ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Αρμενία - Ένας οικονομικός προορισμός που αξίζει να ανακαλύψετε

Με την ιστορία της να πηγαίνει 3000 χρόνια πίσω στο χρόνο, η Αρµενία είναι ένας προορισµός εκτός πεπατηµένης, αυθεντική και µυστηριακή µε πολλές ιστορίες να διηγηθεί στους επισκέπτες της και να τους εξασφαλίσει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην καρδιά της Ευρασίας.

Από την Κατερίνα Ρίγκου (krigou@dousiscom.gr)

Η Αρµενία φηµίζεται για τα εντυπωσιακά µνηµεία παγκόσµιας κληρονοµιάς και τους φιλόξενους ανθρώπους της ενώ σίγουρα συµπεριλαµβάνεται στα low cost ταξίδια. Ακόµα όµως ένας λόγος να την επιλέξετε είναι το γεγονός ότι η Aegean πραγµατοποιεί απευθείας πτήσεις από την Αθήνα στην πρωτεύουσα της, Γεβεράν (Yerevan) και µάλιστα σε πολύ προσιτές τιµές! 

Πανέµορφος τόπος, ιστορικός, αυθεντικός, φιλόξενος, οικονοµικός και εύκολα προσβάσιµος! Σίγουρα έχει τα προσόντα να «σκαρφαλώσει» σε υψηλές θέσεις της ταξιδιωτικής σας λίστας!

Πόλεις και αξιοθέατα στην Αρμενία

Αρμενία αξιοθέατα
Η Αρµενία ή αλλιώς η «χώρα της πέτρας», των αρχαίων µοναστηριών και του βιβλικού Αραράτ, είναι γεμάτη εκπλήξεις.

Χτισµένη στις όχθες του ποταµού Χραζντάν και µε αδιάκοπη ιστορία 17 αιώνων, η πανεµορφη Γερεβάν (Yerevan) µε τις µεγάλες λεωφόρους, τις πλατείες, τους καταπράσινους κήπους, τα µουσεία και τα εντυπωσιακά κτήρια είναι το πολιτιστικό και οικονοµικό κέντρο της χώρας. 



Σήµα κατατεθέν της είναι το Κασκάντ, ένα µνηµειώδες αρχιτεκτονικό και φυσικό συγκρότηµα µε τεράστια πέτρινα σκαλοπάτια και καταρράκτες που ανηφορίζουν προς το «Πάρκο της Νίκης» (Haghtanak), µε την ωραιότερη θέα στην πόλη.

Επίσης, θα θαυµάσετε από κοντά το Βαγαρπασάτ (Vagharshapat), γνωστό και ως Ετσµιατζίν, που είναι το πνευµατικό κέντρο των Αρµενίων και έδρα του Αρµενικού Πατριαρχείου. O καθεδρικός ναός του 4ου αιώνα και τα ερείπια του ναού Ζβάρνοτς, αποτελoύν µοναδικά µνηµεία εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής µε της UNESCO.


 Επισκεφτείτε σίγουρα το Γκιουµρί (Gyumri) που είναι µια από τις οµορφότερες πόλεις της Αρµενίας και απέχει από την πρωτεύουσα µόλις 2 ώρες (121χλµ.). 

Η πόλη είναι ενθύµιο της δόξας και της αίγλης της Τσαρικής Ρωσίας µε ένα κέντρο πραγµατικό υπαίθριο µουσείο γεµάτο δεκάδες κατοικίες κλασικιστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα όπως και σηµαντικά µουσεία.

Σίγουρα πρέπει να πάτε στη µεγαλύτερη λίµνη του Καυκάσου, τη Σεβάν, ένας διάσηµος παραθεριστικός προορισµός της Αρµενίας όπου στην περιοχή θα επισκεφτείτε ακόµη το κοιµητήριο Νοράντους µε τη µεγαλύτερη σωζόµενη συλλογή από «σταυρόπετρες» («χατσκάρ») –χαρακτηριστικό δείγµα αρµενικής τέχνης.

Βόρεια της λίµνης σε µια πραγµατικά µαγευτική τοποθεσία γεµάτη βουνά µε δάση και φαράγγια δεσπόζουν δύο αριστουργήµατα της αρµενικής µεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, τα µοναστήρια Σαναχίν (Sanahin) και Χαγκπάτ (Haghpat), και τα δύο µνηµεία της UNESCO.


Διασχίζοντας νότια την κοιλάδα του Αραράτ θα συναντήσετε σπάνια θρησκευτικά και φυσικά αξιοθέατα, όπως το ιστορικό Κχορ Βιράπ (Khor Virap) (ιερός τόπος προσκύνησης των Αρµενίων), το µυστηριακό Zorats Karer (το αντίστοιχο Stonehenge των Αρµενίων) αλλά και την µυστηριώδη υπόσκαφη πολιτεία της πόλης Γκόρις (Goris).

Σε κοντινή απόσταση, στην περιοχή Ughtasar βρίσκεται το πανέµορφο µοναστήρι Tatev και ένα µοναδικό συγκρότηµα χιλιάδων πετρογλυφικών!

Κόστος για ένα ταξίδι στην Αρμενία

Το κόστος ζωής και οι υπηρεσίες στην Αρµενία είναι πολύ οικονοµικά ειδικά σε σχέση µε τα δυτικά δεδοµένα ενώ ο µέσος µηνιαίος µισθός φτάνει µόλις τα €288.
Το νόµισµα της Αρµενίας είναι το Ντραµ και η αντιστοιχία µε το ευρώ είναι €1 = 554,47 Ντραµ.

Αεροπορικά εισιτήρια

Θα πετάξετε από Αθήνα για Γερεβάν µε απευθείας πτήση της Aegean Airlines (el.aegeanair.com) µε €232 επιστροφή (high season) και διάρκεια πτήσης περίπου 2,5 ώρες.

Διαµονή στην Αρμενία

H διαµονή στην πρωτεύουσα είναι πολύ οικονοµική. Ενδεικτικά, διαµονή 5 ηµερών στο bestseller, «Friendship Hostel & Tours», 500µ. από το κέντρο της πρωτεύουσας στοιχίζει µόλις €117 σύνολο. Στο πολυτελές, εκτός κέντρου «Venezia Palazzo Hotel», 4 αστέρων, οι ίδιες µέρες στοιχίζουν σύνολο €181 µε πρωινό! Γενικά είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για κάθε γούστο και σε πολύ καλές τιµές.

Φαγητό – Ποτό στην Αρμενία

Θα απολαύσετε τις τοπικές γεύσεις, πολύ οικονοµικά αφού για ένα γεύµα σε φθηνό εστιατόριο θα πληρώσετε περίπου €5, ενώ σε ένα µεσαίας κατηγορίας εστιατόριο θα απολαύσετε γεύµα τριών πιάτων για 2 άτοµα µε €22. Μια τοπική µπύρα κοστίζει €1,10, τα αναψυκτικά €0,55, το µπουκαλάκι το νερό €0,40 και ο καφές από €1,10 µέχρι €1,60.

Shopping

Να αγοράσετε παραδοσιακά σουβενίρ που θα σας θυµίζουν τον όµορφο αυτό τόπο! Κατά τα άλλα οι τιµές σε ρούχα και παπούτσια είναι λίγο πιο οικονοµικές από αυτές της Ελλάδας.

Μετακινήσεις – Καύσιµα

Ένα εισιτήριο µε τα µέσα µεταφοράς µονής διαδροµής κοστίζει µετά βίας €0,20(!) ενώ το µηνιαίο pass €11. Το ταξί έχει έναρξη €1,10, το 1 χλµ. κοστίζει €0,20 ενώ µια ώρα αναµονή θα σας κοστίσει €2,2.
Η βενζίνη έχει µέση τιµή €0,82.

Κι αν ακόμα δεν σας πείσαμε, ρίξτε μια ματιά στις ομορφιές της μέσα από το παρακάτω βίντεο:


ΠΗΓΗ. 1. travelstyle.gr 
              2. google.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου