ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Σε δύο στάδια τα αναδρομικά των συνταξιούχων με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

 

Ο σχεδιασμός είναι, τυχόν αναδρομικά να πληρωθούν μετά τις προκαταβολές σύνταξης, οι οποίες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ευχάριστα είναι τα νέα για τους συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης που περιμένουν να λάβουν αναδρομικά. Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου πρόκειται να πληρωθούν με τα ποσά που τους αναλογούν σε δύο δόσεις.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακλόγλου είπε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ότι, μετά τα αναδρομικά για την προσωρινή σύνταξη τα οποία θα καταβληθούν τη Μεγάλη εβδομάδα, θα δοθούν σε δύο στάδια τα αναδρομικά του νόμου Βρούτση για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Πρώτα για τους νέους συνταξιούχους (πριν από το 2016) και μετά για τους παλαιούς (μετά το 2016).

Ενημερώνει ότι για τους απασχολούμενους συνταξιούχους άρχισε ήδη η σταδιακή καταβολή των αναδρομικών. Δηλαδή κάθε μήνα θα καταβάλλεται μαζί με τη σύνταξη και ένα ποσό έως να «τερματιστούν» τα οφειλόμενα αναδρομικά των συνταξιούχων που εργάζονται.

«Ο νόμος 4670/20 έφερε σημαντικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό: εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών, συντελεστές αναπλήρωσης, απασχόληση συνταξιούχων. 

Μέσα στο 2020 εκδόθηκαν όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, κάτι που να σας θυμίσω ότι με τον 4387/2016 δεν συνέβη, και ο ΕΦΚΑ εργάζεται με ταχείς ρυθμούς για να ολοκληρώσει το λογισμικό για την εφαρμογή τους. 

Ηδη ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών εφαρμόζεται και προχωρά η εκκαθάριση συντάξεων παράλληλης απασχόλησης. Επίσης, αναδρομικά ποσά που αφορούν εργαζόμενους συνταξιούχους επιστρέφονται σταδιακά κάθε μήνα. 

Το 2020 οι συνταξιούχοι έλαβαν και τα αναδρομικά σε κύριες συντάξεις λόγω του 11μηνου και επικουρικές, καθώς διορθώσαμε αντισυνταγματικότητες του νόμου 4387/2016. Υπάρχει, όντως, η εκκρεμότητα της αναπροσαρμογής των συντάξεων για όσους έχουν δουλέψει πάνω από 30 χρόνια. 

Ο σχεδιασμός είναι, τυχόν αναδρομικά να πληρωθούν μετά τις προκαταβολές σύνταξης, οι οποίες σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης του ΕΦΚΑ θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. 

Κατόπιν θα επιστραφούν πρώτα τα αναδρομικά όσων έχουν βγει στη σύνταξη μετά τον Μάιο του 2016 και στη συνέχεια των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από αυτή την ημερομηνία», εξηγεί.

 

ΠΗΓΗ. newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου