ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ
Πρόκειται για μια εντυπωσιακή τεχνητή λίμνη που ξεχωρίζει για το αλπικό της τοπίο αλλά και για τη σημασία της ως βιότοπος.
Η λίμνη του Λάδωνα βρίσκεται στον νομό Αρκαδίας και αποτελεί τμήμα της λεκάνης απορροής του Αλφειού, παραπόταμος του οποίου είναι ο Λάδωνας.
Δημιουργήθηκε από τεχνητό φράγμα, μέσα στην άγρια χαράδρα των βουνών και αποτελεί σήμερα έναν από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της Πελοποννήσου, ενώ στην περιοχή δημιουργείται ένα μοναδικό σκηνικό από την ύπαρξή της.
Η κατασκευή του φράγματος που βρίσκεται στη θέση Πήδημα ξεκίνησε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 στο πλαίσιο των ιταλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τη λίμνη Λάδωνα την παρομοιάζουν με ένα φίδι, καθώς το σχήμα της παραπέμπει σε αυτό και έχει μήκος 15 χιλιομέτρων στη μέγιστη στάθμη λειτουργίας της.
Η εικόνα στο σημείο ολοκληρώνεται με κορυφές βουνών και καταπράσινες πλαγιές που καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ αυτό που την κάνει ιδιαίτερα γοητευτική είναι η αντίθεση του άγριου μέρους από τη μία, με τη γαλήνη του τοπίου της λίμνης από την άλλη.
Πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε στην περιοχή, της «Κυράς το γεφύρι» που, ουσιαστικά, επέτρεπε το πέρασμα από τη μια όχθη της λίμνης στην άλλη. Όταν η στάθμη της τεχνητής λίμνης είναι χαμηλά, αναδύεται από τον βυθό το πεντάτοξο γεφύρι που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν μερικά από τα πιο όμορφα και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, στα οποία αξίζει κανείς να οργανώσει μια φθινοπωρινή απόδραση.
Ο Λάδωνας και τα γύρω μέρη είναι επίσης ιδανικά για τους λάτρεις της περιπέτειας, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν από πεζοπορία μέχρι καγιάκ και ράφτινγκ.
Η φυσική ομορφιά και η μεγαλοπρέπεια του τοπίου, εξάλλου, προσφέρουν σε όσους το αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου