηση προσωπικού σε άλλη εταιρεία, καμία μείωση εισοδήματος και εργασιακών δικαιωμάτων. Να μετατραπούν οι «ελαστικά» εργαζόμενοι (από τρίτες εταιρείες κ.ά.) σε μόνιμους εργαζόμενους της ΕΤΕ με συγκροτημένα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να σταματήσουν οι πιέσεις και απειλές διευθυντικών στελεχών για «εθελούσιες» αποχωρήσεις και επίτευξη στόχων.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση είναι κυρίως όσοι δουλεύουν στα τμήματα απόσχισης και ως φύλακες, οι οποίοι εξέφρασαν τη διάθεση να συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει Γενικές Συνελεύσεις σε καταστήματα που στηρίζουν την απόφαση για αγωνιστική δράση και καλούν τον Σύλλογο Υπαλλήλων ΕΤΕ να πάρει αποφάσεις που συμβάλλουν στην οργάνωση και την ανάπτυξη του αγώνα.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου