ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο να ζεις


           ΔΟΥΒΛΙΝΟ


                                                                                                           Του Κώστα Φαρμάκη

Η εταιρεία συμβούλων και ερευνών ECA International ερεύνησε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο και τις κατέταξε ανάλογα με το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί εκεί κάποιος ανάλογα με την καταγωγή του. 

Έτσι, ενώ για τους Βορειοαμερικανούς κορυφαία πόλη στον κόσμο είναι το Τορόντο στον Καναδά, οι Ευρωπαίοι θα προσαρμοστούν πολύ καλύτερα στη Βέρνη, την Κοπεγχάγη και τη Χάγη.

Τα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνουν τη συνολική ποιότητα ζωής, το κλίμα, τις υπηρεσίες υγείας, τη στέγαση, τις υποδομές, την πρόσβαση σε κοινωνικές δραστηριότητες, τις επιλογές ψυχαγωγίας, την προσωπική ασφάλεια, το περιβάλλον κ.ά.

Και οι δέκα πρώτες πόλεις είναι ευρωπαϊκές, με την Ελβετία και την Ολλανδία να έχουν περισσότερες από μία εκπροσώπους στη δεκάδα.









ΒΕΡΝΗ



Μπορεί η πρωτεύουσα της Ελβετίας, με πληθυσμό μόλις 130.000, να μην έχει τον διεθνή χαρακτήρα της Γενεύης ή την παγκόσμια οικονομική επιρροή της Ζυρίχης, είναι όμως μια πόλη όπου ο τομέας των υπηρεσιών ανθεί, η ανεργία είναι σχεδόν ανύπαρκτη, το περιβάλλον προστατεύεται και η πόλη βρίσκεται πάντα στις κορυφαίες θέσεις στις λίστες της ποιότητας ζωής.


ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ



Είναι το επιχειρηματικό κέντρο της Σκανδιναβίας με μεγάλες εταιρείες στους τομείς της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας, των υπολογιστών και των τηλεπικοινωνιών να εδρεύουν εδώ. Ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της.


ΧΑΓΗ

 

 Η ολλανδική πρωτεύουσα, εκτός από έδρα της κυβέρνησης, φιλοξενεί περισσότερους από 150 διεθνείς οργανισμούς και αυτό την κάνει έδρα πολλών διπλωματικών και δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα είναι έδρα μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας και των μεταφορών



ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

 Το τραπεζικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ευρώπης φιλοξενεί επίσης πολλούς οργανισμούς και όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει κορυφαίες υποδομές και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, γεγονός που προσελκύει πολλές εταιρείες τεχνολογίας -και όχι μόνο- ώστε να εδρεύουν εκεί.

ΓΕΝΕΥΗ



Η πιο διεθνής πόλη της Ελβετίας, και έδρα οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι ταυτόχρονα τραπεζικό κέντρο και τουριστικός προορισμός. 
Εδώ εδρεύουν εβληματικές εταιρείες ωρολογοποιίας, αλλά και το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό ερευνητικό εργαστήριο του κόσμου.


ΒΑΣΙΛΕΙΑ


Άλλη μια ελβετική πόλη, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, έχει προάστια και στις τρεις χώρες και είναι η έδρα πολλών τραπεζικών οργανισμών, αλλά και μεγάλων βιομηχανιών στον χώρο της φαρμακευτικής, της χημικής βιομηχανίας και της νανοτεχνολογίας. 

Ταυτόχρονα, είναι από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης με σπουδαία μουσεία και συλλογές τέχνης.



ΣΤΑΒΑΝΓΚΕΡ


Το κέντρο της ενεργειακής βιομηχανίας της Νορβηγίας, αποκαλείται και πετρελαϊκή πρωτεύουσα της Ευρώπης. 
Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του απασχολούνται στον συγκεκριμένο τομέα.


ΑΜΒΕΡΣΑ 


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου, φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου και είναι από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη. Ταυτόχρονα, είναι από τις πιο όμορφες και καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις με υψηλή ποιότητα ζωής και περιβάλλοντος.


ΔΟΥΒΛΙΝΟ


Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έχουν τα ευρωπαϊκά τους headquarters εταιρείες όπως οι Microsoft, Google, Amazon, Yahoo κ.ά. 
Εξαιρετικά ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, εύκολη προσαρμογή για τους αλλοδαπούς και δυναμική οικονομία – παρά τα πρόσφατα προβλήματα.



ΑΙΝΤΧΟΒΕΝ



Η πιο «έξυπνη» πόλη της Ευρώπης σύμφωνα με Intelligent Community Forum, πρωτοπορεί στην τεχνολογική καινοτομία και το design. Ταυτόχρονα, ο μεγάλος αριθμός πανεπιστημίων και φοιτητών της δίνει νεανικό χαρακτήρα.




ΠΗΓΗ. fortunegreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου