ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Ακρωνύμια της Φωτογραφίας στα αγγλικά D-G (Δ΄ΜΕΡΟΣ)

 


Του Δημήτρη Ασιθιανάκη


DIN Deutsches Institut für Normung. Μονάδα μέτρησης της ευαισθησίας των φωτογραφικών υλικών γερμανικής προέλευσης που χρησιμοποιήθηκε τον 20ο αιώνα.

DOF or DoF Depth of field. Βάθος Πεδίου. Το βάθος πεδίου είναι η απόσταση μεταξύ του πιο κοντινού και του πιο μακρινού σημείου μέσα στην φωτογραφία που ότι περιέχεται φαίνεται εστιασμένο. Το βάθος πεδίου είναι ένα από τα ζητήματα της φωτογραφίας που ο φωτογράφος πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και έχει να κάνει με την διακριτική ικανότητα του ανθρώπινου ματιού.

DPI Dots per inch. Κουκκίδες ανά ίντσα. Μονάδα μέτρησης της εκτυπωμένης ψηφιακής εικόνας, που αποτελείται από κουκκίδες μελάνης ή raster.

DR Dynamic range. Δυναμικό Εύρος.  Ο όρος δυναμικό εύρος εκφράζει το εύρος της χρήσιμης φωτεινότητας σε διαφορετικές συνθήκες και καταστάσεις στην Φωτογραφία. Από το εύρος μιας σκηνής, μέχρι την δυνατότητα των φιλμ και των αισθητήρων να την καταγράψουν.

DSC Digital Still Camera. Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Πρόθεμα σε ονόματα αρχείων εικόνων που δημιουργούν διάφορες φωτογραφικές μηχανές.

DSLR Digital Single Lens Reflex. Μονοοπτική Ψηφιακή Φωτογραφική Μηχανή με Καθρέπτη. Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με εναλλακτικούς φακούς που ο φωτογράφος βλέπει την εικόνα σε ένα οπτικό σκόπευτρο διαμέσου του φακού.

ED Extra low dispersion glass. Κρύσταλλο Πολύ χαμηλής διασποράς. Χρησιμοποιείται στους φωτογραφικούς φακούς για τη μείωση της χρωματικής εκτροπής.

EFC, EFCS or EFSC Electronic first curtain. Ηλεκτρονική εμπρόσθια κουρτίνα. Τρόπος λειτουργίας του φωτοφράχτη σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

EV Exposure value. Αξία Έκθεσης. Ένα σύστημα για τον υπολογισμό της σωστής έκθεσης στην φωτογραφία που συσχετίζει την ευαισθησία, την ταχύτητα του φωτοφράχτη και το διάφραγμα.

EVF Electronic viewfinder. Ηλεκτρονικό σκόπευτρο. Σκόπευτρο που ο φωτογράφος βλέπει την εικόνα διαμέσου του φακού σε μια μικρή οθόνη ηλεκτρονικά, αντί οπτικά μέσα από ένα πεντάπρισμα ή ένα πεντακαθρέπτη.

EVIL Electronic viewfinder interchangeable lens camera. Φωτογραφική μηχανή με ηλεκτρονικό σκόπευτρο και εναλλακτικούς φακούς. Το επίσημο όνομα των mirrorless, διαβολικά πράγματα.

Exif Exchangeable image file format.  Μια τυποποιημένη μορφή δεδομένων για επιπρόσθετες πληροφορίες  σε ψηφιακά αρχεία ήχου και εικόνας.

f f-number, f-stop. φ-αριθμός. Η αριθμητική τιμή του ανοίγματος ενός φωτογραφικού φακού. Ο λόγος του εστιακού μήκους του φακού διαιρούμενος με την διάμετρο του ανοίγματος σε κάθε συγκεκριμένη θέση μας δίνει τους f-αριθμούς.

 

 

FF Full frame, Πλήρους Κάδρου. Οι φωτογραφικές μηχανές ή απλά οι αισθητήρες που το μέγεθος τους είναι ίδιο με το καρέ του φιλμ 35mm: 36 × 24 mm.

FP Focal plane.  Εστιακού επιπέδου. Συνήθως αναφέρεται στους φωτοφράχτες που ανοιγοκλείνουν κοντά στο φιλμ ή στον αισθητήρα. Φωτοφράχτες εστιακού επιπέδου, σε αντίθεση με τους φωτοφράχτες διαφραγματικού επιπέδου.

FPA Focal plane array. Αφορά ειδικού τύπου αισθητήρες ευαίσθητους στο υπέρυθρο ή στις ακτίνες Χ, γενικά σε άλλα μήκη κύματος από το ορατό φως.

FPS Frames per second. Καρέ ανά δευτερόλεπτο. Όρος που τον χρησιμοποιούμε για να πούμε πόσο γρήγορα τραβάει μια φωτογραφική μηχανή στην συνεχόμενη λήψη ή στις ρυθμίσεις στη λήψη βίντεο.

GIF Graphics Interchange Format. Είδος ψηφιακού αρχείου εικόνας με περιορισμό στα 256 χρώματα, χρήσιμο για κινούμενα γραφικά και μικρά αρχεία.

GN Guide number. Οδηγός αριθμός. Ένας αριθμός που δηλώνει την δύναμη του ηλεκτρονικού φλας και χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της έκθεσης στην φωτογραφία. GN= Απόσταση Χ Διάφραγμα που μας δίνει και την πολύ χρήσιμη σχέση Διάφραγμα = GN/ Απόσταση.

GND Graduated neutral density. Διαβαθμισμένο ουδέτερης πυκνότητας. Χαρακτηρίζει ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας το οποίο έχει διαβαθμισμένη φωτεινότητα από την μια μέχρι την άλλη πλευρά του και έτσι βοηθάει τον φωτογράφο να ισορροπήσει σκηνές με έντονη αντίθεση.

 

* Ο Δημήτρης Ασιθιανάκης είναι φωτογράφος, δάσκαλος φωτογραφίας και πρόεδρος του Fotoart

ΠΗΓΗ. photographyinfo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου