Του Κώστα Δεληγιάννη
Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα είναι εμπροσθοβαρές και θα περιγράφεται λεπτομερώς, με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Αυτό επισήμανε χθες από το βήμα του ενεργειακού συνεδρίου «Renewable & Storage Forum» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται και για οικονομικούς λόγους, πέρα από περιβαλλοντικούς. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, τα λιγνιτικά εργοστάσια επέφεραν ζημίες 200 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ-0,46% το 2018, οι οποίες εκτιμάται πως φέτος θα ανέλθουν στα 300 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, στόχος της κυβέρνησης είναι έως το 2028 να έχουν «σβήσει» όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Το κενό θα καλυφθεί κατά ένα ποσοστό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι παρούσα και η ΔΕΗ.
Όπως συμπλήρωσε, στόχος της επιχείρησης είναι να ενισχύσει σε 4-5 χρόνια στο 1 GW την «πράσινη» εγκατεστημένη ισχύ της.
Αυτό θα γίνει μέσω ανακατασκευής (repowering) παλαιότερων έργων της, αλλά και με νέες επενδύσεις.
Όσον αφορά τις νέες επενδύσεις, ορισμένες θα γίνουν με ίδια κεφάλαια, ενώ άλλες θα υλοποιηθούν με συμπράξεις με ιδιώτες.
Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι το πρώτο «κύμα» διατάξεων για την επιτάχυνση της υλοποίησης νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο.
Ένα δεύτερο «πακέτο» παρεμβάσεων θα υλοποιηθεί στη συνέχεια, με βάση τις προτάσεις της ΡΑΕ, η οποία έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση.
Το τρίτο «κύμα» θα έρθει με ένα νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στις αρχές της επόμενης χρονιάς, όπου πέρα από μέτρα για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σχετικά με τις χρήσεις γης, καθώς και άλλα περιβαλλοντικά θέματα.
ΑΠΕυθείας στην αγορά
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να θεσπίσει τη δυνατότητα σε νέα έργα ΑΠΕ να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά, αντλώντας τα έσοδά τους απευθείας από αυτήν, στην περίπτωση που δεν θέλουν να διεκδικήσουν τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμών.
Επίσης, θα θεσπιστεί διαδικασία (ατομικές κοινοποιήσεις) για μεγάλες μονάδες ΑΠΕ, άνω των 250 MW, ώστε να μη συμμετέχουν σε διαγωνιστικές διαδικασίες.
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι θα καταρτιστεί ένα πλαίσιο κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Στο μεταξύ, θα απεμπλακούν οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υβριδικών μονάδων από την κοστολόγησή τους, ώστε να προχωρήσουν αδειοδοτικά τα συγκεκριμένα έργα.
Την ίδια στιγμή, δήλωσε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων, επισημαίνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τη νορβηγική εταιρεία Equinor και μία αμερικανική επιχείρηση, που θέλουν να αναπτύξουν αντίστοιχα έργα στη χώρα μας.
Στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υπογράμμισε τον στόχο για αύξηση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 35% (έναντι προηγούμενου στόχου 31%). Αυτό μεταφράζεται σε εγκατάσταση επιπλέον 9.000 ΜW ΑΠΕ και ποσοστό ηλεκτροπαραγωγής που θα ξεπερνά 60% σε βάθος δεκαετίας.
Όσον αφορά τα δίκτυα, ο κ. Θωμάς έκανε ειδική μνεία στην απόφαση για μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο εκσυγχρονισμός και οι επενδύσεις του δικτύου διανομής είναι σημαντικό εργαλείο για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός, να προχωρήσει η ψηφιοποίηση του δικτύων.
Γι’ αυτό εντός του 2020 η κυβέρνηση και η ΔΕΗ θα λάβουν τις αποφάσεις για την είσοδο των ιδιωτικών κεφαλαίων στον ΔΕΔΔΗΕ και πώς θα προχωρήσουμε και εκεί σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές επενδυτικό πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ. antigoldgr.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου