ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Αμερικανικές φρεγάτες στο παιχνίδι αντί των γαλλικών Belh@rra

 

Ήταν Ιούλιος όταν το σχέδιο για αγορά των γαλλικών φρεγατών Belh@rra, πάγωνε κυρίως λόγω υψηλού κόστους . 

Επειτα όμως, μεσολάβησαν τα γεγονότα στην Ανατ. Μεσόγειο του Αυγούστου, τα δεδομένα στα ελληνοτουρκικά επιδεινώθηκαν δραματικά και ό,τι φαινόταν ακριβό τον Ιούλιο έμοιαζε φτηνό τον Σεπτέμβριο. 

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μεταξύ πολλών άλλων εξοπλιστικών την εκκίνηση διαδικασιών για τέσσερις φρεγάτες πολλαπλού ρόλου (εδώ). 

Ποιος όμως θα πάρει τη δουλειά, ένα deal δισεκατομμυρίων ευρώ; 

Τον Σεπτέμβριο η Γαλλία εμφανιζόταν έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και στον δανεισμό δύο ετοιμοπαράδοτων φρεγατών ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού και να «κλειδώσει» το Αιγαίο, ενώ έπαιζε και το σενάριο του χαμηλότοκου δανείου από το Παρίσι στην Αθήνα ώστε να μη χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με υπέρογκα ποσά μιας αγοράς. 

 Τώρα όμως στο παιχνίδι φαίνεται ότι έχουν μπει και οι ΗΠΑ. 

Άλλωστε ο αμερικανικός παράγοντας τόνισε την παρουσία του στη χώρα μας με την πρόσφατη πολυήμερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. 

Το προχωρημένο αμερικανικό ενδιαφέρον όχι μόνο την πώληση φρεγατών στην Ελλάδα αλλά και για συμπαραγωγή τους με ναυπηγείο στη χώρα μας, αποκάλυψε ο «Μικροπολιτικός» στα «Νέα Σαββατοκύριακο». 

Μάλιστα γίνεται για συζητήσεις που έχουν σε δεύτερο στάδιο και επιβεβαιώθηκαν και από τον αμερικανικό ιστότοπο Defense News, που κάνει λόγο για σχέδιο πώλησης τεσσάρων φρεγατών στην Ελλάδα με διακρατική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ μέσω του προγράμματος Foreign Military Sales. Το πρόγραμμα προβλέπει, αν χρειαστεί, και δάνειο από το αμερικανικό Δημόσιο στον αγοραστή. 

Η αμερικανική πρόταση, κατά το δημοσίευμα, περιλαμβάνει και τη συμπαραγωγή τους στο ναυπηγείο της αμερικανικής ΟΝΕΧ στη Σύρο, στο οποίο, όπως αναφέρεται, έγινε μέσα στον Οκτώβριο και σχετική διερευνητική επίσκεψη της αρμόδιας υπηρεσίας του αμερικανικού Ναυτικού. 

Επισήμως βέβαια το αμερικανικό Ναυτικό δεν επιβεβαιώνει το αν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις, αλλά όλα δείχνουν, σύμφωνα με τον «Μικροπολιτικό», πως δεν βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. 

 

 

ΠΗΓΗ. protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου