Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Μελιτζάνες παπουτσάκια
ΥΛΙΚΑ
Για τη μπεσαμέλ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από το λάδι.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνέχεια για να μην σβολιάσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν σωταριστούν, σβήνουμε με λίγο κρασί, τα αφήνουμε λίγο να βράσουν και μετά βάζουμε 4-5 κουταλιές ντομάτα τριμμένη, ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, και ελάχιστο νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σε ένα ταψί απλώνουμε στη βάση του 3-4 κουταλιές τριμμένη ντομάτα.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί, τις χαράζουμε και τις ανοίγουμε σαν βάρκες και τις αλατίζουμε.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά.
Για τη μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια (με το σύρμα) για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το χτυπημένο κρόκο ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες με τον κιμά και ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά περίπου.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε το φαγητό με κεφαλοτύρι λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. oisintagesmas.gr
Μελιτζάνες παπουτσάκια
ΥΛΙΚΑ
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες μέτριες
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κούπα τριμμένη ντομάτα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
- λίγο μαϊντανό και δυόσμο
- αλάτι-πιπέρι
- λάδι
- λίγο κρασί
Για τη μπεσαμέλ
- 4 κουτ. σούπας κοφτές βούτυρο
- 4 κου. σούπας κοφτές αλεύρι
- 1 κούπα γάλα
- 1-2 κρόκους αυγού
- αλάτι-πιπέρι
- λίγο κεφαλοτύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τηγανίζουμε ή ψήνουμε ελαφρά τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να στραγγίσουν από το λάδι.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τον κιμά.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι, προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνέχεια για να μην σβολιάσει και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Όταν σωταριστούν, σβήνουμε με λίγο κρασί, τα αφήνουμε λίγο να βράσουν και μετά βάζουμε 4-5 κουταλιές ντομάτα τριμμένη, ψιλοκομμένο μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, και ελάχιστο νερό.
Αφήνουμε τον κιμά να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Σε ένα ταψί απλώνουμε στη βάση του 3-4 κουταλιές τριμμένη ντομάτα.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες στο ταψί, τις χαράζουμε και τις ανοίγουμε σαν βάρκες και τις αλατίζουμε.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά.
Για τη μπεσαμέλ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να κάψει, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε συνέχεια (με το σύρμα) για να μην σβολιάσει.
Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτουμε το χτυπημένο κρόκο ανακατεύοντας συνέχεια, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Με ένα κουτάλι απλώνουμε την μπεσαμέλ πάνω στις μελιτζάνες με τον κιμά και ψήνουμε στους 200°C για 45 λεπτά περίπου.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε το φαγητό με κεφαλοτύρι λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε από τον φούρνο.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΠΗΓΗ. oisintagesmas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου