Σε πανηγυρικό κλίμα υπογράφτηκε στις 27 Φλεβάρη, παρουσία του πρωθυπουργού, η συμφωνία μεταξύ του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού και της ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ για το οικόπεδο του παλιού αμαξοστασίου του ΟΣΕ (έκτασης 62 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το παλιό αμαξοστάσιο και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό).
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στους χώρους αυτούς, που ο δήμος μισθώνει από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ με 13.000 ευρώ το μήνα, θα δημιουργηθεί «τεχνολογικό πάρκο». Βέβαια, στη σύμβαση προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα και εμπορικό πάρκο...
Ο δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού έχει τις προηγούμενες δεκαετίες υποβαθμιστεί από την τριχοτόμηση της περιοχής εξαιτίας της λειτουργίας των γραμμών του ΟΣΕ. Σε μια περιοχή με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου, σύμφωνα και με τα στοιχεία που δίνουν οι υπηρεσίες του δήμου (μόλις το 3,7% της έκτασής του είναι ελεύθεροι χώροι και ανά κάτοικο αντιστοιχούν μόλις 2,47 τ.μ. πρασίνου), οι κάτοικοι έχουν μεγάλη ανάγκη από ανάσες πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού.
Γι' αυτό διαχρονικό αίτημα του λαού της περιοχής είναι να παραχωρηθούν οι χώροι του ΟΣΕ, που δεν χρησιμοποιούνται πλέον και έχουν εγκαταλειφθεί, με σκοπό να διαμορφωθούν για τις ανάγκες του χωρίς κανένα τίμημα. Οι ανάγκες αυτές και τα αιτήματα δεν είναι όμως στο επίκεντρο του σχεδίου της δημοτικής αρχής για «τεχνολογικό πάρκο».
Αντί γι' αυτό και στο όνομα της «εγκατάλειψης των χώρων», οι κάτοικοι βλέπουν να εξελίσσεται ένα σχέδιο «αξιοποίησης» με το «εργαλείο» των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που δεν μπορούν να συνυπάρχουν με τις ανάγκες του λαού της πόλης. Για να διασκεδάσει μάλιστα τις εντυπώσεις, η στηριζόμενη από τη ΝΔ δημοτική αρχή ισχυρίζεται πως σε αυτήν τη φάση επιλέγει να μισθώσει τους χώρους, χωρίς να παραιτείται τάχα από τη διεκδίκησή τους!
Η πραγματικότητα όμως αποτυπώνεται στο άρθρο 7 της σύμβασης, που φέρει τις υπογραφές του διευθύνοντος συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ και του δημάρχου, Στ. Τσίρμπα.
Εκεί χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «ο μισθωτής δήμος δηλώνει ανεπιφύλακτα και παραιτείται από κάθε δικαίωμα και αξίωση να χαρακτηριστούν κοινόχρηστοι χώροι και χώροι ιδιοκτησίας του δήμου δυνάμει του αρ. 28 του ν. 1337/1983 και ότι οι τυχόν διαμορφωθέντες χώροι αυτοί σκοπούν και απορρέουν αποκλειστικά και μόνο από την παρούσα μίσθωση και τη μισθωτική χρήση που συμφωνείται για όσο διάστημα θα ισχύει η μισθωτική χρήση».
Με άλλα λόγια, η διοίκηση του δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού πρακτικά ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη μελέτη βιωσιμότητας της ΓΑΙΑΟΣΕ για τους χώρους, που ήρθε στη δημοσιότητα ύστερα από Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ: Από τη μια, επιλέγεται το σενάριο με το μικρότερο ρίσκο για τη ΓΑΙΑΟΣΕ, δηλαδή, μίσθωση της έκτασης σε επενδυτή (όπου επενδυτής ο δήμος) και, από την άλλη, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα έχει τον τελικό λόγο για το τι θα γίνεται και τι δεν θα γίνεται στην έκταση.
Πιο συγκεκριμένα, πέρα από το μίσθωμα, που φτάνει τις 162.000 ευρώ το χρόνο, προβλέπεται ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο απαιτείται η υποβολή σχεδίου εκ μέρους του δήμου στη ΓΑΙΑΟΣΕ για να το εγκρίνει. Σε περίπτωση που αυτή έχει παρατηρήσεις, ο δήμος υποχρεούται να συμμορφωθεί με αυτές και να υποβάλει εκ νέου σχέδιο, προκειμένου η ΓΑΙΑΟΣΕ να συμφωνήσει.
Την ίδια στιγμή που η εκμισθώτρια εταιρεία δεν δεσμεύεται ούτε για την έκδοση βεβαίωσης στατικής επάρκειας των κτιρίων που υπάρχουν στο χώρο, στη σύμβαση αναγνωρίζονται μόνο δεσμεύσεις για το δήμο, που αναλαμβάνει όλα τα έξοδα, πέρα από τις κατασκευές. Ακόμα, εξαιρείται από τη μίσθωση μη προσδιορισμένη έκταση, για την οποία προβλέπεται ειδική συμφωνία με τον ΟΣΕ...
Για το στρατόπεδο Κοσκινά (γνωστό στην περιοχή ως 301), έκτασης 220 στρεμμάτων, επίσης έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς διάφορα σενάρια (όπως βιοτεχνικό πάρκο κ.ά.), που στο επίκεντρο έχουν τη δόμηση σημαντικού τμήματος του χώρου.
Ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την πρώτη στιγμή ζητούσαν να δοθεί στη δημοσιότητα και φυσικά στους δημοτικούς συμβούλους η υπογεγραμμένη σύμβαση, τελικά την πήραν στα χέρια τους στις 24 Μάρτη, ένα σχεδόν μήνα μετά τη φιέστα κυβέρνησης και δημοτικής αρχής. Χαρακτηριστική είναι επίσης η κίνηση της δημοτικής αρχής να «ενημερώσει» τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων κατόπιν εορτής, αφού δηλαδή είχε υπογραφεί η σύμβαση.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, Θοδωρής Σκολαρίκος, είχε απαντήσει τότε (1η Μάρτη) ότι «δεν θα παραβρεθώ σε μια εκ των υστέρων προσχηματική ενημέρωση» και πρόσθετε ότι «η μη ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες όλων όσοι ψήφισαν θετικά στην εισήγηση της δημοτικής αρχής για μίσθωση των χώρων και πρακτικά της έδωσαν "λευκή επιταγή"».
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 3 Μάρτη, ο δήμαρχος όχι μόνο δεν είπε κουβέντα για την «ταμπακιέρα», αλλά εξαπέλυσε επίθεση σε αυτούς που διαφωνούν με τη σύμβαση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που είχαν θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, για τα οποία δεν έλαβαν απαντήσεις, αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι για την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου