ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Δρυόβουνο Κοζάνης - αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3-5-2013
Μία από τις πιο κατανυκτικές και πρωτότυπες θρησκευτικές τελετές που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στο Δρυόβουνο του Δήμου Βοϊου Κοζάνης με συμμετοχή πλήθους, χιλιάδων πιστών από όλη τη Ελλάδα. 
 Πρόκειται για την αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου με ιδιαίτερα ευλαβική κατάνυξη την ημέρα κορύφωσης των Παθών του Ιησού Χριστού. 
 Το πρωί μετά την λειτουργία του Όρθρου και του Εσπερινού των Μεγάλων Ωρών στον ιερό Ναό του χωριού , μεγάλη πομπή με την συμμετοχή φιλαρμονικής του στρατού να παίζει πένθιμα εμβατήρια, κοπέλες ντυμένες μυροφόρες και πλήθους πιστών , ξεκινά για τον ονομαζόμενο λόφο του «Γολγοθά» ένα λόφο ψηλά και περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από το χωριό. 
Τα εμβατήρια ηχούν πένθιμα και κάνουν όλους τους πιστούς να μετέχουν στην τελετή. Σιγά-σιγά η πομπή κατευθύνεται προς τον περίβολο του Ναού (Αγ. Λογγίνου του εκατόνταρχου και του Νεομάρτυρα Τριανταφύλλου) που βρίσκεται στο λόφο Γολγοθά εκεί όπου υπάρχουν οι σταυροί με τα "σώματα του Ιησού και των δύο ληστών" που σταυρώθηκαν μαζί του. 
Ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος τυλίγει σε λευκό σεντόνι το Σώμα του Ιησού και κατεβάζοντάς το από τον Σταυρό οι Κοπέλες, που συμβολίζουν τις μυροφόρες γυναίκες, ραίνουν το Σώμα του Χριστού με λουλούδια. 
 Μετά την αποκαθήλωση η ίδια πομπή μεταφέρει το Σώμα του Χριστού πίσω στην εκκλησία και το τοποθετούν στον επιτάφιο για να το προσκυνήσουν όλοι οι πιστοί. Η τελετή αυτή έχει καθιερωθεί από τον Μακαριστό Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αντώνιο τους κατοίκους του χωριού αλλα και των απανταχου΄πιστών καθώς και του ιερέα του χωριού Στέφανο Τσαντίρη, το 1977.
 











 ΚΕΙΜΕΝΟ - ΦΩΤ : https://www.facebook.com/GreekReligiousTourism








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου