Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Σκεπαστή Τάρτα με Πιπεριές και Τυριά
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
- 1 ½ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό
- ¾ φλιτζανιού βούτυρο φυτικό, από το ψυγείο
- 1 κουταλάκι κοφτό baking powder
- 3 κουταλιές κρύο νερό
Για τη γέμιση
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4 στρογγυλές πιπεριές διαφόρων χρωμάτων, κομμένες φετάκια
- 2 ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
- 2 κουταλιές μαϊντανός
- 1 κουταλάκι κοφτό ρίγανη
- 1 κουταλάκι κοφτό turmeric/κουρκουμά (προαιρετικά)
- αλάτι και πιπέρι
- 2 αυγά μεσαία
- 1 ½ φλιτζάνι τυρί φέτα τριμμένη
- 1 φλιτζάνι διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 ½ κουταλιά σιμιγδάλι χονδρό
- 1 κουταλιά γιαούρτι (έξτρα)
- 1 κουταλιά μαυροκούκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε τα λαχανικά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Εν τω μεταξύ αναμειγνύουμε τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε καλά, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σκεπασμένη στο ψυγείο για 30΄.
Προσθέτουμε στα λαχανικά, τα τυριά, ελάχιστο αλάτι, αρκετό φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, 1 κουταλιά σιμιγδάλι, το turmeric, ένα αυγό ολόκληρο και ένα ασπράδι (κρατάμε έναν κρόκο), ελαφρά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε στη μέση.
Με τη μισή ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο με αλευρωμένο πλάστη πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη λαδόκολλα και το απλώνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα τάρτας διαμέτρου 26 εκ.
Πάνω στο φύλλο σκορπίζουμε τη μισή κουταλιά σιμιγδάλι, προσθέτουμε τη γέμιση και ισιώνουμε με τη ράχη ενός κουταλιού.
Σκορπίζουμε τριμμένο τυρί και τρίβουμε λίγο πιπέρι.
Βρέχουμε με νερό το φύλλο πάνω στη στεφάνη της φόρμας.
Ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο- πάνω σε αλευρωμένη λαδόκολλα - το δεύτερο φύλλο και προσεχτικά το αναποδογυρίζουμε πάνω στη φόρμα.
Βγάζουμε τη λαδόκολλα και με το χέρι μας το πιέζουμε εσωτερικά και περιφερειακά, για «να καθίσει καλά» μέσα στη φόρμα, χωρίς να είναι τεντωμένο.
Με τον πλάστη πιέζουμε το χείλος της φόρμας και κόβουμε το περίσσευμα των φύλλων αλλά ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ!
Με αυτά τα κομματάκια της ζύμης σχηματίζουμε φυλλαράκια και διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας.
Τρυπάμε κατά διαστήματα την επιφάνειά της με ένα πιρούνι.
Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε με ένα πιρούνι τον κρόκο του αυγού που κρατήσαμε και το έξτρα γιαούρτι και με αυτό το μείγμα επικαλύπτουμε την τάρτα.
Διακοσμούμε με μαυροκούκι.
Ψήνουμε την τάρτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C περίπου για 45’ ή έως ότου ροδοκοκκινίσει όμορφα η επιφάνειά της και ξεκολλήσει από τη φόρμα.
Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, την κόβουμε και την απολαμβάνουμε!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. helengrblog
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου