ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

BBC - Γιατί ο κόσμος κατεβαίνει ξανά μαζικά στο δρόμο


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις διαδηλώσεις που συνταράσσουν την τελευταία περίοδο πολλές χώρες του κόσμου φιλοξενεί το βρετανικό δίκτυο BBC.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, παρά τις διαφορετικές στοχεύσεις και τους επιμέρους στόχους τους, υπάρχουν κάποιες κοινές θεματικές που διαπερνούν τις διαφορετικές κινητοποιήσεις, όπως ο θυμός για τις ανισότητες, οι αιτιάσεις για κυβερνητική διαφθορά, η ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς και αιτήματα που αφορούν την πολιτική ελευθερία.

“Τις προηγούμενες εβδομάδες, μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τον Λίβανο μέχρι την Ισπανία και την Χιλή. 

Η καθεμιά από αυτές είναι διαφορετική, με διαφορετικούς σκοπούς, μεθόδους και στόχους, υπάρχει ωστόσο ένα κοινό νήμα που τις ενώνει. 

Παρότι απέχουν χιλιάδες μίλια μεταξύ τους, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους για παρόμοιους λόγους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πήραν έμπνευση ο ένας από τον άλλο αναφορικά με το πώς να οργανώσουν και να προωθήσουν τους στόχους τους” αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC και δίνει μια πρώτη εικόνα των διακυβευμάτων αλλά και του τι συνδέει όλους όσους κατεβαίνουν στους δρόμους.

Ανισότητα

Πολλοί από τους διαδηλωτές είναι άνθρωποι που νιώθουν αποκλεισμένοι από τον πλούτο των χωρών τους. 

Σε αρκετές περιπτώσεις μια αύξηση τιμών σε υπηρεσίες “κλειδιά” αποτέλεσε την σταγόνα που υπερχείλισε το ποτήρι, σημειώνει το BBC και προσθέτει:

“Στο Εκουαδόρ, οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αυτόν τον μήνα όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων στο πλαίσιο ενός πακέτου οικονομικών μεταρρυθμίσεων σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 4,2 δισεκ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Οι διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας ζητώντας το τέλος της λιτότητας και την επιστροφή των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση έκανε πίσω μετά από ημέρες μαζικών διαδηλώσεων”.

“Μια αύξηση στις τιμές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτέλεσε την σπίθα που οδήγησε στις διαδηλώσεις της Χιλής. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι αυξήσεις αυτές οφείλονταν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και το αδύναμο νόμισμα, ωστόσο οι διαδηλωτές ανταπάντησαν ότι αυτά τα μέτρα είχαν ως στόχο να συμπιέσουν τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις”.

Όπως αναφέρει το BBC, τη στιγμή που οι διαδηλωτές συγκρούονταν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της χώρας Sebastián Piñera εμφανιζόνταν να τρώει σε ένα ιταλικό εστιατόριο, κάτι που για πολλούς αποτέλεσε έναν συμβολισμό του χάσματος ανάμεσα στην πολιτική ελίτ και τους διαδηλωτές. 

Η Χιλή είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής και ταυτοχρόνως μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες.

“Όπως ακριβώς συνέβη και με το Εκουαδόρ, η κυβέρνηση της Χιλής έκανε πίσω. Οι διαδηλωτές όμως δεν σταμάτησαν. Και ο Λίβανος βρέθηκε σε παρόμοια αναταραχή, με τα σχέδια για φορολόγηση των κλήσεων WhatsApp που οδήγησαν γενικότερες διαδηλώσεις για τα οικονομικά προβλήματα, την ανισότητα και την διαφθορά” αναφέρει σε άλλο σημείο η ανάλυση του BBC.

Διαφθορά

Ένα δεύτερο στοιχείο που μοιάζει να είναι κοινό σε αρκετές από τις διαδηλώσεις είναι οι αιτιάσεις προς την κυβέρνηση για διαφθορά, σύμφωνα με το BBC.
Στον Λίβανο για παράδειγμα, οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι ενώ υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ηγέτες της χώρας χρησιμοποιούν τις πολιτικές τους θέσεις για να πλουτίσουν και να επιτύχουν ευνοϊκές για εκείνους συμφωνίες.

Πολιτική ελευθερία

Σε άλλες χώρες, οι διαδηλωτές νιώθούν εγκλωβισμένοι σε πολιτικά συστήματα που δεν τους επιτρέπουν να είναι ελεύθεροι, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Για παράδειγμα, οι διαδηλώσεις στον Χονγκ-Κονγκ ξεκίνησαν το καλοκαίρι με αφορμή ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Αντιστοίχως, εκατοντάδες κόσμου στην Βαρκελώνη εξέφρασαν το θυμό τους για την φυλάκιση των καταλανών ηγετών υπέρ της ανεξαρτησίας.

Κλιματική Αλλαγή

Τέλος, όπως αναφέρει το BBC, μια σειρά διαδηλώσεων της τελευταίας περιόδου έχει ως βασικό αίτημα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Ακτιβιστές του κινήματος Extinction Rebellion ανά τον κόσμο, ζητούν άμεση δράση από τις κυβερνήσεις.
Τέτοιες διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.




ΠΗΓΗ. amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου