ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ......






1279  Η νίκη των Μογγόλων στη Μάχη του Γιαμέν τερματίζει τη δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα.

1895  Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη ταινία τους, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1903  Το αμερικανικό Κογκρέσο επικυρώνει τη Συνθήκη της Κούβας. Οι ΗΠΑ κερδίζουν τις ναυτικές βάσεις στις περιοχές Γκουαντανάμο και Μπαχία Χόντα.

1915  Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως, όμως, να αναγνωριστεί ως πλανήτης.

1917  Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.

1920  Οι ΗΠΑ αρνούνται για δεύτερη φορά να επικυρώσουν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών.

1939  Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της χώρας.

1960  Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή Ανδρέα Κάλβου.

1964  Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνούνται ψήφο στον υποψήφιο του κόμματός τους Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει: «Εγίναμεν χλεύη των ηττημένων» και προχωράει στη διαγραφή του Ηλία Τσιριμώκου και του Σάββα Παπαπολίτη.

1983  Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Δύο μέρες μετά, την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξή της η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Αλλά την επόμενη μέρα με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.

1998  Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως, η εκμετάλλευση των θυγατρικών της επιχειρήσεων και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων της (τροφοδοσία, επίγεια εξυπηρέτηση, έλεγχος των αεροπλάνων), η μεταφορά της έδρας της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στη Θεσσαλονίκη, η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων και η ανανέωση του στόλου των αεροπλάνων.

2003  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ.

2004  Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.





ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου