ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Μόσχα - Αρχαίος Θρακικός χρυσός από τη Βουλγαρία < 317 λαμπερά εκθέματα αποτελείται η έκθεση με την ονομασία >


ΤΕΤΑΡΤΗ 2-10-2013

Από 317 λαμπερά εκθέματα αποτελείται η έκθεση με την ονομασία «Θρακικός χρυσός από τη Βουλγαρία. Αναβιώσαντες θρύλοι», η οποία λαμβάνει χώρα στη Μόσχα στο Ιστορικό Μουσείο από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Τα εκθέματα παραχωρήθηκαν από 7 βουλγαρικά μουσεία και ιδιώτες συλλέκτες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα πραγματοποιημένη στη Ρωσία έκθεση αρχαιολογικών μνημείων, που σχετίζονται με την ιστορία της Αρχαίας Θράκης.


Από το Δνείπερο μέχρι το Αιγαίο – τέτοια τεράστια έκταση καταλάμβαναν οι αρχαίοι Θράκες πριν 2-3 χιλ. χρόνια. Θεωρούνταν σπουδαίοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, γενναίοι πολεμιστές και κυνηγοί. Είχαν τις δικές τους παραδόσεις, π.χ., για τους μαγικούς ιππείς. Αλλά όταν οι Έλληνες ήρθαν στα εδάφη τους, οι Θράκες ασπάστηκαν την ελληνική μυθολογία, τους θεούς και ήρωες της Ελλάδας. Στο θέμα αναφέρεται ο επιμελητής της έκθεσης Κιρίλ Φίρσοφ:
- Η ελληνική μυθολογία εισήλθε στη θρακική μεταποιημένη. Ο Έλληνας θεός Διόνυσος χωρίστηκε στο Θεό του Ήλιου και το Θεό του Πυρός. Ο Ορφέας, ο οποίος αρχικά ήταν ελληνικό πρόσωπο, έγινε θρακικός ήρωας, μάλιστα οι Έλληνες άρχισαν να τον ονομάζουν «Ορφέα Θρακιώτη».

Φυσικά, τα μυθολογικά πρόσωπα έτσι κι΄αλλιώς αναπαράγονταν στα οικιακά σκεύη, τα στολίδια, τις πολύτιμες πανοπλίες, τα σπαθιά και άλλα αντικείμενα. Αλλά τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της Θρακικής Τέχνης - είναι, αδιαμφισβήτητα, τα ρυτά - αγγεία με μορφή κόρνας, η βάση των οποίων είναι φτιαγμένη σε μορφή κεφαλών των ηρώων των θρακικών θρύλων. Το ρυτό αποτελεί, ουσιαστικά, σύμβολο του θρακικού πολιτισμού, το οποίο συνόδευε τους Θράκες στην καθημερινή τους ζωή και στον άλλο κόσμο.
Οι επισκέπτες της έκθεσης, οι οποίοι για πρώτη φορά γνωρίζονται με την τέχνη των αρχαίων Θράκων, μπορεί να νομίσουν ότι αυτός ο αρχαίος λαός, κυριολεκτικά, υποκλινόταν στο χρυσό. Έτσι θεωρούσαν και οι αρχαίοι Έλληνες και συχνά χαρακτήριζαν ειρωνικά τους Θράκες «λαμπερούς». Και σύμφωνα με τον καλό γνώστη της θρακικής ιστορίας και πολιτισμού, φύλακα του βουλγαρικού «Ιδρύματος της Θράκης» Ιβάν Μαράζοφ, ο χρυσός δεν λατρευόταν απλώς από τους Θράκες, αλλά και υποδείκνυε την κοινωνική τους θέση.
Τα περισσότερα αντικείμενα στην έκθεση είναι τυχαία ευρήματα και όχι αποτέλεσμα κάποιων ειδικών αρχαιολογικών ανασκαφών τύμβων, όπου ήταν θαμμένοι ευγενείς και ηγέτες περιβαλλόμενοι από τεράστιο αριθμό πολύτιμων αντικειμένων. Οι τύμβοι, δυστυχώς, είχαν λεηλατηθεί από την αρχαιότητα. Ενώ θησαυροί ανακαλύπτονται στο έδαφος της πρώην θράκης μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ηγέτες των Θράκων είχαν ένα ενδιαφέρον έθιμο, μας είπε ο επιμελητής της έκθεσης Κιρίλ Φίρσοφ:
- Ο βασιλιάς της Θράκης είχε μια υποχρέωση, που επιβεβαίωνε το βασιλικό του αξίωμα. Έπρεπε οπωσδήποτε να θάψει κάποιο θησαυρό και ακόμα καλύτερα να βρει κάποιο θησαυρό. Κάποιοι τα κατάφερναν να βρουν, κάποιοι όχι. Όμως σίγουρα έθαβαν, διότι μέχρι σήμερα βρίσκουμε τέτοιους θησαυρούς.
«Και τα 317 αντικείμενα δείχνουν το φανταστικό επίπεδο του πολιτισμού, της τέχνης, που υπήρχε πριν 3 χιλ. χρόνια στη γη», - είπε ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι κατά την επίσημη τελετή έναρξης της έκθεσης.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου