ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Δύο λίμνες στη Φλώρινα στη σκιά των περίφημων Πρεσπών

 


Όποιος έχει ταξιδέψει αρκετές φορές στο νομό Φλωρίνης, γνωρίζει ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το υγρό στοιχειο. Με τις περίφημες Πρέσπες αν αποτελούν και τη ναυαρχίδα του, στην έκτασή του βρίσκονται και άλλες λίμνες, κάποιες γνωστές όπως η Βεγορίτιδα, και άλλες άγνωστες προς το ευρύ κοινό, όπως η Πετρών και η Ζάζαρη που ακολουθούν παρακάτω.

Ωστόσο, το μελαγχολικο τοπίο και η αστείρευτη ομορφιά της φύσης ολόγυρά τους, συγκαταλέγονται στα κοινά χαρακτηριστικά τους στοιχεία που γοητεύουν τον επισκέπτη της περιοχής.

Λίμνη Πετρών

Η λίμνη Πετρών, σε κοντινή απόσταση από την περίφημη λίμνη Βεγορίτιδα, βρίσκεται 1 χλμ. βορειοδυτικά του Δήμου Αμυνταίου, και τροφοδοτείται τόσο από τα νερά της βροχής και του χιονιού, όσο και από εκείνα της λίμνης Χειμαδίτιδας.

Έχει έκταση 12 τ. χλμ. και βάθος 3,5 μέτρων, ενώ στην περιοχή της έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 90 είδη πτηνών. Φιλοξενούνται, επίσης, και κάποια σπάνια είδη όπως η νανόχηνα και η λαγγόνα, με αποτέλεσμα η άγνωστη αυτή λίμνη του νομού Φλωρίνης να αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των παρατηρητών πτηνών.

Κατά την διάρκεια του χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες που απαντώνται στην περιοχή τα νερά της λίμνης συχνά παγώνουν, δημιουργώντας ένα σκηνικό όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. 

Η ομίχλη, που συχνά την καλύπτει, σε συνδυασμό με τους πυκνούς καλαμιώνες που την περιτριγυρίζουν και την απουσία οποιοδήποτε θορύβου, δημιουργούν ένα καθηλωτικό σκηνικό που σίγουρα δεν ξεχνιέται.

 

Λίμνη Ζάζαρη

  

Η λίμνη Ζάζαρη συναντάται λίγα χιλιόμετρα νότια του χωριού Αετός, σε υψόμετρο 602 μέτρων και καταλαμβάνει μία έκταση 2.000 στρεμμάτων. Η περίμετρός της αγγίζει τα 6 χλμ., ενώ το μέσο βάθος τα 4,6 μέτρα και το μέγιστο τα 6,5 μέτρα. Τροφοδοτείται από έναν χείμαρρο του ποταμού Σκλήθρου, καθώς και από κάποιες πηγές γλυκού νερού στον πυθμένα της, τροφοδοτώντας με τη σειρά της τη γειτονική λίμνη Χειμαδίτιδα.

Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχουν καταγραφεί 141 είδη πτηνών, ανάμεσά τους και κάποια σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο θαλασσαετός και η αετογερακίνα, καθώς και διάφορα αμφίβια, πολλά ερπετά και ψάρια του γλυκού νερού.

Γύρω της απλώνεται ένα υπέροχο και πολύχρωμο μωσαϊκό δασών, λιβαδιών και αγροτικών εκτάσεων, που συμπληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο το υπέροχο φυσικό σκηνικό που αντικρίζει κανείς μόλις βρεθεί εδώ.

 

 

ΠΗΓΗ. newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου