Εκμέκ με Φρυγανιές
ΥΛΙΚΑ
(Για ένα πυρέξ διαστάσεων 32Χ23εκ.)
- 12 φρυγανιές σιταρένιες ή σικάλεως
- 250γραμ. κρέμα γάλακτος ή ένα κουτάκι Μόρφατ, κρύα
- 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
- 1 καψουλάκι βανίλιας
- 80γραμ. αμύγδαλα φιλέ, καβουρδισμένα
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη, λευκή ή καστανή
- 2 κουταλιές ανθόνερο ή τη φλοίδα ενός αψέκαστου λεμονιού
Για την κρέμα
- 7 φλιτζάνια (1 λίτρο και 320ml γάλα) πλήρες ή με 2% λιπαρά
- 6 κουταλιές ζάχαρη
- 2 φακελάκια corn flour (43Χ2γραμ.) με γεύση βανίλιας, όχι στιγμής
- 2 καψουλάκια βανίλιας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, κρύα από το ψυγείο, μέσα στο μπολ του μίξερ και τη χτυπάμε με δυνατή ταχύτητα, μαζί με την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια, έως ότου γίνει αφράτη σαντιγί.
Όταν είναι έτοιμη, σταματάμε το μίξερ και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Την αφήνουμε εκεί να περιμένει.
Την αφήνουμε εκεί να περιμένει.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα ¾ του γάλακτος, μαζί με τη ζάχαρη, και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθεί αυτή εντελώς.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο κρύο γάλα μέσα σε ένα μπολ και διαλύουμε το corn flour και τη βανίλια.
Πριν το γάλα βράσει, προσθέτουμε το μείγμα του corn flour και ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρις ότου η κρέμα πήξει.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη, να κρυώσει λίγο.
Μέσα σε μια κατσαρόλα βράζουμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι.
Στρώνουμε τη βάση του πυρέξ με φρυγανιές, καλύπτοντάς τη εντελώς, χωρίς να αφήσουμε κενά.
Ρίχνουμε επάνω στις φρυγανιές το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να απορροφηθεί.
Κατόπιν σκεπάζουμε τις φρυγανιές με την κρέμα, ισιώνοντας την επιφάνειά της. Καλύπτουμε τη κρέμα με πλαστική μεμβράνη, πιέζοντάς τη ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα.
Βάζουμε το πυρέξ στο ψυγείο περίπου μία ώρα, για να σφίξει η κρέμα.
Όταν η κρέμα σταθεροποιηθεί, βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και το καλύπτουμε με τη σαντιγί.
Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και το ξαναβάζουμε πάλι στο ψυγείο.
Το κόβουμε και το σερβίρουμε κρύο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. helengrblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου