ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Αγωνια για εκατομμυρια συνταξιουχους - «Μαχαίρι» στις συντάξεις

ΔΕΥΤΕΡΑ 13-6-2016


Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, περίπου 700.000 παροχές του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος οι οποίες αντιστοιχούν σχεδόν σε ισάριθμους συνταξιούχους θα αρχίσουν να θίγονται και μάλιστα αναδρομικά από τα τέλη κιόλας του τρέχοντος μήνα. 


Αυτό σημαίνει ότι περίπου ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα θιγεί. Οι αναδρομικές αυτές μειώσεις σε βάρος του του ¼ περίπου των σημερινών συνταξιούχων (700.000 στους 2,6 εκατομμύρια) αναμένεται να κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Οι «υψηλές» κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά θα περιοριστούν έως τις 31/12/2018 στα 2.000 ευρώ και οι πολλαπλές καταβαλλόμενες στον ίδιο συνταξιούχο στα 3.000 ευρώ καθαρά. 

Για όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, ωστόσο, προβλέπεται να επανυπολογιστούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου με τα νέα (χαμηλότερα) ποσοστά αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη και η διαφορά που θα προκύψει θα κρατείται ως «προσωπική διαφορά».

Οι μειώσεις, ωστόσο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου για τις κύριες συντάξεις που ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ μεικτά, τις επικουρικές οι οποίες μαζί με την κύρια υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ μεικτά και το ΕΚΑΣ και από την 1/1/2016 για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου (ανεξαρτήτως του ύψους του καταβαλλόμενου ποσού) ενώ «κουρεμένα» έως 18% θα είναι τα νέα εφάπαξ.

Μειωμένα έως 45% θα είναι τα 285.000 μερίσματα που θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στα τέλη Ιουνίου και θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι τον Ιούλιο. 

Ο νέος τρόπος υπολογισμού φέρνει μεσοσταθμικές μειώσεις 40% έως 45% στα καταβαλλόμενα ποσά και οι διαφορές, που προκύπτουν, θα παρακρατηθούν με τις πληρωμές στα τέλη Σεπτεμβρίου και στα τέλη Δεκεμβρίου. 

Επιπλέον 15.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν οριστικά τη συγκεκριμένη συνταξιοδοτική παροχή, ενώ για τα επόμενα χρόνια τα μερίσματα θα είναι αντίστοιχα με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και με βάση συντελεστή αναπλήρωσης, ο οποίος θα καθορίζεται κάθε χρόνο με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του Ταμείου.

Ακόμη μικρότερα θα είναι τα νέα εφάπαξ λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους. Οι νέες μειώσεις, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κυμαίνονται από 15,6% έως 18,26%, ενώ τα επόμενα εφάπαξ προβλέπεται να είναι ακόμη χαμηλότερα αφού θα υπολογίζονται με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών λαμβάνοντας υπόψη, ταυτόχρονα, τα συνολικά έσοδα από εισφορές του έτους «εξόδου» του υπαλλήλου.

Χωρίς ΕΚΑΣ ή με χαμηλότερο ποσό επιδόματος θα είναι οι συντάξεις του μηνός Ιουλίου για 100.000 συνταξιούχους καθώς από την 1η Ιουνίου θα ισχύουν νέα εισοδηματικά κριτήρια. 

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδίδεται σε ετήσια βάση μέχρι το 2019 (τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ) θα αναπροσαρμόζονται τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια όσο και ποσά του επιδόματος.



ΠΗΓΗ. eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου