ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Υπνική άπνοια - Ποια είναι τα συμπτώματα της διαταραχής και πώς συνδέεται με άλλες νόσους




Αν και οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο προέρχονται από τον ίδιο τους τον εαυτό, λόγω της χαμηλής θέσης στην οποία τον τοποθετούν στη λίστα των προτεραιοτήτων τους, υπάρχουν και κάποιες διαταραχές ύπνου που πηγάζουν από ιατρικά προβλήματα και δεν έχουμε τον έλεγχό τους.

Υπνική άπνοια

 

Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια ενήλικες Αμερικανοί υποφέρουν από υπνική άπνοια. 

Οι άπνοιες αυτές μπορούν να κρατήσουν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι αρκετά λεπτά, και μπορούν να συμβούν εκατό φορές κάθε βράδυ, καθιστώντας τον βαθύ ύπνο αδύνατο. 

Στην αποφρακτική υπνική άπνοια, που είναι ο πιο κοινός τύπος, ο μαλακός ιστός στο πίσω μέρος του λαιμού μπορεί να φράξει προσωρινά τους αεραγωγούς – συχνά αυτή είναι η αιτία που κάποιος ροχαλίζει συνεχώς.

Ένα δεύτερο είδος υπνικής άπνοιας, γνωστό και ως κεντρική υπνική άπνοια, προκύπτει από την αδυναμία του εγκεφάλου να επικοινωνήσει σωστά με τους μυς που ρυθμίζουν την αναπνοή. 

Μπορεί να μη θυμάστε ότι ξυπνήσατε μέσα στη νύχτα, αλλά πιθανότατα θα νιώθετε κουρασμένοι, θα έχετε προβλήματα συγκέντρωσης μέσα στη μέρα και θα κινδυνεύετε να νοσήσετε από ασθένειες που προκαλούνται ή επιδεινώνονται από την έλλειψη ύπνου.

Οι έρευνες γύρω από την υπνική άπνοια μας έδωσαν κάποιες από τις σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τον ύπνο την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τον δρα Μ. Σαφουάν Μπαντρ, επικεφαλής της κλινικής ύπνου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι μελέτες δείχνουν πως οι ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υπνικής άπνοιας έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας.

Πέρα από αυτό, η υπνική άπνοια μπορεί να επηρεάσει τις γνωσιακές λειτουργίες και τη χωροταξική μνήμη, αυτήν που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για να θυμηθούμε πού έχουμε αφήσει τα κλειδιά μας ή τον δρόμο που πρέπει να πάρουμε για το αγαπημένο μας εστιατόριο. 

Η υπνική άπνοια συνδέεται με την κατάθλιψη αλλά και με τα καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των εμφραγμάτων και της καρδιακής ανεπάρκειας.

Και μια μελέτη του Πανεπιστημίου UCLA το 2015 αποκάλυψε ότι η αποφρακτική υπνική άπνοια μπορεί να εξασθενήσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τον αμυντικό μηχανισμό που κρατά μακριά τις μολύνσεις, τα βακτήρια και τα χημικά από τον εγκέφαλο. 

Η επιληψία, η μηνιγγίτιδα, η πολλαπλή σκλήρυνση, το Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις συνδέονται με προβλήματα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Η υπνική άπνοια δεν περιορίζεται στους ενηλίκους. Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην αποφρακτική υπνική άπνοια και στο άσθμα, που επηρεάζει πάνω από το 9% των παιδιών στις ΗΠΑ και το 14% των παιδιών παγκοσμίως. 

Ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στα ασθματικά παιδιά που έκαναν επέμβαση αφαίρεσης των αμυγδαλών τους για να αντιμετωπίσουν την υπνική άπνοια, η νοσηλεία τους για άσθμα έπεσε στο 1/3.

Δεδομένου, λοιπόν, του ρόλου της υπνικής άπνοιας σε ένα τόσο μεγάλο φάσμα ιατρικών προβλημάτων, αν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε και εσείς, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιο γιατρό. 

Η βασική θεραπεία για την υπνική άπνοια είναι η συνεχής θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP). Οι ασθενείς φορούν μια μάσκα συνδεδεμένη με ένα μηχάνημα που πιέζει τους αεραγωγούς τους για να τους κρατά ανοιχτούς. Τώρα πια υπάρχουν πιο ελαφριές, λιγότερο στενές μάσκες από αυτές που κυκλοφόρησαν αρχικά.



ΠΗΓΗ. enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου