ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Χρωματικά προφίλ για φωτογραφικές μηχανές - Πώς πετυχαίνουμε μέγιστη ακρίβεια με το Colorchecker

 

Πολλές φορές μιλάμε για χρωματική ακρίβεια και καλιμπράρισμα στην ψηφιακή φωτογραφία. Συνήθως όμως αναφερόμαστε στο input και output δηλ. στις οθόνες και την εκτύπωση, παραλείποντας το πρώτο κομμάτι της αλυσίδας, τη φωτογραφική μηχανή που τείνουμε να αντιμετωπίζουμε σαν κλειστό “μαύρο κουτί”.  

Όμως υπάρχει δυνατότητα να δημιουργούμε προφίλ για φωτογραφικές μηχανές με αρκετά εύκολο τρόπο. 

Με τις κατάλληλες ρυθμίσεις και με τη βοήθεια μιας κάρτας τύπου  Colorchecker μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετική χρωματική ακρίβεια ισάξια επαγγελματικών απαιτήσεων όπως ισχύουν σε εφαρμογές μόδας, διαφήμισης κλπ.

Color rendering στις σύγχρονες μηχανές

Κάθε μηχανή αναπαράγει τα χρώματα διαφορετικά. 

Αισθητήρες, φακοί, φίλτρα κλπ. έχουν ορισμένα χρωματικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα κατά την επεξεργασία των αρχείων JPEG από το firmware της μηχανής τα χρώματα συχνά αποδίδονται λίγο διαφορετικά από την πραγματικότητα. 

Αυτό συμβαίνει διότι με βάση διάφορα ψυχοτεχνικά τεστ που δείχνουν την ενστικτώδη προτίμηση των ανθρώπων σε ορισμένους τόνους και χροιές, οι σχεδιαστές των εργοστασίων προτιμούν να προσαρμόζουν αναλόγως την χρωματική εξισορρόπηση των JPEG. 

Για παράδειγμα οι άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα με τους θερμότερους τόνους ενώ οι ψυχρότεροι υποδηλώνουν μια απωθητικότητα και ψυχική απομάκρυνση. Ακόμη στα πορτραίτα οι ελαφρώς θερμότεροι τόνοι επιδερμίδας δείχνουν υγεία και φιλικότητα. 

Αυτές οι χρωματικές “επεμβάσεις” εφαρμόζονται μόνο σε αρχεία φορμά JPEG και όχι στα RAW στα οποία υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες διορθώσεων.


Όταν η μέγιστη χρωματική ακρίβεια είναι το ζητούμενο, όπως στην απόδοση των δύσκολων τόνων της επιδερμίδας, η λύση βρίσκεται στα προσαρμοσμένα χρωματικά προφίλ που μπορούμε να δημιουργήσουμε με εργαλεία όπως το ColorChecker. 

Το τελευταίο στην έκδοση Passport συνοδεύεται από το δικό του software, αλλά παρακάτω θα δούμε τη πιο αποτελεσματική μέθοδο, με το δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας και διαχείρισης φωτογραφιών Lightroom.

Χρειαζόμαστε:

• Xρωματική κάρτα X-Rite ColorChecker ή αντίστοιχο εργαλείο
• Καλιμπραρισμένη οθόνη
• Φωτ. μηχανή που να υποστηρίζει RAW αρχεία
• Adobe Photoshop Lightroom (ή Adobe Photoshop) με plugin Camera Raw
• Τα freeware προγράμματα Adobe DNG Profile Editor και Adobe DNG Converter (τα κατεβάζουμε δωρεάν από το επίσημο site της Adobe)

φωτ.01 

 

Βήμα 1° – Λήψη ColorChecker

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε δύο διαφορετικές λήψεις της πρότυπης κάρτας ColorChecker: Mία με φυσικό φως, υπό σκιά, όταν ο ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο του, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες και μια με tungsten τεχνητό φωτισμό. 

Φροντίζουμε ώστε όλη η επιφάνεια της κάρτας να φωτίζεται ομοιόμορφα. 

Η ρύθμιση White Balance της μηχανής δεν μας αφορά στη δεδομένη διαδικασία, σε αντίθεση με το αρχείο εικόνας, το οποίο πρέπει να είναι οπωσδήποτε RAW. Το ColorChecker πρέπει να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κάδρου και να είναι καλά νεταρισμένο. 

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία φωτογράφησης, αυτή τη φορά με  φωτιστικό πυράκτωσης (tungsten). Είναι σημαντικό να μην υπάρχει μεικτός φωτισμός (διαφορετικές φωτιστικές πηγές), οπότε κλείνουμε τα παράθυρα του δωματίου για να αποφύγουμε την επίδραση του φυσικού φωτός, και χρησιμοποιούμε ένα μόνο φωτιστικό tungsten.

Βήμα 2° – Δημιουργία προφίλ

φωτ.03 

Για να αξιοποιήσουμε τα δύο προηγούμενα αρχεία RAW πρέπει πρώτα να τα μετατρέψουμε σε DNG: Digital Negative. 

φωτ.02  

Αυτό επιτυγχάνεται με το λογισμικό Adobe DNG Converter  το οποίο υποστηρίζει RAW αρχεία όλων των κατασκευαστών φωτ. μηχανών. Στη συνέχεια, εκκινούμε την εφαρμογή Adobe DNG Profile Editor. Ορίζουμε ως Base Profile το “Adobe Standard” ή το “Camera Neutral”. Ύστερα με “File” > “Open DNG Image…” ανοίγουμε τη πρώτη λήψη του ColorChecker με το φυσικό φωτισμό. 

Η εικόνα ανοίγει σε νέο παράθυρο. Κάνοντας δεξί κλικ στο γκρι κουτάκι του ColorChecker η εικόνα αποκτά το σωστό White Balance. Μεταβαίνουμε στην καρτέλα “Chart”. Θα εμφανιστούν τέσσερις χρωματιστοί κύκλοι στο παράθυρο της φωτογραφίας. Τους μετακινούμε στις τέσσερις γωνίες του κάτω τμήματος του ColorChecker όπως φαίνεται στην εικόνα. 

Επιστέφουμε στο παράθυρο του DNG Profile Editor, και συγκεκριμένα στο Chart. Στο βήμα 3 επιλέγουμε το “6500°K only”, καταχωρώντας τη xρωματική θερμοκρασία που έγινε η λήψη. Περνώντας στο 4ο και τελευταίο βήμα επιλέγουμε “Create Color Table…”, με ένα αναδυόμενο παράθυρο να μας ενημερώνει για την επιτυχία δημιουργίας, ενώ μας οδηγεί στη καρτέλα Color Tables. 

Η επιλογή Base Profile θα εμφανίζει πλέον: ColorChecker. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη δεύτερη φωτογραφία με τον tungsten φωτισμό, με μόνη διαφοροποίηση ότι στο βήμα 3 επιλέγουμε θερμοκρασία 2800°K. Αυτό που έμεινε είναι να αποθηκεύσουμε το προφίλ που μόλις δημιουργήσαμε. Μεταβαίνουμε στην καρτέλα Options. Συμπληρώνουμε το όνομα του προφίλ και το copyright μας. Τέλος, από το “File”> “Export profile…” εξάγουμε το προφίλ στον προτεινόμενο, από το λογισμικό, φάκελο.

φωτ.04 

Βήμα 3° – Ενσωματώνοντας το προφίλ

Know How_Photo242_Samios12 

 

Φτάσαμε στο πιο εύκολο σημείο, την εφαρμογή του DCP προφίλ. Για τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το Lightroom, αν και η διαδικασία και οι δυνατότητες ελέγχου είναι οι ίδιες στο Camera RΑW. Ανοίγουμε ένα οποιοδήποτε αρχείο RAW στη καρτέλα Develop. 

Στο δεξί panel, χαμηλά, βρίσκουμε το τμήμα “Camera Calibration” και παρατηρούμε πως στο σημείο Profile βρίσκεται το προφίλ που δημιουργήσαμε πριν λίγο. Το μόνο που έμεινε είναι να το ορίσουμε ως default. 

Κάτω δεξιά στο panel βλέπουμε τα κουμπιά “Previous” and “Reset”. Πατάμε “Reset” και η φωτογραφία  επιστρέφει στην αρχική ανεπεξέργαστη κατάσταση με το Adobe standard profile επιλεγμένο.

 Ξαναπηγαίνουμε στο Profile και επιλέγουμε αυτό που δημιουργήσαμε εμείς. Κρατώντας πατημένο το κουμπί “Alt” στο πληκτρολόγιο μας, βλέπουμε πως το κουμπί “Reset” αλλάζει σε “Set Default…”. 

Το πατάμε, επιβεβαιώνουμε την αλλαγή στο αναδυόμενο παράθυρο και έτοιμοι! Πλέον το προφίλ μας θα ενσωματώνεται αυτόματα με το που εισάγουμε φωτογραφίες από τη μηχανή στο Lightroom.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

•     Το προσαρμοσμένο προφίλ που δημιουργούμε είναι κατάλληλο μόνο για τη συγκεκριμένη μηχανή που κάναμε τις δύο λήψεις του ColorChecker-daylight&tungsten.
•     Για τις δύο αρχικές λήψεις του ColorChecker χρησιμοποιούμε, ει δυνατόν, φωτόμετρο χειρός εξασφαλίζοντας τέλεια έκθεση.



  

Κείμενα-φωτογραφίες Ηλίας Λόης

 ΠΗΓΗ. photo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου