ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΝΕΡΟΥ - Φέρνει νέα χαράτσια στο λαό


ΠΕΜΠΤΗ 23-5-2013

Η συγκυβέρνηση, με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, βγάζει στο σφυρί τις δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας (ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ), δηλαδή να προχωρήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση ενός πολύτιμου φυσικού πόρου όπως το νερό.
Η πλήρης ιδιωτικοποίηση των εταιρειών αυτών θα υποχρεώσει τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ακόμη πιο ακριβό το νερό, χωρίς να εξασφαλίζεται μάλιστα η ποιότητά του, καθώς οι ιδιώτες επιχειρηματίες - όπως έχει δείξει και η διεθνής εμπειρία - θα ενδιαφέρονται αποκλειστικά για την κερδοφορία τους και όχι να παραδίδουν καθαρό και ασφαλές για την υγεία των καταναλωτών νερό.
 Επίσης, είναι βέβαιο ότι και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πετσόκομμα των μισθών τους και εντατικοποίηση της δουλειάς, αφού οι ιδιώτες επιχειρηματίες θα εκμεταλλευτούν όλους τους μνημονιακούς νόμους με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θεσπίστηκαν την τελευταία τριετία.

Ηδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για το 51% της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) για την απόκτηση του οποίου εκδήλωσαν ενδιαφέρον τέσσερα σχήματα. Πρόκειται για:
-- Το σχήμα της γαλλικής Suez Environment, από κοινού με την «Ακτωρ» του ομίλου «Ελλάκτωρ». Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε «κατέβει» - όπως και η «Ακτωρ» - και στον πρώτο διαγωνισμό, επί κυβέρνησης ΝΔ, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.


-- Το σχήμα της ΓΕΚ, μαζί με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης.
-- Τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μάλλον αποσύρεται, αφού ζήτησε δίμηνη παράταση για να εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, που δεν του δόθηκε.
-- Μια πρωτοβουλία πολιτών, επονομαζόμενη «Η Κίνηση 136», η οποία μάλλον δε θα έχει καμιά τύχη στη συνέχεια.
Μέχρι το τέλος του μήνα, πρόκειται να ξεκαθαριστεί ποια σχήματα θα επιλεγούν για να συμμετάσχουν στη β' φάση του διαγωνισμού και θα τους παραδοθεί το σχέδιο παραχώρησης της εταιρείας, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη υπολογίζεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές.

Από την άλλη πλευρά, προχωρά και ο σχεδιασμός για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Προς το παρόν, η ΕΥΔΑΠ γιγαντώνεται, με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης, προχωρώντας τόσο στην απόκτηση σιγά σιγά των δικτύων όλων των δήμων της Αττικής, όσο και της διαχείρισης των τομέων ύδρευσης - αποχέτευσης αρκετών νησιών της χώρας, προκειμένου να μεγαλώσει ο κύκλος εργασιών της και επομένως η κερδοφορία των ξένων και ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που θα συμμετάσχουν στο παιχνίδι της πλήρους ιδιωτικοποίησής της.
 Προχωράει, δηλαδή, η δουλειά ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο ξεπουλήματος της επιχείρησης στους επιχειρηματίες.

Τους προσελκύουν τα τεράστια κέρδη
Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων για τις δύο επιχειρήσεις έχουν προσελκύσει τα τεράστια κέρδη τους, που παραμένουν υψηλά ακόμη και σ' αυτήν την περίοδο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι περισσότερες λαϊκές οικογένειες λιμοκτονούν, αλλά όπως είναι φυσικό δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς νερό, που το πληρώνουν για ...χρυσάφι!
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προ φόρων κέρδη της ΕΥΔΑΠ για το 2012 ανήλθαν σε 62,01 εκατ. ευρώ και του Ομίλου σε 61,91 εκατ. ευρώ, από 35,58 εκατ. ευρώ και 35,49 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα το έτος 2011 (αύξηση 74,28% για την Εταιρεία και 74,44% για τον Ομιλο), ενώ τα καθαρά για την εταιρεία στο ποσό των 46,84 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 79,23% σε σύγκριση με το 2011, και του Ομίλου στα 46,75 εκατ. ευρώ, έναντι 26,05 εκατ. ευρώ του 2011 (αύξηση 79,47%). Κι όλα αυτά παρότι ο κύκλος εργασιών το 2012 διαμορφώθηκε στα 353,34 εκατ. ευρώ από 358,55 εκατ. ευρώ της χρήσης 2011 (-1,46%)...

Τα τεράστια, βέβαια, κέρδη της ΕΥΔΑΠ, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα η ίδια η διοίκηση της εταιρείας, οφείλονται στη δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων στην επιχείρηση κατά 35% έως 50%, αλλά και στο γεγονός ότι οι λαϊκές οικογένειες του Λεκανοπεδίου πληρώνουν πανάκριβα έναν φυσικό πόρο, όπως το νερό, αλλά και τις υπηρεσίες αποχέτευσης. Ιδιαίτερα μετά τη μερική ιδιωτικοποίησή της το 1999, πέρα από την τιμή του νερού που αναπροσαρμοζόταν πολύ πάνω από τον τιμάριθμο, είχαμε και τις άλλες υπηρεσίες, όπως τα τέλη αποχέτευσης, τις νέες παροχές, τις διακοπές - επανασυνδέσεις κ.λπ., που αυξήθηκαν κατά 100%.

Αντίστοιχα, τα μεικτά κέρδη της ΕΥΑΘ για το 2012 ανήλθαν στο ποσό των 30,5 εκατ. ευρώ έναντι 32,5 εκατ. ευρώ το 2011 (μείωση 6,02%), ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στο ποσό των 21,47 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ (μείωση 17,42%). Τέλος, τα μετά φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στο ποσό των 17,78 εκατ. ευρώ έναντι 20,59 εκατ. ευρώ (μείωση 13,67%). «Τα αποτελέσματα της χρήσης 2012 επιβεβαιώνουν ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ συνεχίζει να είναι εύρωστη οικονομικά, με υψηλή κερδοφορία και σημαντική ρευστότητα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, Νίκος Παπαδάκης, διαλαλώντας την «πραμάτεια» στους ιδιώτες επενδυτές.

Το νερό και οι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες
Πέρα από τα τεράστια κέρδη που προσδοκούν να αποκομίσουν από την εκμετάλλευση των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας, τα μονοπώλια επιδιώκουν να τις χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών και σε άλλους χρυσοφόρους τομείς, όπως αυτοί της ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, κ.ά. Η γαλλική πολυεθνική Suez έχει παρουσία σε πέντε ηπείρους και διαχειρίζεται το πόσιμο νερό 76 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ συλλέγει τα απορρίμματα σε χώρες με πληθυσμό 51 εκατομμυρίων ανθρώπων. Πριν από λίγα χρόνια, συνήψε στρατηγική συμμαχία με την Intrakat, η οποία συμμετέχει ήδη με διάφορα σχήματα σε μια σειρά διαγωνισμούς για τη διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που προκήρυξε η κυβέρνηση πρόσφατα. Παρόμοια πολυσχιδής είναι και η παρουσία και άλλων εταιρειών που εκδήλωσαν ήδη ενδιαφέρον για το 51% της ΕΥΑΘ, όπως η «Ακτωρ» και η ΓΕΚ.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά στη νομοθέτηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας. Τα σχέδια αυτά προβλέπονται από κοινοτικές οδηγίες και θεωρούνται προαπαιτούμενα για να εφαρμοστούν και στη χώρα μας επιπρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και χαράτσια όπως νέα αυξημένα τιμολόγια στο νερό ύδρευσης και η τοποθέτηση υδρομέτρων στα χωράφια, με πρόσχημα το περιβαλλοντικό κόστος.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, δημιουργήθηκε στο ΥΠΕΚΑ η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Διαχείρισης Υπηρεσιών Υδατος, που έχει την αρμοδιότητα για την κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος. Οπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η υπηρεσία αυτή θα δίνει το άλλοθι και στους ιδιώτες που θα βάλουν στο χέρι την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ, αλλά και στις υπόλοιπες δεκάδες επιχειρήσεις ύδρευσης των δήμων, να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτα τα τιμολόγια, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος λαός να πει το νερό, νεράκι...
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής που ιδιωτικοποιεί το νερό, και χαρατσώνει το λαό, ενώ παράλληλα αφήνει ανεκμετάλλευτες τεράστιες ποσότητες του υδάτινου δυναμικού της χώρας, το ΚΚΕ τονίζει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η αξιοποίηση του νερού θα σχεδιάζεται, θα υλοποιείται και θα ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου