ΤΡΙΤΗ 15-10-2013
Ξανά συζήτηση για «ευρωπαϊκή ΑΟΖ»
Σε
ψήφισμα που ενέκρινε μέσα στη βδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για
θέματα αλιείας στη Μεσόγειο, τονίζεται πως ο ανταγωνισμός για τα
μειωμένα επίπεδα αποθεμάτων θαλάσσιων πόρων, «ενδέχεται να αποτελέσει
πηγή τριβής με τρίτες χώρες». Γι' αυτό προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη - μέλη να εργαστούν από κοινού, «προκειμένου να διασφαλιστούν η επαγρύπνηση, ο έλεγχος, η σταθερότητα και η ασφάλεια των ευρωπαϊκών παράκτιων και χωρικών υδάτων, οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες (ΑΟΖ), η υφαλοκρηπίδα, οι ναυτιλιακές υποδομές και οι θαλάσσιοι πόροι, όπως είναι το αέριο ή το πετρέλαιο».
Καλεί ακόμα την ΕΕ «να διατηρήσει υψηλό πολιτικό προφίλ ως προς τα ανωτέρω» και «να προσπαθήσει να αποτρέψει μια διεθνή διαφωνία». Η θέση αυτή της ΕΕ ερμηνεύτηκε σαν στήριξη της Ελλάδας στη διαμάχη με την Τουρκία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Αιγαίο, επειδή, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου, «αναγορεύει τα ελληνικά σύνορα, σε σύνορά της ΕΕ».
Παρά τις αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της, η ΕΕ προσπαθεί να κατοχυρώσει την παρουσία των μονοπωλίων της στους ανταγωνισμούς για την Ενέργεια και τους άλλους φυσικούς πόρους στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.
Γι' αυτό σε διάφορα κείμενά της αναγορεύει την ΑΟΖ των κρατών - μελών σε «ευρωπαϊκή ΑΟΖ». Η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενθαρρύνει μια τέτοια θέση, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η «στήριξη» της ΕΕ θα δώσει λύση προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων στη διένεξη με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ.
Η πραγματικότητα όμως είναι στον αντίποδα της αίσθησης που θέλουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση και ΕΕ.
Αρκεί να δει κανείς πόσο «έλυσε» το Κυπριακό η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και η θεώρησή του σαν ευρωπαϊκό ζήτημα. Πολύ περισσότερο που στο ζήτημα των διαφορών με την Τουρκία, ο Ευ. Βενιζέλος ομολόγησε πρόσφατα ότι η συζήτηση έχει διευρυνθεί και για την περιοχή της Αν. Μεσογείου, όπου η Τουρκία τοποθετεί το Καστελόριζο, για να το εξαιρέσει από τις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ στο Αιγαίο...
ΠΗΓΗ. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου