Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ
ΥΛΙΚΑ
(για 40 πουγκάκια περίπου)
Για τη ζύμη:
- 2 ποτηράκια κρασιού ηλιέλαιο
- 2 ποτηράκια κρασιού ρετσίνα
- 1 κουτ. του γλυκού κοφτή αλάτι
- 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό (για άλειμμα)
Για τη γέμιση:
- 300 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο ή χοιρινό
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. της σούπας βούτυρο
- 1/3 λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ. της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. της σούπας ρίγανη
- 250 γραμ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
- αλάτι, πιπέρι
- 100 γραμ. μανιτάρια κονσέρβας κομμένα σε φετούλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη με το μισό αλεύρι.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο - λίγο και ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει λεία η ζύμη.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει, χωρίς να μαυρίσει.
Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε το κρασί και όταν σχεδόν εξατμιστεί, ρίχνουμε τα ντοματάκια, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και ψήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια 10 λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.
Αποσύρουμε τη γέμιση από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Παίρνουμε 1 κομμάτι ζύμης σε μέγεθος ενός καρυδιού και ανοίγουμε σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 10 εκατοστά περίπου.
Τοποθετούμε στο κέντρο 1 κουταλιά σούπας γέμιση, αλείφουμε το φύλλο γύρω από τη γέμιση με νερό και το κλείνουμε σε σχήμα πουγκιού.
Πιέζουμε καλά με τα δάχτυλά μας για να μην ανοίξει με το ψήσιμο.
Τοποθετούμε τα πουγκάκια σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο και τα αλείφουμε με το αυγό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου