ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ.....






483  Αναλαμβάνει καθήκοντα ο πάπας Ευτύχιος Γ. Στο αξίωμα παραμένει μέχρι για εννέα χρόνια.

874  Τα οστά του Αγίου Νικηφόρου, συγγραφέα και Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, θάβονται στην Εκκλησία των Αποστόλων, στην Κωνσταντινούπολη.

1489  Αρχίζει η περίοδος της Βενετοκρατίας στην Κύπρο, που θα λήξει το 1571 με την κατάληψη της Μεγαλονήσου από τους Οθωμανούς.

1497  Ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' αφορίζει τον Τζιρολάμο Σαβοναρόλα, Δομινικανό ιερέα και κυβερνήτη της Φλωρεντία, γνωστό για το μένος του κατά της Αναγέννησης.

1639   Το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ παίρνει το όνομα του από τον Πουριτανό ιερέα Τζον Χάρβαρντ, ευεργέτη του ιδρύματος.

1830  Το Εκουαδόρ (ο Ισημερινός) ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

1880  Στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του ηλεκτροκίνητου σιδηροδρόμου.

1881  Μία βόμβα σκοτώνει τον τσάρο Αλέξανδρο Β, σε ηλικία 63 ετών, στα χειμερινά ανάκτορα. Έναν ακριβώς χρόνο πριν είχε γλιτώσει από ανάλογη απόπειρα, όταν έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στην τραπεζαρία του ίδιου ανακτόρου στην Αγία Πετρούπολη.

1888  Η Βραζιλία καταργεί με νόμο τη δουλεία.

1918  Παρουσιάζονται τα πρώτα αμερικανικά γραμματόσημα για μεταφορά της αλληλογραφίας αεροπορικώς, κοστίζουν 24 σεντς και απεικονίζουν ένα αεροπλάνο.

1919  Η Βρετανία ανακοινώνει ότι, τα γερμανικά υποβρύχια θα έπρεπε να πουληθούν και τα κέρδη να μοιραστούν στους Συμμάχους.

1922  Η Άγκυρα δεν δέχεται το σχέδιο της ανακωχής, πριν η Ελλάδα εκκενώσει τη Σμύρνη και τη Θράκη.

1942  Νέα δελτία ψωμιού εκδίδονται στην κατεχόμενη Ελλάδα. Οι Ναζί αποκτούν το δικαίωμα να ταξιδεύουν δωρεάν με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.

1944  Το Λονδίνο απαγορεύει τα ταξίδια μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας, μετά την άρνηση της ιρλανδικής κυβέρνησης να εξορίσει διπλωμάτες του Άξονα, που βρίσκονται εντός των συνόρων της.

1954  Με γοργό ρυθμό προχωρούν οι εργασίες διάνοιξης της νέας μεγάλης παραλιακής λεωφόρου Βουλιαγμένης - Σουνίου. Υπουργός Δημοσίων Έργων της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1957  Το FBI συλλαμβάνει τον Τζίμι Χόφα πρόεδρο του συνδικάτου των εργατών, και τον κατηγορεί για δωροδοκία.

1971  Δύο εκρήξεις βομβών, μία έξω από τα γραφεία της εφημερίδας «Εστία» και η άλλη στα γραφεία της «ΕΣΣΟ», προκαλούν ζημιές όχι όμως και θύματα.

1976  Η Ευρώπη «δημιουργεί» το πρώτο (λογιστικό) νόμισμά της. Ονομάζεται ECU (Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα), δεν κυκλοφορεί στη φυσική του μορφή, αλλά αποτελεί τον πρόδρομο το Ευρώ.

1978  Καθιερώνεται επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, η 35ετία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη σύνταξη στα 58 χρόνια.

1981  Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, σημειώνεται η πρώτη δολοφονική απόπειρα εναντίον του πάπα Ιωάννη Παύλου B από τον Τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά.

1992  Για πρώτη φορά τρεις αστροναύτες περπατούν συγχρόνως στο φεγγάρι, με σκοπό την επιδιόρθωση του διαστημόπλοιου Intelsat-6 από το αμερικανικό σκάφος Endeavour. Η βόλτα τους διαρκεί 8 ώρες και 29 λεπτά.

1996  Την αποφυλάκιση των χουντικών ζητά στη Βουλή ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

2003  Σε συναγερμό τίθεται η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, καθώς μία θανατηφόρος επιδημία γρίπης και πνευμονίας, το SARS, έχει ξεσπάσει στην Ασία. Τα συμπτώματα του ιού είναι υψηλός πυρετός, βήχας και δύσπνοια.

2013  Ο Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εκλέγεται Πάπας και λαμβάνει το όνομα Φραγκίσκος.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου