ΚΥΡΙΑΚΗ 13-10-2013
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΑΚΟΣ
Επικίνδυνο παιχνίδι που αφορά τα μεταλλεία χρυσού στο Κιλκίς, όπου εντοπίστηκε και ουράνιο, κατήγγειλαν σε επιτροπή της Βουλής ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛΛ.
Επικίνδυνα παιχνίδια με κοιτάσματα ουρανίου στην περιοχή του Κιλκίς παίζει η κυβέρνηση προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων προσπαθώντας με τροποποιήσεις του Μεταλλευτικού Κώδικα να ανοίξει τον δρόμο της εκμετάλλευσης ραδιενεργών μεταλλευμάτων σε ιδιώτες. Σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη επεσήμανε το «παραθυράκι» της κυβέρνησης που φωτογραφίζει τα μεταλλεία στην περιοχή Κρούσια - Πάικο του Κιλκίς.
Στο άρθρο 6, που περιλαμβάνει αλλαγές του Μεταλλευτικού Κώδικα και μιλάει για τις περιπτώσεις κοινών μεταλλείων (Δημοσίου και ιδιωτών), έχει περιληφθεί τροποποίηση της α' παραγράφου του άρθρου 90 του Μεταλλευτικού Κώδικα, η οποία προβλέπει ότι «εάν συνεπεία μη επίτευξης, για οποιοδήποτε λόγο, της υπό του άρθρου 89 παρ. 1 του παρόντος οριζόμενης πλειοψηφίας, δυσχεραίνεται η διοίκηση και η εν γένει εκμετάλλευση του μεταλλείου με αίτηση οποιουδήποτε συν-μεταλλειοκτήτη και μετά από κλήση όλων των λοιπών συν-μεταλλειοκτητών, εφόσον τούτο είναι ευκαιρές, το Μονομελές Πρωτοδικείο στην Περιφέρεια του οποίου βρίσκετε το μεταλλείο, κατά τη διαδικασία των άρθρων 686 κ.λπ. του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δύναται να διατάξει τον διορισμό διαχειριστή».
Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου, ένα μεταλλείο το οποίο εκμεταλλεύονται από κοινού το Δημόσιο και ιδιώτες μπορεί να περάσει με μια απόφαση Πρωτοδικείου στα χέρια ενός επιχειρηματία εάν αυτός προσφύγει σε τοπικό δικαστήριο σε περίπτωση που θεωρεί πως το Ελληνικό Δημόσιο εμποδίζει τα επενδυτικά του συμφέροντα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής τόσο η Ηρώ Διώτη όσο και οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων συνέδεσαν τη συγκεκριμένη τροπολογία με την περίπτωση των μεταλλείων χρυσού του Κιλκίς που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία «Άκτωρ».
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως καταγγέλλει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η τροπολογία έρχεται να λύσει τα χέρια του ιδιώτη σε μια ζώνη εξόρυξης όπου εκτός του χρυσού έχουν εντοπιστεί και κοιτάσματα ορυκτών που με βάση τη νομοθεσία μόνο το Δημόσιο μπορεί να εκμεταλλευτεί.
Δικαστικές κωλυσιεργίες με απουσία ΥΠΕΚΑ
Στις 30 Αυγούστου στο Κιλκίς το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο διοργάνωσε μεγάλο συλλαλητήριο αντιδρώντας στην άδεια που έχει δοθεί στην εταιρεία Άκτωρ για εξορύξεις χρυσού, η οποία καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία δεδομένου ότι στην περιοχή των Κρουσίων έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ουρανίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής κατοίκων της περιοχής «η εξόρυξη ουρανίου δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικά γιατί το ουράνιο είναι στρατηγικό ορυκτό, οπότε γεννάται το ερώτημα πώς η πολιτεία δίνει άδεια εξόρυξης σε μια περιοχή που περιέχει ουράνιο, μιλώντας μόνο για χρυσό».
Η κοινωνία του Κιλκίς έχει κινηθεί δικαστικά με αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που κατέληξε στην ανάθεση εξόρυξης χρυσού στην εταιρεία «Άκτωρ Α.Ε.».
Η υπόθεση θα εκδικαζόταν στις 5.4.2013.
Δυστυχώς όμως τότε το ΥΠΕΚΑ δεν κατέθεσε τις προτάσεις του ως όφειλε ως διάδικος και το δικαστήριο αναβλήθηκε για τις 20.9.2013, οπότε ξαφνικά μετά από 8 μήνες που είχε την υπόθεση, η δικαστής -όπως έχει ήδη αποκαλύψει η "Α"- ανακάλυψε ότι είχε κώλυμα, διότι ο σύζυγός της εργάζεται στις επιχειρήσεις του κ. Μπόμπολα που είναι ιδιοκτήτης της «Άκτωρ Α.Ε.».
Στοιχειοθετήθηκε η ύπαρξη ουρανίου
Για την ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή του Κιλκίς έχει κατατεθεί στην αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού από τους κατοίκους του Κιλκίς αναλυτικό υπόμνημα υπογεγραμμένο από τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας Σαράντη Δημητριάδη, όπου στοιχειοθετείται με κάθε λεπτομέρεια η ύπαρξη ουρανίου, η ποσότητά του και ότι είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο, αφού για την παραλαβή του ακολουθείται η ίδια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς θα ακολουθήσουν για να παραλάβουν τον χαλκό και τον χρυσό.
Για το ουράνιο αναφέρεται κατηγορηματικά στον Μεταλλευτικό Κώδικα, στον νόμο 2010 του '73 στο άρθρο 143 παρ. γ ότι απαγορεύεται η έρευνα και η εκμετάλλευσή του από ιδιωτική εταιρεία, όταν αυτό βρίσκεται σε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες.
Για το θέμα αυτό η Ηρώ Διώτη κατά την διάρκεια της ομιλίας της στην επιτροπή της Βουλής τόνισε πως «εδώ υπάρχει ένα ζήτημα και εγείρονται πάρα πολλά ερωτηματικά με την παρ. 3 που προστέθηκε ότι ίσως, αναρωτιόμαστε μήπως, η παράγραφος 3 που προστέθηκε και εμφανίζει το Ελληνικό Δημόσιο ως έχον τη διοίκηση και την εκμετάλλευση απλά εξυπηρετεί την ανάγκη παράκαμψης του γεγονότος ότι... όντως προσεγγίζει το ουράνιο;
Και αυτό άφοβα και αφού με τη χρήση της παραγράφου 9 εύκολα μπορεί να αφαιρεθεί το Ελληνικό Δημόσιο από την μέση και επί της ουσίας».
ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου