ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ρέι Μάνζαρεκ - Απεβίωσε ο συνιδρυτής των Doors ( μικρό αφιέρωμα στούς DOORS)


ΤΡΙΤΗ 21-5-2013

Ο αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, παραγωγός, συγγραφέας, συνιδρυτής και μέλος του συγκροτήματος The Doors, Ρέι Μάνζαρεκ, πέθανε χθες Δευτέρα 20 Μαΐου, σε ηλικία 74 ετών, στο νοσοκομείο «RoMed Clinic» του Ροζενχάιμ στη Γερμανία, έπειτα από μεγάλη μάχη με την επάρατο νόσο.

Ο Ρέι Μάνζαρεκ (πραγματικό όνομα Raymond Daniel Manzarek, Jr.), γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1939. Πολωνός στην καταγωγή αλλά γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νότια πλευρά του Chicago της πολιτείας του Illinois, καθώς μεγάλωνε έκανε ιδιαίτερα μαθήματα με τον πιανίστα Bruno Michelotti και με άλλους. Από το 1962 έως το 1965 σπούδασε στο τμήμα κινηματογραφίας του Πανεπιστημίου της California. 
Εκεί συνάντησε έναν φοιτητή που λεγόταν Τζιμ Μόρισον. Σαράντα ημέρες αφότου τελείωσαν τη σχολή τους, συναντήθηκαν τυχαία στην παραλία Venice της California. Εκεί ο Μόρισον είπε στον Μάνζαρεκ ότι έχει γράψει κάποια τραγούδια και εκείνος ακούγοντάς τα, εντυπωσιάστηκε τόσο από το ποιητικό του ταλέντο, που του πρότεινε αμέσως να ιδρύσουν ένα ροκ συγκρότημα.Ο Μάνζαρεκ, που ήδη είχε κάποια μικρή επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της ροκ, άρχισε να αναζητάει μουσικούς για να συμπληρώσει το συγκρότημα, ώσπου ανακάλυψε τους Ρόμπι Κρίγκερ στην κιθάρα και τον Τζων Ντένσμορ στα κρουστά. Έτσι δημιουργήθηκε το θρυλικό συγκρότημα The Doors. 

 «Hello, I love you», «L.A. Woman», «The End», «Riders on the Storm», «Light my fire», «Break on through to the other side» είναι μόνο μερικές από τις τεράστιες επιτυχίες του συγκροτήματος, το οποίο κατάφερε να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του για πάνω από τέσσερα χρόνια. Ακόμα και σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο μεγάλος απών στο Woodstock ήταν οι Doors.
Επειδή συνήθως είχαν έλλειψη από μπασίστα, ο Μάνζαρεκ αναπλήρωνε αυτό το κενό με πλήκτρα που λειτουργούσαν σαν αντικατάσταση του πραγματικού μπάσου, ενώ περιστασιακά τραγουδούσε. Στα δύο τελευταία άλμπουμ των Doors, μετά τον θάνατο του Μόρισον, ερμήνευσε  το «Other Voices» και το «Full Circle».

Ο Ρέι Μάνζαρεκ, μετά τους Doors,  κυκλοφόρησε δύο προσωπικά άλμπουμ, ενώ συμμετείχε και σε διάφορα γκρουπ με πιο σημαντικό τους Nite City στους οποίους έπαιζε και ο πρώην μπασίστας των Blondie, Νάιτζελ Χάρισον.   Σε συνεργασία με τον Φίλιπ Γκλας, το 1983, ηχογράφησε μία ροκ διασκευή του Carmina Burana του γερμανού συνθέτη Καρλ Ορφ. Έπαιξε μαζί με τον Iggy Pop και έκανε παραγωγή στους Echo and The Bunnymen, της θρυλικής βρετανικής μπάντας του Ιαν Μακ Κάλοκ.  

Έγραψε τα βιβλία «Light My Fire: My Life with The Doors» (1998), «The Poet in Exile» (2001) στο οποίο ο Μάνζαρεκ φαντασιωνόταν πως θα ήταν ο κόσμος αν αποκαλυπτόταν πως ο Μόρισον ζούσε για σαράντα χρόνια κρυφά έχοντας πριν σκηνοθετήσει το θάνατο του, και το μυθιστόρημα «Snake Moon» (2006).  

Ο κιθαρίστας των Doors,  Ρόμπι Κρίγκερ, δημοσίευσε δήλωση στην οποία αναφέρει : «Λυπήθηκα πολύ μόλις έμαθα για τον θάνατο του φίλου μου και συνοδοιπόρου Ρέι Μάνζαρεκ.  Είμαι ευτυχής που έπαιξα μαζί του ζωντανά τα τραγούδια των Doors, μέχρι και πριν από λίγα χρόνια. Ο Ρέι ήταν μεγάλο μέρος της ζωής μου και πάντα θα μου λείπει»


ΒΙΝΤΕΟ: http://www.youtube.com/watch?v=Filq0oNIQuM&list=PLA1940A74D3AEAC41


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου