ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Κλείνουν οριστικά στις 17 Απρίλη οι μονάδες 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς

 


Το Σάββατο 17 Απρίλη τελειώνουν οι διαθέσιμες ώρες λειτουργίας των μονάδων 3 και 4 του ΑΗΣ Καρδιάς, σύμφωνα με το προγραμματισμό της ΔΕΗ ΑΕ. 

Ως αποτέλεσμα, οι λιγνιτικές μονάδες οδηγούνται σε οριστικό κλείσιμο, μετά και το κλείσιμο του ΑΗΣ Αμυνταίου, δημιουργώντας μάλιστα ένα κενό περίπου 15-20 ημερών έως το τέλος της θερμαντικής περιόδου 2020 - 2021, καθώς αυτές τροφοδοτούν το σύστημα τηλεθέρμανσης του δήμου Εορδαίας.

«Η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, της απολιγνιτοποίησης, φέρει τη σφραγίδα του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων στην περιοχή μας», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η πολιτική αυτή, επισημαίνει, φέρει την υπογραφή τόσο της κυβέρνησης ΝΔ όσο και των προηγούμενων.

«Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσαν να εντάσσονταν στο ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιούν τον εγχώριο λιγνίτη για την παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας, μαζί και με τις άλλες μορφές, οδηγούνται στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής μέσα από την άνοδο των τιμών ρύπων», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Θα μπορούσαν με περιβαλλοντική αναβάθμιση να συνεχίσουν να λειτουργούν αξιοποιώντας τα αποθέματα λιγνίτη που υπάρχουν, αλλά λόγω του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στην Ενέργεια και της προώθησης και στήριξης άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, οδηγούνται σε απαξίωση. 

Οδηγούνται σε κλείσιμο με συνέπεια μια σειρά από θέσεις εργασίας να χάνονται, αλλά να είναι και αβέβαιη η λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης της Πτολεμαΐδας».

Σημειώνει επίσης ότι η απόσυρση των μονάδων αποτελεί μείζον θέμα για την επάρκεια του συστήματος, που μπαίνει σε κίνδυνο τις ώρες αιχμής. Δεν αποκλείονται έτσι τα τοπικά μπλακ άουτ, καθώς και οι αθρόες εισαγωγές ρεύματος, με τελικό αποδέκτη του αυξημένου λογαριασμού το λαό.

Και συνεχίζει: «Τα "αναπτυξιακά" σχέδια που παρουσιάζονται θα μετατρέψουν την Ενέργεια σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα. Οι "πράσινες" επενδύσεις αφήνουν ακόμα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού καταστρέφονται αρκετοί ορεινοί όγκοι, δεσμεύονται χιλιάδες εκτάσεις στρεμμάτων για την προώθηση έργων ΑΠΕ που θα "αντικαταστήσουν" τις λιγνιτικές μονάδες. Οι θέσεις εργασίας θα είναι με ημερομηνία λήξης, με εξευτελιστικά μεροκάματα, με απαράδεκτους όρους εργασίας και με ατελείωτα ωράρια.

Μόνο υποκρισία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ευαισθησία της κυβέρνησης και των μεγάλων καπιταλιστικών κολοσσών για το περιβάλλον, τη στιγμή που στα σχέδιά τους προτείνουν την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, την ταφή επικίνδυνων αποβλήτων, τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες της περιοχής».

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου τονίζει πως η πάλη ενάντια στην απολιγνιτοποίηση είναι μονόδρομος για το λαό της περιοχής, τον οποίο καλεί, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να παλέψει για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για το λαό, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια και για να μην πραγματοποιηθεί κανένα κλείσιμο - πώληση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ορυχείων. 

Να μην υπάρξει καμία διακοπή στη λειτουργία, ούτε αύξηση των λογαριασμών της τηλεθέρμανσης των πόλεων Κοζάνης, Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, αλλά και να επεκταθεί το δίκτυο στα χωριά στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

 

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου