ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ......






44 π.X.  Ρωμαίοι Δημοκρατικοί, έχοντας επικεφαλής τον Βρούτο και τον Κάσιο, δολοφονούν στα σκαλοπάτια της Γερουσίας τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα. Η δημοκρατία θα επιζήσει δεκατρία ακόμη χρόνια, μέχρι την ήττα του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας από τον Οκταβιανό το 31 π.Χ.

1905  Οι επαναστάτες στην Κρήτη κηρύσσουν την ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1907  Εκλέγονται στη Φινλανδία οι πρώτες βουλευτίνες. Είναι 19 και αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους στις 23 Μαΐου.

1926  Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1937  Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα αίματος στον κόσμο για μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Κουκ Κάουντι, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1939  Τα χιτλερικά στρατεύματα εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν αναίμακτα. Ο Πρόεδρος Χάτσα, μετά από καρδιακό επεισόδιο, που υπέστη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, διατάσσει να μην υπάρξει αντίσταση κατά των γερμανικών στρατευμάτων. Ο Χίτλερ μετατρέπει τη Μοραβία και τη Βοημία σε προτεκτοράτα.

1943  Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με ελληνες Εβραίους με προορισμό το Αουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.

1945  Απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

1974  Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, συμμετείχε σε συνωμοσία με σκοπό να καλυφθεί ο ρόλος του Λευκού Οίκου στην παραβίαση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος (υπόθεση Γουοτεργκέιτ).

1989  Παραιτείται από την Κυβέρνηση για λόγους «ευθιξίας», εξαιτίας της ανάμιξής του ονόματός του στο σκάνδαλο Κοσκωτά, ο Μένιος Κουτσόγιωργας.

1990  Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εκλέγεται ο πρώτος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης.

1995  Τρομοκρατική επίθεση με δύο ρουκέτες σημειώνεται κατά των εγκαταστάσεων του «Mega Channel» στην Παιανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.30, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.

1997  Το γκαζάδικο «Ευγενία» γίνεται ενέδρα θανάτου για τους μεταλλεργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος. Ο απολογισμός της τρομακτικής έκρηξης που ταράζει το μεσημέρι της 15ης Μαρτίου το Πέραμα είναι τρεις νεκροί και αρκετοί τραυματίες. Το «Ευγενία» σκίστηκε στα δύο από την έκρηξη, ενώ τα κορμιά των θυμάτων είχαν εκτοξευτεί σε απόσταση ακόμη και 100 μέτρων από το πλοίο.

2002  Αποχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τέσσερις παλαιστινιακές πόλεις. Αναπτερώνονται οι ελπίδες για επίτευξη εκεχειρίας.

2003  Πόλεμος στο Ιράκ. Τα πρώτα πολεμικά πλοία περνούν τη διώρυγα του Σουέζ, ενώ έντονη κινητικότητα υπάρχει και στη Μεσόγειο.





ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου