ΔΕΥΤΕΡΑ 20-5-2013
Νέας κοπής «αντικειμενικά κριτήρια», κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές», μέτρα στραγγαλισμού για τους αυτοαπασχολούμενους
Με μπαράζ από νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, με μαζικά χαράτσια και νέες φοροθηλιές στο εισόδημα μισθωτών, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες η επίθεση βίαιης απαλλοτρίωσης λαϊκών εισοδημάτων.
Η γκάμα της αντιλαϊκής πολιτικής επεκτείνεται στα νέας κοπής λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια», στους «ελέγχους» για τις στοιχειώδεις δαπάνες διαβίωσης των λαϊκών νοικοκυριών, στις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για τις ληξιπρόθεσμες εμφανιζόμενες «οφειλές», που με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα «συρτάρια» της Εφορίας. Από τα κιτάπια του κεφαλαίου, με τη συνεισφορά της παρεχόμενης «τεχνογνωσίας» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ), είναι οι συνταγές της λεγόμενης «φορολογικής συμμόρφωσης» (διάβαζε καθυπόταξης) των λαϊκών στρωμάτων, που επιχειρούν να στριμώξουν στο ρόλο του μόνιμου θύματος. Στόχος τους είναι να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη, να λεηλατήσουν περισσότερο λαϊκό μόχθο - χρήμα για το κρατικό ταμείο και στη συνέχεια να το διοχετεύσουν ξανά στους τραπεζίτες, στους βιομηχάνους, στα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Τα μοντέλα «φορολογικής συμμόρφωσης», όσο και ο τρόπος της προβολής από τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία, βασίζονται κυρίως στις συνταγές του ΔΝΤ, που λόγω «εξειδίκευσης» παρέχει και την ανάλογη «τεχνογνωσία». Αποσκοπούν και στη διαμόρφωση κοινωνικής συμπεριφοράς και αντίληψης της πραγματικότητας με κριτήρια τέτοια που να ικανοποιούν τις νόρμες πολιτικής των καπιταλιστών.
«Τεχνικές» που αυξάνουν τη φορολογία
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο και τις συνοδευτικές υπουργικές αποφάσεις:
Νέα «αντικειμενικά κριτήρια»: Η συγκυβέρνηση τα βαφτίζει «έμμεσες τεχνικές ελέγχου». Αποσκοπούν στη διεύρυνση της «φορολογικής βάσης» προκειμένου στη συνέχεια να διογκώσουν, με το έτσι θέλω, τους φόρους και τα άλλα χαράτσια.
Τα σημαντικά υψηλότερα εισοδήματα που θα προκύπτουν θα διογκώνουν και τους φόρους εισοδήματος και το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», που επίσης θα προσδιορίζεται με «τεκμαρτό τρόπο» και αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.
Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, πέρα από τα προηγούμενα, θα σημάνει τη διόγκωση και των ακαθάριστων εσόδων τους, με αποτέλεσμα το αυγάτισμα και του ΦΠΑ που καταβάλλουν στην Εφορία. Για όλα τα τυχόν επιπλέον ποσά που θα τους προκύπτουν θα επιβάλλουν και πρόστιμο. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν συνθήκες στραγγαλισμού και μαζικών λουκέτων για τους αυτοαπασχολούμενους, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο και την επιχειρηματική πίτα στα ισχυρά μονοπώλια.
Για κάθε φορολογούμενο (μισθωτό, αυτοαπασχολούμενο κ.ά.) θα παίρνουν υπόψη τις δαπάνες που αφορούν στην πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφώνου, τις δαπάνες για την εξόφληση τραπεζικών δανείων, τα έξοδα μέσω πιστωτικών καρτών κ.ά. Επικαλούνται τον ...περιορισμό της φοροδιαφυγής, λες και τα κάθε είδους σαπρόφυτα, μονοπώλια, μεγαλομέτοχοι, επιχειρηματικοί όμιλοι θα έπεφταν στο «δόκανο» μέσα από τους λογαριασμούς του ...νερού ή ακόμη και από τις τραπεζικές καταθέσεις, που έτσι κι αλλιώς έχουν το ελεύθερο να διακινούνται στις τράπεζες της Ελβετίας, στους κάθε είδους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (εταιρείες ύδρευσης, τηλεφωνίας, ΔΕΗ, τράπεζες κ.ά.) να αποστέλλουν τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις δαπάνες και τα ζητούμενα στοιχεία για τον καθένα πελάτη τους.
Στόχος της συγκυβέρνησης είναι η διαμόρφωση και λειτουργία του λεγόμενου «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου», όπου σταδιακά θα καταγραφούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα. Αυτό είναι η επίσημη δικαιολογία, από την πλευρά της συγκυβέρνησης, για το γεγονός ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις (Ε1) μισθωτοί, συνταξιούχοι κ.ά υποχρεώνονται να δηλώσουν, για πρώτη φορά, τις κάθε είδους παροχές σε χρήμα των ασφαλιστικών ταμείων τους (ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, επιδόματα τοκετού κ.ά.). Από τώρα στρώνουν το χαλί για φόρους πάνω στα ασφαλιστικά βοηθήματα που πήραν οι ασφαλισμένοι, ακόμη και για τα ποσά των εισφορών υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατήθηκαν ήδη από τα εισοδήματά τους.
Οι λεγόμενες «τεχνικές ελέγχου» για τον «έμμεσο προσδιορισμό» φορολογητέου εισοδήματος είναι:
«Ανάλυση της ρευστότητας»: Αφορά στα έσοδα του ελεγχόμενου (φορολογητέα ή όχι), αγορές και άλλες δαπάνες (ατομικές, οικογενειακές, επαγγελματικές), μεταβολές περιουσιακών στοιχείων.
«Προσδιορισμός καθαρής θέσης»: Στο εμφανιζόμενο «ενεργητικό» καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις. Στο «παθητικό» οι προσωπικές, οικογενειακές και επαγγελματικές δαπάνες των ελεγχόμενων.
Τραπεζικοί λογαριασμοί: Αφορά στις δοσοληψίες (αναλήψεις - καταθέσεις) μέσω τραπεζών. Στόχος, η σύγκριση με τις δαπάνες που γίνονται σε μετρητά, προκειμένου στη συνέχεια να τα συγκρίνουν με τα δηλωμένα εισοδήματα.
Από τα παραπάνω προβάλλει το ενδεχόμενο επιβολής τεκμαρτών φόρων και χαρατσιών ακόμη και σε ανύπαρκτα εισοδήματα, ακόμη και σε άνεργους, που στηρίζονται στα οικογενειακά και φιλικά πρόσωπα, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις δαπάνες της καθημερινότητας, οι οποίες, όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό, δεν μπορούν να «δικαιολογηθούν» στη βάση των «τεκμαρτών κριτηρίων» της συγκυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις επεξεργασίες συγκυβέρνησης και υπουργείου Οικονομικών, πρώτοι στη λίστα για έλεγχο με τις νέες μεθόδους «έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων» θα είναι περίπου 460.000 αυτοαπασχολούμενοι (μικρομεσαίοι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες) με δηλωμένα εισοδήματα που, κατά το υπουργείο Οικονομικών και τη συγκυβέρνηση, εμφανίζονται σε χαμηλό επίπεδο. Το νέο μέτρο αποτελεί συνέχεια της φοροεπέλασης για τη σύνθλιψη των αυτοαπασχολούμενων (κατάργηση αφορολόγητου ορίου, «αυτοτελής φορολόγηση» με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, χαράτσια επιτηδεύματος κ.ά.). Ερχονται τώρα με το «έτσι θέλω» να διευρύνουν και τη «φορολογική βάση» στο όνομα της «φορολογικής συμμόρφωσης» στις νόρμες του κεφαλαίου.
Με άλλη υπουργική απόφαση συγκροτείται Επιτροπή για την «απλοποίηση της απεικόνισης των συναλλαγών» για τους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προωθείται ρύθμιση για την κατάργηση διαφόρων «εκπιπτόμενων δαπανών» που ισχύουν ανά επαγγελματική κατηγορία. Αναμένεται να περάσει στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο (πιθανόν φέτος το καλοκαίρι), μαζί με άλλες αντιλαϊκές ρυθμίσεις.
Κατασχέσεις
Πάνω από 2 δισ. ευρώ έφτασαν οι νέες εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία, τα κάθε είδους χαράτσια που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2013, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου και ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης ετοιμότητας του ταξικού μετώπου πάλης για την αντιμετώπιση και αποτροπή των κατασχέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.
Η υπαγωγή στις διατάξεις τμηματικής εξόφλησης αποτελεί το δόκανο που στήνει η συγκυβέρνηση απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις ένταξης και παραμονής στην εν λόγω ρύθμιση.
Ειδικότερα:
Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, μπορεί να δώσει «εντολή παρακράτησης μέρους ή του συνόλου της χρηματικής απαίτησης κατά τρίτων προσώπων», δηλαδή για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο επόμενο διάστημα το «μαρκάρισμα» θα πάρει ασφυκτικές και μαζικές διαστάσεις. Αποδέκτες της βαρβαρότητας του κεφαλαίου είναι 2,5 εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, για «οφειλές» μέχρι 3.000 ευρώ, ακόμη και για ποσά κάτω από τα 1.000 ευρώ! Με υπουργική εγκύκλιο καθιερώθηκε η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ειδοποίησης για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, ενοικίων, επιδοτήσεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων.
Το μέτρο της κατάσχεσης μισθών και συντάξεων (απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία) προβλέπεται για οφειλές που ξεκινούν μόλις από τα 300 ευρώ. Μέχρι σήμερα «ακατάσχετο» είναι το ποσό του μισθού και της σύνταξης μέχρι τα 1.000 ευρώ το μήνα. Με νέα διάταξη αναμένεται να προχωρήσουν στη συρρίκνωση του «ακατάσχετου» από τα 1.000 στα 600 ευρώ.
Σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» έστω και μιας από τις προβλεπόμενες δόσεις, η ρύθμιση διευκόλυνσης χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής». Η εξουθένωση της λαϊκής οικογένειας προκύπτει ανάγλυφα από το γεγονός ότι η εκπρόθεσμη καταβολή συνεπάγεται και προσαύξηση στο 15%, σε μια εξέλιξη που καταργεί την όποια προβλεπόμενη «διευκόλυνση». Για να μη χαθεί η ρύθμιση πρέπει μέχρι το τέλος της επόμενης δόσης να πληρωθεί η προηγούμενη δόση μαζί με την προσαύξηση!
Προϋπόθεση για την παραμονή στη ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη (μέχρι 31 Δεκέμβρη 2012) είναι η «κανονική» αποπληρωμή για τους φόρους και τα χαράτσια του 2013.
Το «κάτω οι φόροι και τα μέτρα που πνίγουν τη λαϊκή οικογένεια», «καμιά κατάσχεση στα λαϊκά νοικοκυριά» είναι η δική μας αντίστοιχη απάντηση στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, στην πολιτική της συγκυβέρνησης. Κάθε αυταπάτη και προσμονή για κάτι καλύτερο από την πολιτική και τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, θα σημάνει νέα υποχώρηση του λαϊκού παράγοντα, παράδοση πολύτιμων θέσεων στους κεφαλαιοκράτες. Στην ανάπτυξη της Λαϊκής Συμμαχίας, του ταξικού πόλου συσπείρωσης, θα κριθεί και το ζωτικό ζήτημα της καταλήστευσης του λαϊκού εισοδήματος, η παρεμπόδιση και ανατροπή των μέτρων που καταστρέφουν το λαό.
Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ
ΠΗΓΗ: http://www1.rizospastis.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου