ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Όλες οι τροπολογίες για ΕΚΑΣ, κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ και εφάπαξ

ΠΕΜΠΤΗ 2-6-2016




Με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, αυτές που αναμένεται να κατατεθούν και σήμερα και τη συνεδρίαση του Euroworking Group, επιτυγχάνεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πολυπόθητη συμφωνίας και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. ευρώ.



Παρά το γεγονός ότι δεν το παραδέχεται, η κυβέρνηση χρειάστηκε να κάνει υποχωρήσεις, Έτσι, τα ειδικά μισθολόγια θα παγώσουν εκτός αν η κυβέρνηση φέρει κι άλλα μέτρα –τα περίφημα ισοδύναμα- μέχρι το τέλος Αυγούστου ενώ τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου βγαίνουν στο σφυρί με πιθανή εξαίρεση τα δάνεια για σεισμόπληκτους και πλημμυροπαθείς.

Ακόμη και στο ΕΚΑΣ, οι δικαιούχοι το μόνο που κερδίζουν είναι ότι δεν θα πληρώσουν τα αναδρομικά έξι μηνών. 

Αυτό που τους χαρίζεται τώρα όμως, θα το χάσουν τον Ιανουάριο του 2017 καθώς τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν για του χρόνου και πιο σκληρά θα είναι και θα ενεργοποιηθούν με την αρχή της χρονιάς. 

Η συμφωνία προβλέπει και συμβιβασμούς για την ελληνική κυβέρνηση. 

Έτσι:

1. Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα πουληθούν τελικώς στα funds ενώ τα μόνο δάνεια που εξετάζεται να παραμείνουν υπό προστασία είναι αυτά που έχουν χορηγηθεί σε πλημμυροπαθείς και σεισμοπαθείς. 

Αυτό που εξασφάλισε η ελληνική πλευρά είναι ότι η ζημιά που θα προκύψει από την κατάπτωση των εγγυήσεων, ναι μεν θα εγγράφεται ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η δαπάνη αυτή δεν θα λαμβάνεται υπόψη για το πρωτογενές πλεόνασμα όπως αυτό ορίζεται για τις ανάγκες του μνημονίου (σ.σ το πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα ούτως ή άλλως διαφέρει από το πλεόνασμα όπως αυτό λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί αν εκπληρώνονται οι μνημονιακοί στόχοι ή όχι. 

Ήδη εξαιρούνται οι δαπάνες για την ανακεφαλαιποίηση των τραπεζών ενώ σχεδιάζεται να εξαιρεθούν και οι δαπάνες για το προσφυγικό). Να σημειωθεί ότι το σύνολο των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται περίπου στα 14 δις. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια που επιδιώκεται να παραμείνουν υπό προστασία (σεισμόπληκτων και πλημμυροπαθών) ανέρχονται περίπου στα 3,5 δις. ευρώ.

2. Για να μην παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια, η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει «ισοδύναμα» μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ανακοινωθεί νέο «μίνι πακέτο» μέτρων της τάξεως των 110-120 εκατ. ευρώ μέχρι να καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017

3. Θα εξασφαλιστεί η ασυλία των ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για την υπόθεση των 28 ακινήτων, θέμα για το οποίο υπήρξε παρέμβαση από τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντεισενμπλουμ.
Το κλείσιμο της συμφωνίας επιτυγχάνεται ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η αποκατάσταση του waiver. 


Μετά τη συμφωνία και την ψήφιση των τροπολογιών –χθες το βράδυ ξεκίνησε αγώνας δρόμου από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ώστε οι τροπολογίες να κατατεθούν και να ψηφιστούν μέχρι σήμερα το πρωί- ανοίγει πλέον ο δρόμος για:

1. Την πιστοποίηση της συμφωνίας από το Euroworking Group κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει εντός της ημέρας και

2. Την έγκριση από τον ESM της εκταμίευσης της δόσης κάτι που αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος προσδιόρισε χθες χρονικά για τις 15 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι θα εκταμιευτούν άμεσα 7,5 δις. ευρώ εκ των οποίων τα 1,8 δις. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Εφόσον όλα κυλήσουν βάσει του προγραμματισμού, οι αποπληρωμές θα ξεκινήσουν σταδιακά από τα μέσα Ιουλίου.
Οι τροπολογίες


Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες το βράδυ στη Βουλή, μεταξύ άλλων έφεραν τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Καταργήθηκε από 1/1/2016 ο χαμηλός συντελεστής 0,35% στα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία κάτι που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής και σε αυτά τα ακίνητα θα επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 0,55%

2. Το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων ισχύει και για το 2017 και για το 2018 εκτός και αν θεσπιστούν ισοδύναμα μέτρα μέχρι 30/09/2016. Θα πρέπει να περιμένουμε πακέτο μέτρων της τάξεως των 120 εκατ. ευρώ.

3. Επαναδιατυπώνεται ο τρόπος υπολογισμού της προς δημοπράτηση ετήσιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί η ανακατανομή των μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα των μεριδίων της ΔΕΗ και των εναλλακτικών παρόχων

4. Εντός τεσσάρων μηνών θα πρέπει να διενεργηθεί η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του στρατηγικού επενδυτή του ΑΔΜΗΕ (προβλέπονταν πέντε μήνες)

5. Θεσπίζεται κοινός τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες ο οποίος θα προκαλέσει νέα περικοπή στο εφαπαξ

6. Μπαίνει ακόμη μεγαλύτερο ψαλίδι στις συντάξεις όσων εργάζονται.

7. Δεν θα περικοπεί το ΕΚΑΣ για την περιόδο μέχρι και την 1η Ιουνίου.



ΠΗΓΗ. fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου