ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

120 ΔΟΣΕΙΣ - ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ βγαίνουν στη σύνταξη 80.000 ασφαλισμένοι


Μια σημαντική ευκαιρία, μέσω της σχεδιαζόμενης ρύθμισης των 120 μηνιαίων δόσεων του υπουργείου Εργασίας, ώστε να λάβουν σύντομα μια αξιοπρεπή σύνταξη με βάση το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που κατέβαλαν κατά τον εργασιακό τους βίο, αναμένεται να έχουν από τον Μάρτιο περίπου 80.000 αυτοαπασχολούμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες) που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

Οι συγκεκριμένοι παρότι πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις (όριο ηλικίας κλπ.) δεν μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν, καθώς έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές άνω των 20.000 ευρώ προς το ταμείο τους (αφορά κυρίως τον πρώην ΟΑΕΕ) ή άνω των 4.000 ευρώ για τους αγρότες προς τον πρώην ΟΓΑ. 

Προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν με το υφιστάμενο ασφαλιστικό καθεστώς θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν εφάπαξ το πλεονάζον ποσό (άνω των 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή άνω των 4.000 ευρώ για αγρότες) και το υπόλοιπο να το συμψηφίσουν με ένα ποσό από τη σύνταξή τους. 

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 120 μηνιαίων δόσεων ο συμψηφισμός με την καταβαλλόμενη σύνταξη θα αφορά πλέον ολόκληρο το οφειλόμενο ποσό και δεν θα απαιτείται η εκ των προτέρων εφάπαξ εξόφληση του πλεονάζοντος ποσού άνω των 20.000 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους ή των 4.000 ευρώ για τους αγρότες.

Λόγω του υφιστάμενου ασφαλιστικού καθεστώτος η πλειοψηφία των παραπάνω οφειλετών ηλικίας σήμερα άνω των 62 ετών δεν μπορεί να καταθέσει τα απαραίτητα προς συνταξιοδότηση έγγραφα και έτσι ζει χωρίς εισόδημα ή με προνοιακά επιδόματα.

Αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν ούτε καν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί σε καταβληθείσες από μέρους τους ασφαλιστικές εισφορές (π.χ για 30 έτη ασφάλισης) αρκούμενοι να ζουν χωρίς εισοδήματα ή με προνοιακά επιδόματα, όπως το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για ανασφάλιστους υπερήλικες που χορηγεί ο ΟΓΑ για όσους συμπληρώσουν το 67 έτος της ηλικίας τους.


ΠΗΓΗ. news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου